Press

Pressmeddelande 200624

Premiär för corona-filmprojektet i sydost

I ett projekt initierat av Filmregion Sydost har 12 filmskapare från de tre sydostregionerna Blekinge, Kalmar och Kronoberg gjort var sin kortfilm om livet under corona-pandemin. Nu är det dags för premiär. 

De 12 filmerna är skapade inom kort tid och med enkla medel. De spänner från poetiska, ordlösa betraktelser till humoristiska animationer och ofiltrerade dagboksinlägg.

Filmerna släpps fyra torsdagar i rad, med start den 25 juni. Varje filmpaket innehåller tre filmer, en från varje region. Filmerna är mellan 1 och 5 minuter långa och kan ses på vimeo.com/filmregionsydost.

Premiärschema:

25 juni kl. 20
Dante Enocsson, Lessebo
Ylva Johansson, Västervik
Frans Sjöberg, Karlskrona

2 juli kl. 20
Agnes Brede, Karlskrona
Jennifer Bonér, Kalmar
Oskar Nordmark, Växjö

9 juli kl. 20
Hanna Rosén, Älmhult
Mateo Lozano, Ronneby
Felix Rasmusson, Kalmar

16 juli kl. 20
Rebecka Rasmusson, Fågelmara
Hampus Melin, Emmaboda
Elin Rönndahl, Rottne

Presskontakt:

Christina Schöning
christina@filmregionsydost.se
Tel. 0733-47 72 15

Pressbild Hanna Roséns film 

Pressbild Oskar Nordmarks film

Pressmeddelande 200608

12 filmskapare i sydost gör corona-filmer

I ett projekt initierat av Filmregion Sydost har 12 filmskapare antagit utmaningen att göra var sin kortfilm om hur de ser på livet, sin vardag och sitt filmarbete under corona-pandemin. Fyra deltagare från varje sydostregion - Blekinge, Kronoberg och Kalmar län - skapar på kort tid och med enkla medel sin berättelse om en tillvaro med sociala och yrkesmässiga begränsningar. Syftet med projektet är att ge en ögonblicksbild av vad som händer när kreativiteten behöver hitta nya vägar och uttryck. 

De 12 deltagarna är mellan 20 och 53 år gamla. De flesta är unga filmtalanger, men det finns också filmare med större erfarenhet och meritlista med i projektet. Alla fick välja själva om de ville filma med mobilen eller med mer avancerad teknik. De färdiga filmerna kommer att vara ca 5 min långa.

- Uppdraget är att hitta sin berättelse utifrån livet under pandemin, förklarar filmkonsulent Patrik Hörberg från Filmregion Sydost. Det är inte några superproffsiga produktioner vi är ute efter, utan det ska vara personliga och omedelbara betraktelser som håller både konstnärligt och som tidsdokument. 

Responsen för projektet var mycket positiv, alla tillfrågade filmare tackade ja direkt. Filmregion Sydost backar upp de 12 projekten med ett mindre produktionsstöd. De färdiga filmerna kommer att visas senare i sommar.

De 12 deltagarna är:

Blekinge

Mateo Lozano
Mateo är 19 år och bor i Ronneby. Han är verksam som filmfotograf och stillbildsfotograf med eget bolag. Mateo har bland annat varit fotograf för filmen "Ettusenfemhundra" av Sandra Penzo som vann TellUs filmfestival 2019 i klassen 19-26 år. 

Agnes Brede
Agnes är 20 år och uppvuxen på Sturkö. Hon har studerat på Ölands dokumentärfilmskola och utbildar sig nu på Medieinstitutet i Stockholm.

Rebecka Rasmusson
Rebecka är 53 år och bor i Fågelmara. Hon är en erfaren dokumentärfilmare (bl.a. "Alice och jag", "En bondes längtan"), regissör och manusförfattare. Hennes senaste kortfilm, "The Wild Bunch", har visats inom SVT-satsningen "Dom kallar oss...".

Frans Sjöberg
Frans är 29 år och bor i Karlskrona. Han har gått medieprogrammet på Törnströmska gymnasiet samt studerat grafisk design på Linnéuniversitetet. Just nu studerar han till motion designer på Hyper Island. Frans vann TellUs filmfestival 2019 i klassen över 27 år med sin film "Acacia".

Kalmar län

Jennifer Bonér
Jennifer är 24 år och bor i Kalmar. Hon har gått medieprogrammet på Jenny Nyströmskolan och studerar nu Growth Marketing på Berghs. Jennifer är i färd med sitt första dokumentärfilmsprojekt.

Ylva Johansson
Ylva är 29 år och uppvuxen i Västervik. Hon har utbildat sig på Ölands dokumentärfilmskola och gjort en rad dokumentärer. Hennes senaste kortfilm, "Män som köper sex", har gått på SVT och haft höga tittarsiffror.

Hampus Melin
Hampus är 26 år och uppvuxen i Emmaboda. Han har studerat film och musik på Göteborgs universitet samt nyligen tagit examen som webbkommunikatör på Medieinstitutet.

Felix Rasmusson
Felix är 20 år och uppvuxen i Kalmar. Felix läser film- och tv-produktion vid Högskolan i Dalarna och vann TellUs filmfestival 2019 i klassen 16-19 år med sin film "Sound of Silence".

Kronoberg

Hanna Rosén
Hanna är 20 år och uppvuxen i Älmhult. Hon läser på Filmlinjen i Katrineberg och är antagen till manusutbildningen på Stockholms konstnärliga högskola hösten 2020.

Dante Enocsson 
Dante är 29 år och bor i Lessebo. Han är musiker i bandet FRVR och spelar in och regisserar sina egna musikvideos. 

Elin Rönndahl
Elin är 23 år och uppvuxen i Rottne. Hon har gått på Kungsmadsskolan samt på Fridhems folkhögskolas filmlinje. Just nu studerar hon VFX (specialeffekter) vid Jönköpings universitet.

