Press

18 augusti 2022

Nytt talangprogram utlyses för filmskapare i sydost

Produktionsstöd, en professionell producent som mentor, en egen manuscoach och workshops med kända svenska filmskapare. Allt detta finns i potten när Filmregion Sydost utlyser en ny omgång av talangprogrammet Talent Up.  

Läs hela pressmedddelandet här.

 

4 augusti 2022

Regional kraftsamling för skolbio i Ronneby den 11 augusti 

Lärare, kulturombud och kultursamordnare från hela Blekinge möts den 11 augusti på Centrumbiografen i Ronneby för att inspireras och lära sig mer om skolbio. Bland föreläsarna finns Svenska Filminstitutet, Folkets Bios filmpedagoger och flera distributörer av skolbiofilm. 

Läs hela pressmeddelandet här.

16 juni 2022

De är årets feriefilmare i sydost 

I sommar får 25 ungdomar i sydost möjlighet att göra film som feriejobb. Intresset att delta var brett, de uttagna ungdomarna kommer från 12 kommuner i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Feriefilmprojektet genomförs av Filmregion Sydost.

Läs hela pressmeddelandet här

29 april 2022

Nu efterlyses årets sommarfilmare i sydost 

Efter fjolårets succé är nu unga mellan 16 och 19 år i Blekinge, Kalmar län och Kronoberg välkomna igen att söka till sommarens feriefilmprojekt. Under fyra veckor kommer de att göra sin egen film med hjälp av en professionell handledare.

Läs hela pressmeddelandet här

15 mars 2022

Joachim Stridsberg ny verksamhetsledare för Filmregion Sydost

Joachim Stridsberg har utsetts till ny verksamhetsledare för Filmregion Sydost, det regionala resurscentret för film i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. 

Läs hela pressmeddelandet här.

 

 

 

Pressmeddelande 2021-10-21

Höstlovsworkshop för filmintresserade i Karlshamn

Den 1-2 november får filmintresserade ungdomar i Blekinge testa att producera egen film. Under två dagar hålls en workshop på Lokstallarna i Karlshamn där deltagarna lär sig hur man jobbar fram en filmidé, skriver manus, spelar in och klipper film. 

Filmerna görs i team från idé till slutprodukt, precis som på en riktig filminspelning. Målet är att ungdomarna dag 2 ska ha spelat in en kortfilm, scen eller trailer som visas i en gemensam avslutning. 

Workshopen handleds av professionella filmare från sydost som kommer att guida deltagarna genom filmskapandets olika steg. 

Simon Norlin från Karlskrona är utbildad inom medie- och kommunikationsvetenskap på Linnéuniversitetet och inom dokumentärfilm på Biskops Arnö. Han har gjort flera egna dokumentärer, bland annat “Maddog & Antonia” som utspelar sig utanför Sölvesborg.

Johan Jansson från Karlshamn är Teatersmedjans egen ledare med stor filmkunskap. Han har bland annat hållit i inspelningen av kortfilmen “David” och webbserien “Uppdrag: kastellet” som har producerats av Teatersmedjan.

Hanna Rosén från Älmhult har gått på Filmlinjen i Katrineberg och studerar nu manus på Stockholms konstnärliga högskola. Hennes egenskrivna kortfilm “Gudsbarnet” har vunnit priser på flera internationella festivaler.

Workshopen är gratis och anordnas av Teatersmedjan och Filmregion Sydost i samarbete med Region Blekinge och med stöd från Kulturrådet.

Fakta:
Tid: 1/11 kl. 09:00-17:00 & 2/11 kl. 10:00-19:00
Plats: Lokstallarna i Karlshamn
Kostnad: Gratis
Ålder: 15 – 29 år
Inga förkunskaper krävs.

Presskontakt:
Povel Andersson, Teatersmedjan
povel@teatersmedjan.se, tel. 073-219 87 21

Christina Schöning, Filmregion Sydost
christina@filmregionsydost.se, tel. 0733-47 72 15

 

 

Pressmeddelande 210930

Sex projekt utvalda till ny satsning på filmtalanger i sydost

Sex kortfilmsprojekt från Blekinge, Kronoberg och Kalmar län har valts ut för att delta i Filmregion Sydosts nya talangprogram Talent Up. Som deltagare i programmet får projekten professionellt mentorskap, en serie exklusiva workshopar samt ett produktionsstöd på 30.000 kronor vardera.

