Se bidragen i årets Noomaraton!

skara_ner_noomaraton.jpg

Skära ner, vinnande bidrag av Team Cinemagi

Snart dags för riksfinal! Se den på noomaraton.se lördagen den 3 oktober kl. 14!

Lördagen den 5 september kl. 09.00 gick startskottet till årets Noomaraton, en filmtävling där lag i hela Sverige gör film på 24 timmar utifrån några givna kriterier. I Blekinge, Kalmar län och Kronoberg genomfördes tävlingen i Filmregion Sydosts regi. Åtta regionala lag var anmälda, av dessa gick sex i mål. Sammanlagt tävlade över 200 lag med mer än 600 deltagare i årets Noomaraton, som var den 21:e i ordningen.

Årets tema var Nutid/ny tid. Alla filmer skulle dessutom innehålla tre platser - ett mötesrum, en trädgård, ett skåp - och tre föremål - toalettpapper, mynt och en visp. Med dessa förutsättningar hade lagen ett dygn på sig att tänka ut ett manus, filma och redigera. 

De två vinnande bidragen som går till riksfinal är "Skära ner" av lag Cinemagi i Kalmar och "SmartVisp" av lag Wicked Dandelion i Ronneby. Årets jury bestod av filmaren Agnes Brede och filmaren och producenten André Larsson. Deras motiveringar lyder:

"Skära ner":

"Skära ner" har på ett kreativt och ibland oväntat sätt använt sig av både tema, platser och föremål. Berättelsen är väl genomarbetad och relaterbar med en tydlig klassisk dramaturgi som får tittaren att vilja fortsätta titta. Genom de väl genomtänkta bilderna kommer vi verkligen huvudkaraktären nära.

"SmartVisp":

Berättelsen engagerar genom sina ständiga vändningar. Genom att flörta, utan att för den delen kopiera, med kända scener från t.ex. Narnia och den långsamma klappen som används i många filmer, undrar vi ständigt vad som ska hända härnäst. Även "SmartVisp" använder sig av både tema, platser och föremål på ett genomtänkt men inte alltid förutsägbart sätt.

Se alla filmerna här!

"Skära ner" - vinnare!
Cinemagi, Kalmar
Michael Tiedtke, Emilia Christiansson, Måns Håkansson, Johanna Månsson

 

"SmartVisp" - vinnare!
Wicked Dandelion, Karlskrona 
Sandra Penzo, Mateo Lozano, Ali Al Saqr, Viktor Johansson m. fl.

"Svordomsburk" - finisher!
Wicked Eye Production, Ljungbyholm
Benjamin Råsenfeldt, Marielle Langseth, Karolina Ryde

"En råtta" - finisher!
Lokal16, Ljungby
Mimosa Lu, Meja Johansson, Johanna Johansson, Vincent Jansson, Agnes Lönn, Felicia Bernlind, Samuel Åkesson, Lilla Pápai

 

"Lösningen" - finisher!
WVKM, Växjö
Wilma Bravell, Kajsa Ohlsson, Viktor Gundersson, Magnus Andersson

 

Lilla snigel (akta dig) - finisher!
FilmKemi, Växjö
Maria Ståhl, Gunilla Hellgren, Vendela Brännborn, Henrik Fagelberg  

Taggar: Filmare