Oskar Nordmark
Oskar är 28 år och kommer från Växjö. Han har gjort egna kortfilmer och även medverkat som fotograf i flera regionala filmproduktioner. Han jobbar numera som filmarbetare för långfilm och tv-serier.

Pressbild från Agnes Bredes film "Starka tillsammans" 

Presskontakt:
Christina Schöning
christina@filmregionsydost.se
Tel. 0733-47 72 15

Pressmeddelande 200518

Drygt en miljon i krisstöd till biograferna i sydost

Nu har Svenska Filminstitutet meddelat vilka biografer som får del av det extra krisstöd som Regeringen har avsatt för att täcka en del av biografernas inkomstbortfall till följd av Covid-19. Ersättningen kunde sökas för inställda visningar som skulle ägt rum mellan 12 mars och 31 maj 2020. 

Av de 33 658 741 kr som fördelats av Filminstitutet går 1 024 628 kr till sydostregionen, varav 272 692 kr till Kalmar län (15 biografer), 333 199 kr till Kronoberg (12 biografer) och 418 737 kr till Blekinge (4 biografer + en ABF-avdelning i Olofström).

Reaktionerna var blandade framför allt hos de större aktörerna som har både anställda och höga lokalkostnader. På Lagan Biografer som bl.a. driver Garvaren Bio i Ljungby och Markaryds Bio hade man hoppats på mer.

- Vi är inte helt nöjda med utfallet, men är så klart tacksamma för att vi får något stöd över huvud taget, säger ägare Tina Karlsson. Det här hjälper att hålla oss flytande ett tag till, men om det blir långvarigt räcker inte dessa pengar på långa vägar. Vi har tappat 93% av vår omsättning mot samma period i fjol, så det här stödet ersätter bara en liten, liten del av vårt intäktsbortfall.

På Hovmantorps Folkets Hus står man med en nyrenoverad salong med nya stolar som inte kunnat användas sedan i början av mars. 

- Vi anställda är permitterade och även uppsagda, berättar föreståndare Håkan Henriksson. När permitteringen går ut den siste september får vi gå hem om det fortfarande ser ut som det gör nu.

Men det finns också ljusglimtar.

- Folk i Hovmantorp har köpt presentkort och andelar, men även skänkt pengar för över 130 000:-. Det har också kommit pengar från andra delar av Sverige. Många vill att bion och Folkets Hus i Hovmantorp  ska finnas kvar.

Tomas Forsberg som äger Centrumbiografen i Ronneby och Metropol i Karlshamn gläds åt drygt 320 000 kr som hans biografer får i stöd totalt.

- Ja, det var bra med ett riktat stöd till biograferna som är en sådan stor del av kulturen i Sverige! Nu klarar vi oss ett tag till, kommenterar han.

Däremot är läget allvarligt för Föreningen Folkets Hus & Park i Oskarshamn, som driver Sagabiografen. Föreningen har korttidspermitterat sin biografföreståndare och fått en kvartalshyra halverad av kommunen. Trots detta och 177 184 kr i krisstöd från staten går ekvationen inte ihop.

- Beloppet vi har fått kommer ej att räcka, säger ordförande Susanne Fogelqvist. Vi har en hel del fasta kostnader kvar, el, leasing av inventarier, lån och amortering av utrustning mm. När nästa hyra kommer finns inte pengar att betala denna. Hyran kommer att knäcka oss.

Folkets Hus i Borgholm får 7227 kr och är därmed en av många mindre mottagare av stödet. 

- Det blev inte så mycket, men just nu är alla pengar välkomna, konstaterar föreståndare Pelle Nyborg vars förening också hoppas på extramedel från Borgholms kommun.

Filmkonsulent Lotta Nyblom från Filmregion Sydost tror att det kommer att krävas insatser på kommunal och regional nivå för att rädda de mest utsatta biograferna.

- I den här omgången kunde man söka ersättning för intäktsbortfall fram till siste maj, men krisen fortsätter för biograferna och ingen vet när de kan vara tillbaka med full verksamhet och i vilken takt publiken kommer att återvända. Även om det blir mer stöd från staten kommer pengarna inte att räcka till alla. Därför är det väldigt viktigt att kommuner och regioner stöttar sina Folkets Hus och alla biografföreningar. Annars går en oerhört viktig och stor del av kulturen och mötesplatserna i glesbygd förlorad.

 

Så här fördelas SFI:s biografstöd med anledning av inkomstbortfall p.g.a. Covid-19 i sydostregionen:

Region Kronoberg

Ljungby + Markaryd 226 904 kr

Älmhult 42 783 kr

Fröseke 4 682 kr

Norrhult 1 116 kr

Konga 6 643 kr

Moheda 2 148 kr

Åseda 8 070 kr

Kosta 1 094 kr

Folkets Bio Växjö 24 455 kr

Hovmantorp 5 233 kr

Alvesta 8 110 kr

S:a 333 199 kr

(ej inräknad: Filmstaden Växjö)

Region Kalmar län

Oskarshamn 177 184 kr

Emmaboda 17 678 kr

Torsås 15 114 kr

Berga 1 979 kr

Gamleby 7 064 kr

Hultsfred 14 283 kr

Mönsterås 11 399 kr

Åfors 413 kr

Alsterbro 877 kr

Blomstermåla 10 200 kr

Borgholm 7 227 kr

Löttorp 3 578 kr

Gräsgård 857 kr

Nybro (kommunal) 3 373 kr

Vissefjärda 1 466 kr

S:a 272 692 kr

(ej inräknade: Svenska Bio i Kalmar och Västervik)

Region Blekinge

Ronneby + Karlshamn 321 116 kr

Sölvesborg 60 165 kr

Olofström 36 951 kr

(ABF Blekingedistriktet) 505 kr

S:a 418 737 kr

(ej inräknad: Svenska Bio i Karlskrona)

Totalt i sydost: 1 024 628 kr

Svenska Bio och SF får 10 miljoner vardera för samtliga biografer i landet.