Bakom projekten står sammanlagt 14 filmare från sydostregionen. Under Talent Up kommer deltagarna att förverkliga sina kortfilmsidéer och få det stöd de behöver på vägen för att utvecklas som filmskapare.

- Vi är mycket stolta över att kunna presentera denna fantastiska uppställning av både projekt och talanger från sydost, berättar Josef Kullengård, projektutvecklare på Filmregion Sydost. Filmidéerna rymmer allt från en socialrealistisk sci-fi till en animerad nattsvart dramakomedi. Målet är att de sex kortfilmerna ska få sin premiär efter sommaren nästa år.

De skånska producenterna Caroline Drab, som producerat Guldbaggenominerade dokumentären Samtidigt på Jorden (Carl Olsson), och Gilda Naumanen, som står bakom kortfilmer som Punani Steam (Emma Pål Brunzell) och Jag skiner inte utan er mina bröder (Alexander Abdallah), kommer att agera mentorer åt projekten.

Under programmet kommer projekten även att gå igenom en serie exklusiva workshopar med ämnen som manusutveckling, regi och lansering/branschkunskap. Workshoparna hålls av professionella filmskapare och branschpersoner.

Intresset har varit stort för att delta i Talent Up.

- Vi har fått in många spännande ansökningar från hela sydostregionen och det har varit tufft att göra det slutliga urvalet, berättar Josef Kullengård. För alla som inte fått möjlighet att delta kommer vi att anordna en nätverksträff senare i höst med fokus på hur de ändå kan gå vidare för att förverkliga sin filmidé.

Talent Up pågår från oktober 2021 till juni 2022. Projektet är ett initiativ av Filmregion Sydost med stöd av Svenska Filminstitutet, Regionsamverkan Sydsverige och i samarbete med Film i Skåne.

Deltagare Talent Up:

Att glömma det förflutna
Team: Mimosa Lu, Vincent Jansson, Felicia Bernlind
Kronoberg
Pressbilder och kontaktinfo

En livlös fantasi
Team: Jonatan Börjesson, Alice Sunnelius Aldén
Kalmar län
Pressbilder och kontaktinfo

Hemmad
Team: Agnes Brede, Daniel Markström, Joar Sundqvist
Blekinge
Pressbilder och kontaktinfo

The Procedure
Team: Aleksey Shakov, William Rosso
Kalmar län
Pressbilder och kontaktinfo

Sången om matriarkatta
Team: Ylva Salomonsson, Jakob Olsson
Kronoberg
Pressbilder och kontaktinfo

Tillsammans
Team: Johanna Månsson, Emilia Christiansson
Kronoberg/Blekinge
Pressbilder och kontaktinfo

Presskontakt:
Josef Kullengård
Projektutvecklare, Filmregion Sydost
0730-76 60 89
josef@filmregionsydost.se

 

Pressmeddelande 2021-09-18

Vinnarna i årets TellUs filmfestival är utsedda

Nu har vinnarna i den regionala filmtävlingen TellUs för Blekinge, Kalmar län och Kronoberg utsetts. Årets jury bestod av regissören och producenten My Sandström från Lyckeby och filmvetaren och kritikern Sanjin Pejkovic. Prisutdelningen livesändes lördagen den 18 september från Musik i Blekinges studio i Karlskrona. 

I den yngsta klassen 16-19 år vann Smilla Mostberg från Nättraby med filmen "Ensam kvar". Den handlar om en tjej som överlevt en apokalyps och spelar in en videodagbok för eftervärlden. Filmen kom till när Smilla deltog i Filmregion Sydosts feriefilmprojekt sommaren 2021. 

Juryns motivering lyder: "Med stor naturlighet framför kameran och en tydlig manusidé tas vi med på en trovärdig resa in i en övergiven framtid."