Presskontakt: Lotta Nyblom, visningskonsulent, tel. 0733-47 79 11, lotta@filmregionsydost.se

 

Pressmeddelande 200416

Kalmar-ungdomar castas för provfilmning av "Kalmars jägarinnor"

Filmatiseringen av Tove Folkessons debutroman "Kalmars jägarinnor" är aktuell igen. Nu uppmanas ungdomar i Kalmar att söka till filmrollerna genom att spela in en video med sig själva. I detta skede söks fyra tjejer och två killar. Ungdomarna som väljs ut ska sedan vara med och provfilma inför en långfilm om det rebelliska tjejgänget i Kalmar på 90-talet. 

Tove Folkesson har själv medverkat i manusprocessen för filmen och välkomnar att projektet nu rullar igen. Hon berättar att hon tog filmens regissör Valentina Chamorro Westergårdh ut på en "90-tals-safari" genom staden och visade viktiga platser för filmen, som hamnen, Larmtorget, Kalmar teater, McDonalds, Konsum Norrliden och Ölandsbron. 

- Under tiden hade vi väldigt fina samtal om tonåren och bokens teman och budskap, minns Tove Folkesson. Det kändes som att vi hade många gemensamma nämnare, även om Valentina varit tonåring i en Stockholmsförort och jag i Kalmar. 

Filmens producent Helene Granqvist från Nordic Factory Film blev tidigt fascinerad av Eva, Jossan och de andra tjejerna. 

- Redan när jag läste boken drogs jag in i berättelsens universum och älskade det. Unga kvinnor som tar vad de vill ha, inte ber om lov och aldrig ser sig som offer. De är trasiga men inte besegrade. De är rebeller som inte har något men som har varandra. De är subjekt i sin egen historia. De tar ingen skit!

Nu söker man alltså tjejer och killar som pratar Kalmardialekt och som vill vara med i en provfilmning. Man ska filma sig själv med sin mobil och berätta om ett sommarminne. Senast den 30 april vill produktionsbolaget ha filmerna, sedan tar den riktiga castingen vid. 

Filmregion Sydost har gett stöd till filmatiseringen i ett tidigt skede och hoppas att provfilmningen ska leda till att projektet kan förverkligas. Filmkonsulent Christina Schöning uppmanar alla filmsugna mellan 17 och 23 år att skicka in en provfilm. 

- Vi hoppas att många ungdomar tar chansen att vara med i denna underbara berättelse som är intimt förknippad med deras hemstad. Man behöver inte ha tidigare erfarenhet av film eller teater, utan det är personligheten som räknas.

 Filmerna ska mailas till kalmarcasting@gmail.comLångfilmen "Kalmars jägarinnor" är planerad att produceras 2020/2021.

Presskontakt:  

Helene Granqvist, producent Nordic Factory Film, tel. 0705-13 21 41 

Christina Schöning, filmkonsulent Filmregion Sydost, tel. 0733-47 72 15

 

Pressmeddelande 200109

Regissör från Kalmar tävlar på Göteborg Film Festival

Kalmarbördige regissören Carl Olsson tävlar med sin andra långfilm "Samtidigt på Jorden" på Göteborg Film Festival. Dokumentären är ett av nio utvalda bidrag i Nordic Documentary Competition. Prissumman som motsvarar 250 000 kronor gör priset till ett av de största i Norden för dokumentärfilm. 

”Samtidigt på Jorden” är en dokumentär om döden som berättar om livet. Carl Olsson undersöker förhållandet mellan det triviala och existentiella genom att observera människor som arbetar med döden i sin vardag. Inspelningen pågick under fem år på olika platser i Malmö och på bårhuset i Karlskrona. 

- I Blekinge fick vi ett jättefint mottagande av personalen på regionen, som verkligen förstod projektet och vad jag ville undersöka med filmen, säger Carl Olsson. Och så träffade jag två bårhustekniker, Marcus och Daniella, som passade perfekt in i filmen. Egentligen två rätt olika karaktärer, men med den fantastiska dynamik som uppstår när man arbetat tillsammans länge. Som många av filmens andra karaktärer stod deras igenkännbara vardag i en spännande kontrast till det existentiella deras arbete handlar om, döden - och livet. 

"Samtidigt på jorden" har bland annat finansierats med ett produktionsstöd från Filmregion Sydost.

Carl Olsson är född 1984 i Kalmar där han också växte upp. Han gick medieprogrammet på Lars Kagg-gymnasiet och har därefter utbildat sig på bl.a. Danske Filmskole i Köpenhamn. Han är numera verksam både i Danmark och Sverige. Olssons debutfilm "Patrimonium" tävlade i dokumentärfilmskategorin på Göteborg Film Festival 2019.

Det är sedan tidigare klart att ”Samtidigt på Jorden” får sin världspremiär på Internationella Filmfestivalen i Rotterdam den 23 januari. Filmen planeras att visas på SVT till hösten.

FAKTA

Filmtitel: Samtidigt på Jorden

Längd: 72 min

Regissör: Carl Olsson
Fotografer: Mathias Døcker Petersen, Jonathan Elsborg 
Klippare: Sofie Steenberger

Producenter: Caroline Drab, Anne Köhncke 

Inspelad i: Malmö, Karlskrona

Finansiärer: Samtidigt på jorden är en samproduktion mellan De Andra Film, Final Cut for Real, Allfilm, Film i Skåne och SVT, och är producerad med stöd från Filmregion Sydost, Svenska Filminstitutet, Estniska Film Institutet, Cultural Endowment of Estonia, Svensk-Danska Kulturfonden, Svenska Kyrkans Kulturstipendium, BoostHbg samt Filmcentrum Syd. 

Aktuell: Tävlar i Nordic Documentary Competition under Göteborg Film Festival, med premiärvisning den 31 januari. Filmen får världspremiär på International Film Festival Rotterdam den 23 januari.