I och med vinsten är "Ensam kvar" direktkvalificerad till Novemberfestivalen. Smilla Mostberg som agerade programledare för prisutdelningen tillsammans med Josef Kullengård var helt ovetande om sin vinst och överraskades i direktsändning med blommor och diplom.

Andra priset i klassen 16-19 år tilldelades Lovisa Larsson och Hildur Tómasdóttir från Karlskrona, även de tillhörde sommarens feriefilmare. Deras film "Through Female Eyes" handlar om den utsatthet som unga kvinnor ofta känner.

"En äkta och smittande berättelse som får nerv och driv av filmskaparnas engagemang och självupplevda verklighet som unga kvinnor av vår tid", tyckte juryn.

"Through female eyes" är nominerad till Novemberfestivalens urvalsklass med chans att kvala in till huvudtävlingen.

I klassen 20-26 år gick förstapriset till Julia Ornat, Simon Lundvall och Jonathan Sjödin som gjorde dokumentären "Ingen risk för smitta" om proteströrelsen mot Corona-restriktionerna. Filmen är ett slutarbete inom programmet Journalistik och medieproduktion på Linnéuniversitetet i Kalmar. Julia Ornat är hemmahörande i Växjö. 

Juryns motivering: "En oavbrutet fängslande inblick i en osannolik rörelse. Blandningen av fascination och obehag gör det svårt att slita blicken."

Andra priset i klassen 20-26 år tilldelas Agnes Brede från Sturkö för filmen "Hoppet" om en ung relation med våldsproblematik. Juryn motiverade sitt val med orden: 

"Ett genomtänkt manus om att släppa taget, med välvalda bilder som stärker berättelsen och konsekvent följer temat från första scen."

Filmen "Hoppet" är också nominerad till Novemberfestivalens urvalsklass och får därmed en andra chans att kvala in till tävlingen.

I den äldsta klassen, 27 år och över, föll juryn för filmen "Jag skyddar dina hjärtslag" av Alma Johansson från Borgholm om ett par som försöker skaffa barn men där press, oro och en känsla av otillräcklighet har tagit över. 

"En subtil parhistoria där maktobalans och kärlek skildras på ett nyanserat sätt. Känslorna går nästan att ta på tack vare det fina skådespelet", motiverade juryn sitt beslut.

Det delades också ut två hedersomnämnanden, till Jasmijn Kooijman för den suggestiva filmen "Nattljus" och till Love Nordmark från Växjö för den galet roliga animationen "The Lame Name Game".

Under sändningen blev vinnarna uppringda och intervjuade om sina filmer. Alla vinnarfilmer visades.

Christina Schöning från Filmregion Sydost är nöjd när hon summerar årets festival. 
- Det kom in ovanligt många bidrag i år, och många höll hög kvalitet. Extra glädjande är att klassen 16-19 år har tagit ett rejält kliv framåt, och detta tack vare våra entusiastiska feriefilmare som lärde sig mycket om film i sommar och gjorde jättefina egna projekt. 

Om TellUs:

TellUs är en filmtävling för filmskapare i regionerna Blekinge, Kronoberg och Kalmar län, som arrangeras av Filmregion Sydost. Vinnaren i varje klass får 5000 kr i produktionsstöd. TellUs är också den regionala uttagningen till den nationella Novemberfestivalen som hålls i Trollhättan varje år. 

Pressbilder
Pristagare och moderator Smilla Mostberg
Stillbild "Ingen risk för smitta", regi Julia Ornat, Simon Lundvall och Jonathan Sjödin
Stillbild "Jag skyddar dina hjärtslag", regi Alma Johansson

Presskontakt:

Christina Schöning, filmkonsulent, kommunikatör och TellUs-ansvarig
christina@filmregionsydost.se
0733-47 72 15

 

 

Pressmeddelande 210907

Elva lag från sydost tävlade i årets filmmaraton

Lördagen den 4 september kl. 09.00 gick startskottet till årets Noomaraton, en filmtävling där lag i hela Sverige gör kortfilm på 24 timmar. I Blekinge, Kalmar län och Kronoberg genomfördes tävlingen i Filmregion Sydosts regi. Elva regionala lag var anmälda, av dessa gick nio i mål. De yngsta deltagarna var 11 år och den äldsta 65. 