Bilder från filmen och på regissör: tiny.cc/ujveiz

Källa Göteborg: https://goteborgfilmfestival.se/de-tavlar-i-nordic-documentary-competition/

Källa Rotterdam: https://iffr.com/en/2020/films/meanwhile-on-earth

Presskontakt: 

Caroline Drab, Producent, De Andra Film, tel: 0709-994030  drabcaroline@gmail.com

Christina Schöning, Filmregion Sydost, tel. 0733-477215, christina@filmregionsydost.se

 

 

Pressmeddelande 191124

Nationellt filmpris till regional film

​I helgen arrangerades för 24:e gången Novemberfestivalen i Trollhättan, Sveriges största festival för ung film. I kategorin "Bästa originalmusik" vann filmen "Ettusenfemhundra" av Sandra Penzo från Karlskrona. Musiken till filmen är specialskriven av singer/songwritern Manda Månsson från Ronneby. Sebastian Chavez har arrangerat. I filmteamet ingick också fotograf Mateo Lozano samt Albin Appelqvist som ansvarade för ljudet. 

Juryns motivering lyder:

"Att skapa musik till bild och text som behandlar ett djupt allvarsamt ämne kräver fingertoppskänsla, mod och tajming. Tonerna ska understödja och ibland markera utan att ta över den livsviktiga berättelsen. I detta drama landar alla toner rätt!"

"Ettusenfemhundra" handlar om psykisk ohälsa och om maktlösheten hos de unga som drabbas. Filmen är ett försök att få andra, och framför allt vuxenvärlden, att förstå hur det känns att bli "uppäten inifrån". Filmen bottnar i Sandra Penzos personliga historia.

- Jag ville göra en brutal och naken film, det finns inget vackert i psykisk ohälsa, sade hon efter visningen i den fullsatta festivalsalongen. 

 Priset togs emot av Sandra Penzo, Mateo Lozano och Sebastian Chavez som var på plats i Trollhättan. De blev smått chockade när deras namn ropades upp. 

- Vi trodde knappt det var sant, det var så många bra filmer och vi hade verkligen inte räknat med något pris, sade en överlycklig Sandra som strålade ikapp med sitt team.

Filmen hade kvalificerat sig via den regionala uttagningsfestivalen TellUs som hålls varje år av Filmregion Sydost för unga filmtalanger i Blekinge, Kalmar och Kronoberg.  

- Årets omgång av Novemberfestivalen var väldigt stark med många bra bidrag, säger Filmregion Sydosts verksamhetsledare Johan Mardell. Bara att få tävla i Trollhättan bland Sveriges bästa är en stor upplevelse för våra filmare. Att vårt regionala bidrag dessutom vann pris var överraskande och riktigt, riktigt roligt!

Festivalens officiella vinnarfoto: Sebastian Chavez, Sandra Penzo, Matteo Lozano (fr. v.) Foto: Novemberfestivalen

Bild från prisutdelningen, foto: Filmregion Sydost

Presskontakt: 
Christina Schöning, filmkonsulent, kommunikatör och TellUs-ansvarig
christina@filmregionsydost.se
0733-47 72 15

Pressmeddelande 190929

Regionala biografaktörer möts i Växjö för att diskutera småortsbiografens framtid

Den 2 oktober möts representanter från 15 biografer i sydostregionen i Växjö för att få nya impulser i arbetet med de regionala biograferna. Sydost är en ovanligt biograftät region med många småortsbiografer som hittills tacklat den allmänna nedgången av antalet biobesök i Sverige bra, men som också står inför stora utmaningar. Bland annat handlar det om att nå önskade målgrupper, att underlätta biobesöket och att engagera nya frivilliga krafter.

Bland föreläsarna finns Olle Agebro från prisbelönta Fyrisbiografen i Uppsala som lyckats fördubbla sin publik på ett år. Detta gjorde man genom att analysera, att fråga ut besökare och att göra diverse, delvis väldigt enkla förbättringar. För detta arbete har Fyrisbiografen belönats med Europa Cinemas Innovation Prize på Venedigs filmfestival 2018.

Lotta Nyblom från arrangerande Filmregion Sydost hoppas på viktiga impulser för de regionala biografernas fortsatta utveckling.

- Att sydost är en så vital biografregion som trotsar "biografdöden" beror på alla engagerade människor som ofta driver sina biografer helt ideellt. De har så fullt upp med den dagliga verksamheten att det sällan finns tid att reflektera eller lägga upp strategier för utveckling och förbättring. Med den här dagen vill vi ge biografaktörerna en låda med verktyg som är enkla att använda och som ger bevisad effekt. Det kan vara en till synes självklar sak som att besökarna ska kunna köpa sin biobiljett online. Idag erbjuder inte alla våra biografer den möjligheten, därför ska vi också få en närmare presentation av ett smidigt biljettsystem som fungerar för mindre biografer.

Träffen gästas dessutom av Värmlands biografnätverk, en sammanslutning av biografaktörer med liknande förutsättningar som i sydostregionen.

- Förr skickade biograferna filmrullar mellan sig, idag finns andra vägar för samarbete, förklarar Lotta Nyblom. I vår region har vi ett bra exempel på nätverk i föreningen Film i Glasriket, där flera aktörer samarbetar kring den gemensamma festivalen och drar nytta av den uppmärksamhet som skapas. Nu ska vi få input av kollegorna i Värmland om hur man kan samverka ännu bättre och med större genomslagskraft.

Biografträffen äger rum på Folkets Bio Palladium i Växjö den 2 oktober kl. 12-17. Årets "Film i Glasriket"-festival startar den 31 oktober med invigning i Skruvs Folkets Hus och pågår till den 10 november.

 

Pressmeddelande 190917

Vinnarna i årets TellUs-filmfestival utsedda

Nu har vinnarna i den regionala filmfestivalen TellUs för Blekinge, Kalmar och Kronoberg utsetts. Prisutdelningen ägde rum på residenset i Växjö där de unga filmarna togs emot av länsråd Kristina Zetterström.