Årets tema var Omstart. Alla filmer skulle innehålla tre platser: utanför en box, park, trappa - och tre föremål: flagga, fluga och fil. Med dessa kriterier hade lagen ett dygn på sig att komma på ett manus, spela in och redigera.

24 timmar senare kunde Filmregion Sydosts tävlingsledare Christina Schöning konstatera att hela nio filmteam hade gått i mål med uppgiften.

- Det är fantastiskt att se lagens påhittighet när det gäller att bygga in temat, platserna och föremålen i handlingen. Det blev dock lite förvirring i början, en fil till exempel kan vara flera olika saker. Alla fick tolka föremålen på sitt sätt. Det blev nio väldigt olika filmer, var och en med fina filmiska kvalitéer. 

De två vinnande bidragen som går till riksfinal är "RE-BOOT" av lag RBTheO i Mörbylånga och "Flyg fula fluga" av lag Marissa i Gamleby. Årets jury bestod av filmaren Agnes Brede och filmaren och producenten André Larsson. Deras motiveringar lyder:

"RE-BOOT"
"Filmmakarna har verkligen tagit temat, platserna och föremålen till hjärtat av filmens handling utan att varken göra de uppenbara tolkningarna eller för den delen vara övertydliga. Trots ett svajigt ljudarbete stod "RE-BOOT" ut i den hårda konkurrensen som en väldigt genomarbetad film med fint filmmässigt hantverk. Att till och med hinna med VFX under produktionen gör att vi verkligen undrar hur denna film hade sett ut om filmskaparna haft mer än 24 timmar på sig."

"Flyg fula fluga"
"Med en stark dramaturgi och ett väldigt fint klipparbete lyckades filmskaparna att med enkla medel berätta en historia med hjärta som berörde. "Flyg fula fluga" visar oss att det på 24 h är möjligt att skapa en genomarbetad kortfilm med ett helhetstänk där alla krav faller naturligt på plats."

Alla bidrag finns att se på https://filmregionsydost.se/bl...

Noomaraton arrangeras av Filmregionerna i Sverige. Riksfinalen hålls den 9 oktober 2021 online.

De nio lagen i sydost som gick i mål:

Marissa, Gamleby - vinnare
Isabella Johannessen, Maria Carlsson

RBTheO, Mörbylånga - vinnare
William Rosso, Aleksey Shakov, Sebastian Rosso

ZimZam Filmz, Växjö
Henrik Fagelberg, Teijo Rönnback

Wicked Dandelion, Karlskrona 
Sandra Penzo, Sebastian Chavez, Viktor Johansson

Nanofiskarna, Växjö
John Ferner, Emma Hult, Lovisa Andersson 

Eldsjäl, Karlshamn
Esraa Alkindi, Sara Hassoun

Laaaaageet, Alvesta (yngst i startfältet)
Vilde Stenkilsson, Edward Tordsson

Mönstermården, Kalmar
Alice Sunnelius Aldén, Jonatan Börjesson

Fridh3m, Karlshamn
Jonathan Henningsson, Oscar Säfström Andersen, Caroline Lindholm

Stillbild Flyg fula fluga

Stillbild RE-BOOT

Pressmeddelande 210614

24  feriefilmare i sydost lär sig göra film

I sommar får 24 ungdomar i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län mellan 16 och 19 år möjligheten att bli feriefilmare. I projektet, som är initierat av Filmregion Sydost, lär de sig i en serie workshops om filmens grunder och hur man skriver manus. Därefter är de redo att göra egna kortfilmer med handledning av en professionell filmskapare från regionen. De färdiga filmerna får sedan tävla i den regionala filmfestivalen TellUs som hålls i september.

Handledarna är Simon Norlin från Karlskrona och Rickard Pihl i Rockneby utanför Kalmar. Hanna Rósen från Älmhult axlar rollen som manuscoach.

Intresset för att bli feriefilmare har varit stort, berättar projektledare Christina Schöning från Filmregion Sydost.