I den yngsta klassen 16-19 år vann Felix Rasmusson från Kalmar med filmen "Sound of Silence" som handlar om vilka tankar som kan mala i huvudet på en ung kille. "En personlig och känslofylld spegling av hur svårt det kan vara att känna sig älskad och att älska sig själv", löd juryns motivering. Andra priset i klassen 16-19 år tilldelades Alva Wahlfried Wikingsson från Karlshamn för filmen "Stig och Elsa", en finstämd berättelse om en livsresa med kärleken i centrum.

I klassen 20-26 år gick förstapriset till Sandra Penzo från Karlskrona. "Ettusenfemhundra" skildrar hjälplösheten och desperationen som unga människor med psykisk ohälsa kan uppleva. "Ett intensivt filmiskt nödrop till vuxenvärlden, gestaltat med visuellt eftertryck som gör förtvivlan och hopplösheten kännbar in i märgen", skriver juryn i sin motivering. Andra priset i klassen 20-26 år tilldelas Oskar Nordmark från Växjö för filmen "Missade samtal" som handlar om hur mobiltelefonen avskärmar och fjärmar oss från verkligheten.

I den äldsta klassen, 27 år och över", föll juryn för filmen "Acacia" av Frans Sjöberg från Karlskrona med motiveringen "En visuellt elegant och blommig tolkning av livets loop som vi alla fastnar i ibland."

Publikens pris med överlägset antal röster vann det post-apokalyptiska nedslaget "Göm Dig Med Mig" av Anders Mürdahl och Michael Tiedtke från Kalmar. 

Vinnarna i klasserna 16-19 år och 20-26 år är direktkvalificerade till Novemberfestivalen i Trollhättan, Sveriges största arena för ung film. Även de två filmerna som kom på andra plats i dessa klasser får en chans att kvala in till Novemberfestivalen via en urvalsjury.

På Filmregion Sydost är man imponerad över filmskaparnas vilja att gestalta brinnande frågor. 

- Psykisk ohälsa, en vacklande självbild, mobilernas övertag och letandet efter livets mål och riktning är angelägna ämnen för unga människor idag. Våra filmare ryggar inte för det svåra och de har en stor lust och vilja att nå ut med berättelser om hur de mår och vad som är viktigt för dem, säger filmkonsulent Christina Schöning.

TellUs är en regional filmfestival för unga talanger i regionerna Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Festivalen har funnits i sin nuvarande form sedan 2013 och arrangeras av Filmregion Sydost. Finalen hade föregåtts av en omröstning på nätet, vars resultat sedan vägdes samman med omdömena från en jury. Sammanlagt kom 3664 röster in för de 15 tävlande filmerna.

Presskontakt: 

Christina Schöning, filmkonsulent, kommunikatör och TellUs-ansvarig
christina@filmregionsydost.se
0733-47 72 15

Högupplöst bild årets TellUs-finalister
Högupplöst bild 2 årets TellUs-finalister
Högupplöst bild Sandra Penzo med en av medlemmarna i sitt filmteam, filmfotografen Mateo Lozano.
Alla bilder: Foto Ida Qvarnström, Filmregion Sydost 

 

Pressmeddelande 190812

Malin Gustavsson ny filmkonsulent för barn och unga på Filmregion Sydost

Kalmarfilmaren Malin Gustavsson har rekryterats som filmkonsulent för barn och unga till Filmregion Sydost. Hon kommer att arbeta med filmpedagogik och skapande skola, med fokus på region Kalmar län. Med denna rekrytering förstärks Filmregion Sydost ytterligare inom sitt viktigaste uppdrag, att främja barn och ungas möjligheter att lära om den rörliga bilden som uttrycksform. 

Malin Gustavsson är utbildad som journalist vid dåvarande Högskolan i Kalmar, numera Linnéuniversitetet. Hon har arbetat som videoreporter på SVT Småland, TV4 Nyheterna Sydost och som webbreporter på tidningen Barometern. Sedan 2014 är hon också verksam som filmpedagog med uppdrag i regionerna Kalmar och Kronoberg. Malin har dessutom erfarenhet från undervisning och handledning på Linnéuniversitetets utbildning i journalistik och medieproduktion. Hon kommer närmast från en tjänst som kommunikatör på Region Kalmar län.

Malin Gustavssons eget filmintresse väcktes när hon gick på gymnasiet i Alvesta, och hon brinner för att inspirera unga kreatörer.

- Jag fick hjälp av Filmik, som Filmregion Sydost hette på den tiden, att göra min första egna film. Med mitt nya arbete får jag möjlighet att ge tillbaka och att hjälpa barn och unga att upptäcka film som ett sätt att uttrycka sig och förstå världen. Det ser jag väldigt mycket fram emot.

Verksamhetsledare Johan Mardell ser rekryteringen av Malin Gustavsson som en värdefull förstärkning av filmregionens verksamhet.

- Malin har en bred erfarenhet och kunskap, och hon känner väl till den lokala filmmiljön och dess aktörer. Hon har dessutom jobbat regionalt och är insatt i strukturerna i Kalmar län. Detta tillsammans med hennes stora filmintresse gör att hon blir en idealisk medarbetare för vårt huvuduppdrag, film för barn och unga.

Även filmkonsulent Niklas Lundin ser fram emot att få en ny kollega.

- Det händer mycket kring film i region Kalmar län nu. I höst startar ett stort skapande skola-projekt, och många hör av sig och vill ha hjälp med skolbio och andra filmaktiviteter. Malin är en erfaren pedagog och känner till målgruppen mycket väl. Med hennes hjälp kan vi göra ännu fler och bättre insatser för att så många barn som möjligt ska få skapa film, se film och prata om film.

Malin Gustavsson tillträder den 12 augusti 2019.

Pressbild Malin Gustavsson, foto Filmregion Sydost

Presskontakt:

Johan Mardell, verksamhetsledare, johan@filmregionsydost.se, tel. 0733-47 79 16

Malin Gustavsson, malin@filmregionsydost.se, tel. 0733-47 79 12

 

Pressmeddelande 190522

Filmregion Sydost ordnar branschträff för Ölands filmare den 28 maj

Den 28 maj träffas Ölands filmare i Vickleby för att bygga nätverk och utbyta erfarenheter. Träffen är för alla som jobbar med film på Öland eller som har spelat in eller planerar att spela in film på Öland. Initiativtagare är det regionala filmresurscentret Filmregion Sydost vars verksamhetsledare Johan Mardell ser stor potential i Öland som filmö.

- För oss på Filmregion Sydost är det viktigt att stärka Öland som filmdestination och -näring. Det finns fantastiska miljöer och möjligheter, men allt börjar förstas med kreativa människor som kan och vill göra film här. Vi vill också se fler större filminspelningar utifrån på Öland, det borde finnas goda förutsättningar för det, säger Johan Mardell.

Träffen ska handla om villkoren för filmproduktion på Öland, vad som behövs för att förbättra dem och hur man kan hitta medel och vägar till fler och större filmproduktioner.

I träffen medverkar också Agneta Jäverskog från Sparbanksstiftelsen Öland som kommer att berätta om hur stiftelsen ser på stöd till filmprojekt. Olof Svensson från Kreativa Öland presenterar Mörbylånga kommuns inkubator för kreativa näringar.

Dessutom visas work in progress från Charlotte och Mikael Hages nya dokumentär om arkitekten och designern Jonas Bohlin, som delvis är inspelad på Öland. Filmen har fått stöd av både Filmregion Sydost och Sparbanksstiftelsen Öland.

Träffen ordnas i samarbete med Capellagården och Kreativa Öland.

Tid: tisdag 28 maj kl. 18 (vi bjuder på fika från Capellagården)

Plats: Majagården, Capellagården, Vickleby Bygata 25

-----------------------------------------------------------------

Pressmeddelande 190415

TV-premiär för Västervik-filmares dokumentär om hemliga sexköpare

Västervik-filmaren Ylva Johansson har tillsammans med Anna-My Novotny gjort en wallraffande dokumentär om svensk sexhandel. ”Män som köper sex” hade premiär på SVT Play i helgen.

Sexköp sker idag enkelt och diskret genom olika internetsajter. Anonymiteten och tillgängligheten är större än någonsin.

För att komma i kontakt med manliga sexköpare lade filmarna Ylva Johansson och Anna-My Novotny ut en annons på nätet där de utgav sig för att vilja sälja sexuella tjänster. Förfrågningar från män strömmade snart in, och inte ens det felaktiga påståendet att tjejerna var minderåriga hindrade spekulanterna från att föreslå affär.

De två kvinnorna beslöt sig för att möta männen och att filma samtalen med dem i smyg.

- Vi ville ge tittaren mer förståelse för hur sexhandel kan pågå mitt bland oss, och av ”vanliga, sjysta” män, förklarar Ylva Johansson. När man talar om sexhandel är det vanligt att fokus hamnar på de som säljer sex, varför, och om det är frivilligt eller inte. Vi ville göra en film där fokus helt skulle ligga på de som faktiskt är roten till sexhandeln, det vill säga de män som köper sex.

Anna-My och Ylva träffades när de läste dokumentärfilm på Ölands dokumentärfilmsskola 2012. Därefter har de tillsammans producerat två filmer.”Män som köper sex” och ”Izabela” om en ung romsk kvinna. Anna-My Novotny tar kandidatexamen i dokumentärfilm vid Stockholms dramatiska högskola till sommaren. Ylva Johansson studerar andra året på socialpedagogiska programmet i Västervik.

”Män som köper sex” har fått produktionsstöd av Filmregion Sydost. Filmkonsulent Christina Schöning är imponerad av projektet och hoppas att filmen får stor spridning när den nu har gått upp på SVT Play.
- Ylva och Anna-My har varit otroligt modiga och riskerat mycket för att kunna filma denna berättelse. Tack vare filmen kommer ett samhällsfenomen i ljuset som är mycket vanligare än vad vi vill tro.

Länk till filmen på SVT Play

Pressbild Anna-My Novotny och Ylva Johansson, foto Helena Karlsson
Pressbild Ylva Johansson, foto privat

Presskontakt:
Ylva Johansson, regissör, tel. 0762-49 01 99, 
ylvaajohansson@gmail.com

Christina Schöning, Filmregion Sydost, tel. 0733-47 72 15, 
christina@filmregionsydost.se

-----------------------------------------------

Pressmeddelande 190228

Niklas Lundin ny filmkonsulent för barn och unga på Filmregion Sydost

Filmregion Sydost har som ett av sina huvuduppdrag att stödja lärare och pedagogers filmpedagogiska arbete. Syftet är att främja barn och ungas möjligheter att lära om den rörliga bilden som uttrycksform. Nu har en ny, mångsidig och erfaren filmkonsulent rekryterats till detta uppdrag. 

Niklas Lundin har bland annat varit projektledare på Filmbryggan i Västra Götaland och ungdomsutvecklare med fokus kultur i Varbergs kommun. Niklas kommer närmast från ett arbete som projektledare åt Carl International Film Festival i Karlskrona samt ett kulturutredningsuppdrag åt Ronneby kommun. Han kommer att jobba med skolor, kulturskolor och andra verksamheter där barn kan få möjlighet att lära om och skapa rörlig bild. 

På Filmregion Sydost är man väldigt glad över nyrekryteringen. 
- Film för barn och unga är ett av våra viktigaste uppdrag, och vi vet att behovet är stort idag då den rörliga bilden har tagit över som huvudsaklig informationskälla för våra unga. Mediekunnighet och källkritik, men också att själv få uttrycka sig med rörlig bild är viktiga verktyg för våra unga medborgare, säger Johan Mardell, verksamhetsledare på Filmregion Sydost. 

Niklas Lundin ser fram emot att börja på sitt nya uppdrag. 
- Jag bor i Karlshamn och kommer att ha min bas här i Blekinge, men ska verka i hela Filmregionen Kalmar, Blekinge och Kronoberg. Jag ser fram emot att träffa alla duktiga pedagoger som redan jobbar med rörlig bild och att skapa nya strukturer för att fler barn ska få möta filmen i vardagen. Bland annat har vi väldigt kompetenta filmpedagoger knutna till Filmregion Sydost som gärna kommer och håller workshops tillsammans med elever och lärare.