- Vi har fått in nästan 100 ansökningar från gymnasieungdomar i regionen. Många hade redan en idé för vad de ville göra film om, och förslagen vittnar om ett brett samhällsengagemang hos många unga, det var roligt att se.

Den första veckan ägnas åt en serie workshops som sker helt digitalt. Under de två följande veckorna arbetar ungdomarna på egen hand med inspelning och klippning, med stöd från en handledare på distans. Inspelningen sker med mobiltelefonen, den egna kameran eller surfplattor som Filmregion Sydost lånar ut.

Feriefilmprojektet startar den 14 juni och pågår till 2 juli då de färdiga filmerna ska visas i en gemensam avslutning. Alla filmer får också tävla i den regionala filmfestivalen TellUs som är officiell uttagning för Novemberfestivalen, Sveriges största arena för ung film.

Feriefilmprojektet finansieras med förstärkt statligt bidrag inom Kultursamverkansmodellen och med extrastöd från Region Blekinge.

De deltagande ungdomarna är:

Fabian Seluska, Lessebo
Hildur Tómasdóttir, Karlskrona
Asmaa Wahba, Ronneby
Marwa Bardakani, Karlskrona
Sarah Aljawad, Karlskrona
Shad Ahmed, Karlskrona
Lovisa Larsson, Karlskrona
Ella Söderberg, Asarum
Lalilona Samra, Emmaboda
Ludvig Elisson, Västervik
Arvid Ankarman, Västervik
Daniel Lind, Olofström
Smilla Mostberg, Nättraby
Hodan Abdulkarim Kassim, Lessebo
Alicja Zawadzka, Lessebo
Sarah Nordén Elgh, Kalmar
Meriem Ziani, Växjö
Hanna Kannerby, Växjö
Fatima Al Shokri, Karlshamn
Douglas Petersson, Löttorp
Klara Holst, Växjö
Dominik Konradsson, Karlskrona
Ylli Haziri, Karlskrona
Hugo Lindberg, Karlskrona


Om handledarna:

Simon Norlin från Karlskrona har gått dokumentärfilmutbildningen på Biskops Arnö och driver sedan flera år tillbaka sitt filmbolag Norlinfilm. Han har gjort flera egna dokumentärer och jobbar även som filmpedagog på Malmö kulturskola. 

Rickard Pihl är utbildad på Ölands dokumentärfilmskola. Han driver filmbolaget Arrow Pictures i Rockneby och har bred erfarenhet av allt från reklamfilm till egna dokumentärer. Han jobbar också som filmpedagog för Safari Sverige/Miljöjägarna och är ordförande för föreningen Naturfilmarna.

Hanna Rosén från Älmhult har gått filmlinjen på Katrinebergs folkhögskola och studerar sedan hösten 2020 manus på Stockholms Konstnärliga Högskola. Hon har skrivit och regisserat flera egna kortfilmer.

Pressbild filmning med surfplatta, foto Malin Gustavsson/Filmregion Sydost

Pressbild handledare Rickard Pihl

Pressbild handledare Simon Norlin, foto Axel Lundgren

Pressbild manuscoach Hanna Rosén

 

Pressmeddelande 210602

Filmregion Sydost lanserar satsning för morgondagens filmtalanger

Onsdag den 2 juni lanseras Talent Up - ett nytt talangprogram för filmskapare i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Programmet ska lyfta fram nya berättelser och riktar sig till de som vill utvecklas som filmskapare. Kreativa och drivna personer uppmanas att söka med sina kortfilmsidéer.

Sex projekt väljs ut och blir erbjudna professionellt mentorskap, en serie workshops där deltagarna får utveckla sin filmidé samt ett produktionsstöd på 30.000 kronor vardera. Målet är att producera sex korta spelfilmer från sydost som får premiär sommaren 2022. 

 - Vi välkomnar både erfarna och nya filmskapare, berättar Josef Kullengård, projektutvecklare på Filmregion Sydost. Det viktiga är att man är en kreativ person som gillar att samarbeta med andra kring en idé. Vår ambition är att nå ut till personer som inte annars söker sig till oss, som kanske inte främst ser sig själva som filmskapare men som tycker om att uttrycka sig och är bra på att få saker gjorda.

Som en del av programmet får varje projekt en mentor i form av en erfaren producent som rekryterats tillsammans med Film i Skåne. Mentorer är de skånska producenterna Caroline Drab, som producerat Guldbaggenominerade “Samtidigt på Jorden”, och Gilda Naumanen från Malmöbaserade produktionsbolaget Carbs Films.

Eftersom film är ett lagarbete ska man ansöka i team om minst två personer. Ansökan är öppen fram till 8 augusti och görs via Filmregion Sydosts webbplats. De utvalda projekten tillkännages i slutet av sommaren. 

Josef Kullengård hoppas på många nya röster och berättelser. 

 - Att sätta samman videos och annat rörligt innehåll på exempelvis sociala medier är något som är vardag för många, det finns så många kreativa människor där ute som brinner för att skapa! Som deltagare i Talent Up får man en exklusiv möjlighet att både utveckla sig själv och förverkliga en filmidé.

Den 17 juni arrangerar Filmregion Sydost en Filmfika, en digital nätverksträff, där Talent Up kommer att presenteras och där det finns möjlighet att ställa frågor om programmet.

Talent Up är ett initiativ av Filmregion Sydost med stöd av Svenska Filminstitutet, Regionsamverkan Sydsverige och i samarbete med Film i Skåne.  

Kontakt:
Josef Kullengård
Projektutvecklare, Filmregion Sydost
0730-766089
josef@filmregionsydost.se 

Pressbilder: 
Josef Kullengård (projektledare), fotograf: Helena Pataki 
Gilda Naumanen (producentmentor), fotograf: Björn Ed 
Caroline Drab (producentmentor), fotograf: Jenny Baumgartner  
Programbild Talent Up

Pressmeddelande 210409

Fjärde krisstödet utbetalat till biograferna i sydost

Drygt 3,7 miljoner kronor har betalats ut till biograferna i sydost i den fjärde omgången av statligt krisstöd som fördelas via Svenska Filminstitutet. I Blekinge får fyra biografer och en filmklubb sammanlagt 1.438.935 kr. I Kalmar län delar 14 biografer på totalt 1.188.988 kr. I Kronoberg stöttas 14 biografer med sammanlagt 1.100.363 kr.  Svenska Bio/Filmstaden ingår inte i denna sammanställning.

I den biograftäta sydostregionen har biograferna traditionellt varit det huvudsakliga visningsfönstret för långfilm. Pandemin har dock påverkat publikbeteenden, och den traditionella distributionskedjan har förändrats när filmer lanseras direkt på streamingtjänsterna. 

- För att biograferna ska kunna hitta sin plats och vara en relevant aktör vid kulturens återstart kommer ett rutinerat publikarbete att vara extremt viktigt. Vi tror också att digitala verktyg kommer att bli oumbärliga, t.ex. för biljettköp och marknadsföring. Därför har vi utlyst ett speciellt digitalt omställningsstöd för våra regionala biografer, förklarar Lotta Nyblom, visningskonsulent på Filmregion Sydost. 

För Thomas Forsberg på Centrumbiografen Ronneby är det statliga krisstödet helt avgörande för biografens överlevnad. Han har fortsatt att visa film trots att varje visning innebär ett minus i kassan. 

- Det är viktigt att ge personalen några timmar, för att de inte ska försvinna eller glömma sitt jobb. Och de få besökare som kommer är väldigt glada för möjligheten. Just idag har vi visat Disneyfilmen "Raya och den sista draken" för en familj på åtta personer.

Thomas Forsberg tror starkt på att bion kommer tillbaka, och att många längtar efter att se film på stora duken igen.

- Men restriktionerna måste ändras så att de inte slår så orättvist mot just biografer. Med 50 personer i salongen kan vi gå runt, samtidigt som vi får ett helt annat filmutbud. Det finns högar med filmer som bara väntar på att bli släppta så fort det blir ett bättre publikunderlag.

Ann-Marie Blixt är föreståndare på Rio Bio i Hultsfred. Biografen har varit stängd sedan i höstas när antalet besökare sänktes till 8 personer, och man räknar inte med öppning förrän hösten 2021. Krisstödet har bland annat investerats i ett digitalt biljettsystem. 