Niklas Lundin tillträder den 1 mars 2019. 

Pressbild Niklas Lundin. Foto: Helena Pataki

-----------------------------------------

Pressmeddelande 190121

Regissör från Kalmar tävlar på Göteborg Film Festival

Kalmarbördige regissören Carl Olsson tävlar med sin film "Patrimonium" i dokumentärklassen på Göteborg Film Festival. Dokumentären i långfilmsformat handlar om den danska adeln och dess försök att upprätthålla sina traditioner och värderingar i vår moderna tid. "Patrimonium" är ett av åtta utvalda bidrag i Nordic Documentary Competition på Göteborg Film Festival. Prissumman motsvarar 250 000 kronor vilket gör priset till ett av de största i Norden för dokumentärfilm.

Carl Olsson är född 1984 i Kalmar där han också växte upp. Han gick medieprogrammet på Lars Kagg-gymnasiet och har därefter utbildat sig på Danske Filmskole i Köpenhamn, på Dramatiska Institutet Stockholm (numera Stockholms dramatiska högskola) och på Nordens Folkhögskola Biskops Arnö. Han är numera verksam både i Danmark och Sverige.

"Patrimonium" är Carl Olssons långfilmsdebut. Filmen ger en unik insyn i en samhällsklass som är van att hålla sig undan från strålkastarljuset, och som lever i en spännande komplexitet mellan en lång historia och en modern verklighet med alla sina krav. Under det 4,5 år långa arbetet har Carl Olsson i stort sett besökt samtliga danska gods, vilka han beskriver som "tidsfickor" både vad gäller inredning och till viss del livsstil. 

- Interiörerna ser ut som på 1700-talet, och traditionerna är ofta lika gamla. Samtidigt bor där moderna människor som hanterar med surfplattor och bygger vindkraftverk. Det blir en spännande krock mellan den sagovärld som vi andra ofta föreställer oss att de lever i och verkligheten som de måste förhålla sig till, berättar Carl Olsson. 

- Det som också lockat mig med ämnet är det visuella, det finns en estetik som är sällsynt idag. Den gamla danska adeln kan idag inte mäta sig med den nya urbana överklassen i pengar, men de är rika på traditioner och kultur. 

"Patrimonium" får världspremiär på Göteborg Film Festival torsdagen den 31 januari.

Så här skriver Göteborg Film Festival om dokumentären: 

"En gång vilade det danska samhället på adeln. De brukade jorden, administrerade ekonomin och försvarade riket när kungen kallade. Men storhetstiden tog slut för flera hundra år sedan. Vad gör adeln nu för tiden? I den hyperestetiska Patrimonium gör de sitt bästa för att vara i takt med en föränderlig omvärld utan att tappa bort sina stolta traditioner. De talar om att vårda naturen och genomför rävjakten till häst i röda kavajer. Samtidigt gör den moderna kapitalismen sig ständigt påmind genom kraftverksbyggen och skvalande popmusik. I perfektionistiskt utformade scener skildrar svenske regissören Carl Olsson en krisande samhällsklass och ett fascinerande kulturarv."

Presskontakt:
Carl Olsson
Tel. 0738-13 93 16
contact@carlolssonfilm.com

Pressbild Carl Olsson, foto: Mathias Døcker

Stillbild 1 från Patrimonium, foto: Final Cut for Real

Stillbild 2 från Patrimonium, foto: Final Cut for Real

Stillbild 3 från Patrimonium, foto: Final Cut for Real

 

-----------------------------------------

Pressmedderande 190116

Stöd i miljonklassen till biograferna i sydost

När Svenska Filminstitutet delar ut ett extrastöd till utveckling av biograf på mindre ort är biograferna i sydost välrepresenterade bland de beviljade anslagen. Totalt går 1 375 000 kr till biografer i regionerna Blekinge, Kalmar och Kronoberg. Syftet med stödet är att utveckla biografens roll som kulturell mötesplats, att långsiktigt öka biobesöken i hela landet samt att stimulera kommunens intresse och engagemang i biografens framtid. 

Bland biograferna som får stöd av Filminstitutet finns Sagabiografen i Oskarshamn, Folkbiografen i Norrhult, Bio Konga, Fröseke Folkets Hus, Blomstermåla Folkets Hus, Centrumbiografen i Torsås, Folkbiografen i Kosta, Folkets Hus Åseda, Strömsnäs Bio, Markaryds Bio, Garvaren Bio i Ljungby och Folkan i Borgholm. Totalt stöds 21 biografer i landsbygd och på mindre orter i sydost.

Pengarna går till exempel till förbättrade ljudsystem, nya filmdukar, stolar samt till uppfräschning av lokalerna. På 100-årsjubilerande Bio Konga vill man bland annat satsa på en ny ridå och renovering av foajén. Centrumbiografen i Torsås har också en uppfräschad foajé på önskelistan. På Blomstermåla Folkets Hus hoppas man kunna skaffa ett digitalt biljettsystem. Fröseke Folkets Hus ska köpa en ny filmduk och projektor till sin biograf. I Markaryd ska ljudet uppgraderas till 7.1 och på Strömsnäs Bio behövs nya stolar. 

På resurscentret Filmregion Sydost gläds man åt penningregnet över den regionala filmkulturen.
- Vi genomförde nyligen en biografenkät i vårt verksamhetsområde som visar att behovet av upprustning är stort. Det handlar om höga kostnader som biograferna inte kan finansiera själva, så både statligt, kommunalt och regionalt stöd behövs för att bevara vår unika biografkultur, säger Lotta Nyblom som är visningskonsulent på Filmregion Sydost. Av rapporten framgår att sydost är en ovanligt biograftät region med minst en biograf i varje kommun.