- Inför omstarten hoppas vi också på att få biljettkiosken renoverad, berättar Ann-Marie Blixt. 

Biografen ordnar bland annat den populära tisdagsbion där det visas lite smalare film.

- Tisdagsbion samlar en trogen publikskara och vi har fått frågor om när vi ska börja igen, så vi förstår att bion är saknad.

För Konga Bio som är inrymd i Konga Folkets Hus betyder stödet allt. 

- Just nu står Folkets Hus helt stilla, men de fasta kostnaderna löper vidare, berättar kassör Nils Holmqvist. Krisstödet är ett bra tillskott som hjälper oss att övervintra. 

Han hoppas på filmvisningar i september, men tror att det blir en tuff återstart.

- Folk får andra vanor, det kommer att ta tid för bion att återhämta sig till nivån före pandemin. Om läget tillåter kommer vi eventuellt att starta tidigare med filmvisningarna för att vinna tillbaka publiken.  

Följande biografer får stöd för intäktsbortfall med anledning av covid-19 under perioden 1/1-30/4 2021:

Kalmar län

Alsterbro FH, 9.250 kr

Berga Bio, 25.009 kr

Blomstermåla FH, 45.757 kr

Borgholm FH, 50.252 kr

Emmaboda FH, 54.912 kr

Saga Oskarshamn, 711.016 kr

Tjust Bio Gamleby, 41.736 kr

Gräsgårds Byggn.för., 3.307 kr

Rio Bio Hultsfred, 79.366 kr

Mönsterås Bio, 65.169 kr

Löttorps Bio, 32.814 kr

Torsås FH, 55.545 kr

Virserums Bio, 10.399 kr

Åfors FH, 4.456 kr

S:a 1.188.988 kr

Kronobergs län

Alvesta FH, 43.131 kr

Kosta FH, 2.430 kr

Älmhults FH, 141.477 kr

Skruvs FH, 12.051 kr

Konga FH, 76.132 kr

Fröseke FH, 11.154 kr

Folkets Bio Växjö, 141.960 kr

Åseda FH, 41.179 kr

Norrhults FH, 7.216 kr

Hovmantorps FH, 45.240 kr

Lagan Biografer, 530.587 kr

(Ljungby, Markaryd, Strömsnäs)

Moheda Bio, 47.806 kr

S:a 1.100.363 kr
 

Blekinge län

Grand Bio Olofström, 154.659 kr

Scala Sölvesborg, 251.224 kr

Centrumbion Ronneby, 564.270 kr kr

Bio Metropol Karlshamn, 461.674 kr

Bio Kontrast Olofström, 7.108 kr

S:a 1.438.935 kr 

S:a krisstöd sydost: 3.728.286 kr

 

Pressmeddelande 210217

Josef Kullengård ny projektutvecklare på Filmregion Sydost

Nu förstärks organisationen på Filmregion Sydost med Josef Kullengård som kommer att arbeta med projektutveckling på regional, nationell och internationell nivå. 

Josef Kullengård kommer närmast från Göteborg Film Festival i rollen som branschproducent för Nordic Film Market. Som en del av arbetet på Göteborg Film Festival har han även ingått i redaktionen för Nostradamus-projektet, en årlig rapport om framtiden för film och tv-branschen. Detta uppdrag kommer han att fortsätta med.

Josef Kullengård är uppvuxen i Rörvik strax norr om Lammhult och har en kandidatexamen i kulturledarskap och filmvetenskap vid Linneuniversitetet i Växjö. Han har tidigare varit verksam som festivalproducent på Malmö Arab Film Festival (MAFF), västvärldens största arabiska filmfestival. Där var han en del av arbetet med det nationella projektet Arabisk film på turné, finansieringsplattformen MAFF Market Forum (numera MAFF Industry Days) samt distributionsbolaget Arab Cinema in Sweden AB. Josef Kullengård är även medgrundare till Carl International Film Festival i Karlskrona där han har arbetat som programchef.

Ordföranden för Filmregion Sydost, Kevin Ny, är mycket nöjd med rekryteringen.