Följande biografer i sydost har fått stöd:

Borgholms kommun
Folkets Hus Borgholm: 120 000 

Emmaboda kommun
Folkets Hus Emmaboda: 20 000
Åforsbiografen: 40 000

Karlshamns kommun
Metropol: 60 000 

Lessebo kommun
Skruvs Bio: 40 000
Folkbiografen Kosta: 80 000 

Ljungby kommun
Bio Garvaren: 120 000

Markaryds kommun
Markaryds Bio: 120 000
Strömsnäs Bio: 100 000

Nybro kommun
Alsterbro Folkets Hus: 50 000 

Mönsterås kommun
Mönsterås Bio: 10 000
Folkets Hus Blomstermåla: 70 000

Oskarshamns kommun
Sagabiografen: 30 000 

Ronneby kommun
Centrumbiografen: 100 000 

Tingsryds kommun
Konga Bio: 40 000 

Torsås kommun
Centrumbiografen: 100 000 

Uppvidinge kommun
Folkbiografen Norrhult: 60 000
Fröseke Folkets Hus: 60 000
Folkets Hus Åseda: 30 000

Växjö kommun
Palladium: 60 000 

Länk till biografrapporten.

Länk till listan över alla biografer som får stöd av SFI. 

Presskontakt:
​Lotta Nyblom
​Tel. 0733-47 79 11
lotta@filmregionsydost.se

-----------------------------------------------------------------------

 

Pressmeddelande 181120

Guldbaggebelönad regissör håller masterclass i Kalmar

Den 27 november kommer regissör Johan Palmgren till Kalmar för att hålla en fullbokad masterclass i kortdokumentär för regionens filmare. Arrangör är resurscentret Filmregion Sydost.

Johan Palmgren är stillbildsfotografen som av en slump hamnade i filmgenren när han 1992 följde två skäggiga bröder från Småland på deras första långresa till Zambia. Sedan dess har han gjort ett 20-tal dokumentärfilmer, bland annat “Sextemplet”, “Vikarien”, “Bedragaren” och “Familjen Persson i främmande land” (de tre sistnämnda med Åsa Blanck). Filmerna har visats på en lång rad festivaler överallt i världen, och “Vikarien” fick en Guldbagge som bästa dokumentär.

Nu är Johan Palmgren aktuell med den bejublade kortdokumentären “Spårviddshinder” som fångar dråpliga händelser vid Slussen. Där har Stockholms Stad placerat ut ett hinder som ska leda bort biltrafiken vid Gamla stan och bara släppa förbi bussar. Varningen för hindret är dock obegriplig, och hundratals personbilar kör fast med punktering och skadade underreden som följd. “Spårviddshinder” har hittills haft 1,2 miljoner spelningar på SVT Play och visats på filmfestivaler i bl.a. New York, Delhi, London, Toronto och Moskva.

I sin masterclass för Filmregion Sydost utgår Johan Palmgren från sitt arbete med “Spårviddshinder” och beskriver hur man hittar och berättar en story i form av en kortdokumentär. På Filmregion Sydost märker man av ett kraftigt ökat intresse för dokumentära berättelser.

- Vi får in många dokumentärprojekt bland ansökningarna till våra filmstöd, förklarar Christina Schöning som handlägger produktionsstöden på Filmregion Sydost.

- Dokumentären har fått ett allmänt uppsving, och den lämpar sig väldigt bra när man vill öva på filmhantverket, eftersom den kan göras med begränsade medel och små team.

Att bjuda in Johan Palmgren är ett led i Filmregion Sydosts talangutvecklingsprogram, där man gärna uppmuntrar unga filmare till kortfilmsformatet.
- “Spårviddshinder” är ett litet mästerverk i genren kortdokumentär och kan lära oss mycket om hur man på 14 minuter tecknar en bild av samhället som är både rolig och tankeväckande, säger Christina Schöning.

Masterclassen, som är fullbokad, hålls den 27 november kl. 18 på Restaurang Porten i Kalmar.

Högupplöst pressbild Johan Palmgren. Foto: Lina Steén.

Presskontakt:

Christina Schöning, filmkonsulent
christina@filmregionsydost.se
Tel. 0733-47 72 15 

 

--------------------------------------------------------------------------

Pressmeddelande 181114

Johan Mardell ny verksamhetsledare för Filmregion Sydost

Johan Mardell har utsetts till ny verksamhetsledare för resurscentret Filmregion Sydost. Han har 30-årig erfarenhet inom filmregionens tre verksamhetsområden - filmproduktion, visning och pedagogik - och kommer närmast från sitt eget filmbolag Mardell Produktion.

Tidigare har Johan Mardell bland annat varit produktionschef på Svensk Filmindustri som ansvarig för film- och tv-produktion, däribland filmerna om Arn. Som fiktionschef på Sveriges Television ansvarade han för drama, barn, underhållning samt dokumentärproduktion. Han har också undervisat på Stockholms Dramatiska Högskola och på Jordan Royal Filmschool.

Johan Mardell har utövat en rad styrelseuppdrag, bland annat för Nordisk Film & TV Fond, Stockholms filmfestival och Filmregion Stockholm Mälardalen, som han är en av initiativtagarna till. Han har samarbetat med samtliga filmregioner i Sverige, men även med liknande resurscentrum i bl.a. Tyskland och England.

- Vi är väldigt glada över rekryteringen av Johan Mardell. Med sin mångåriga och breda erfarenhet inom filmkultur och filmproduktion kommer han att bli ett tungt kompetenstillskott till en växande Filmregion Sydost, säger styrelseordförande Karin Helmersson.

- Det ska bli spännande och roligt att få använda mina erfarenheter från både offentlig verksamhet och filmindustri till att stärka den rörliga bildens ställning i sydost, säger Johan Mardell.
- Filmregion Sydost har en mycket kompetent och bred verksamhet, och jag ser bland annat fram emot att få jobba med film för barn och unga.

Johan Mardell tillträder den 3 december 2018.

Högupplöst pressbild Johan Mardell

Presskontakt:

Ida Qvarnström, tf verksamhetsledare
ida@filmregionsydost.se
Tel. 0733-47 79 10