- Med Josef kommer ett brett branschnätverk till Filmregion Sydost, vilket vi har stor nytta av i en tid då filmupplevelser blir allt mer digitala och gränslösa. Josef har dessutom spännande erfarenheter av att jobba med integration och mångfald kopplat till filmkulturella projekt. Att han är en småländsk hemvändare gör oss förstås extra glada.

Josef Kullengård ser fram emot att driva utvecklingen på Filmregion Sydost.

- Filmregion Sydost bedriver ett fantastiskt arbete där talangutveckling och internationella utbyten ligger mig extra varmt om hjärtat. Jag ser mycket fram emot att bli en del av och utveckla Filmregions Sydost arbete för att stärka framtidens filmskapare i regionen, att inspirera unga och stödja visningsaktörer. 

Josef Kullengård tillträder den 22 februari 2021.

Pressbild Josef Kullengård

Presskontakt:
Christina Schöning, kommunikatör
christina@filmregionsydost.se
0733-47 72 15

Josef Kullengård, projektutvecklare
josef@filmregionsydost.se
0733-47 79 10

 

Pressmeddelande 210211

Tredje krisstödet utbetalat till biograferna i sydost

Nu står det klart hur mycket stöd biograferna i sydost får i det tredje statliga krispaketet. Medlen fördelas av Svenska Filminstitutet. I Blekinge delar fyra biografer på sammanlagt 1 013 223 kr. I Kalmar län får 15 biografer stöd med totalt 705 051 kr. I Kronoberg utgår stöd till 14 biografer med sammanlagt 547 925 kr. Totalt betalas 2 266 199 kr ut till de regionala biograferna i sydost. Svenska Bio/Filmstaden ingår inte i denna sammanställning. 

Följande biografer får stöd: 

KALMAR LÄN
Emmaboda FH 48 995 kr
Saga Oskarshamn 401 695 kr
TjustBio, Gamleby 14 730 kr
Borgholm FH 43 319 kr
Berga Bio 17 360 kr
Centrumbion Löttorp 22 375 kr
Alsterbro FH 9 001 kr
Rio Bio Hultsfred 55 556 kr
Torsås FH 36 050 kr
Mönsterås Bio 39 907 kr
Blomstermåla FH 7 434 kr
Gräsgårds Bygdeför. 1 371 kr
Åfors FH 3 067 kr
Virserums bio 16 619 kr
Bio-aulan, Mörbylånga 23 622 kr

Summa: 705 051 kr

KRONOBERG
Hovmantorps FH 14 376 kr
Folkets Bio Växjö 51 198 kr
Fröseke FH 6 223 kr
Alvesta FH 28 671 kr
Åseda FH 26 707 kr
Norrhults FH 8 645 kr
Konga FH 26 005 kr
Älmhults FH 78 166 kr
Moheda Bio 25 504 kr
Kosta FH 721 kr
Skruv FH 709 kr
Lagan Biografer (Ljungby, Markaryd, Strömsnäs) 281 000 kr

Summa: 547 925 kr


BLEKINGE
Grand Bio, Olofström 95 534 kr
Tobbab AB (Ronneby, Karlshamn)  736 039 kr 
Scala, Sölvesborg 181 650 kr

Summa: 1 013 223 kr

Presskontakt: Lotta Nyblom, filmkonsulent Filmregion Sydostlotta@filmregionsydost.se
0733-47 79 11

 

Pressmeddelande 201121

Unga filmare från Blekinge vann priser på Novemberfestivalen

I helgen hölls Novemberfestivalen, Sveriges största festival för ung film. I en livesänd prisutdelning på lördagskvällen prisades Agnes Brede från Sturkö och Sandra Penzo från Karlskrona för sina filmer. 

Agnes Brede tilldelades Nordisk Ungdoms Film Festivals pris för sin film "Skelögdjävel". Priset innebär att filmen kommer att visas på NUFF-festivalen 2021 i Tromsø. 
Juryns hedersomnämnande gick till Sandra Penzo, Mateo Lozano, Albin Appelqvist m. fl. för filmen "Ber inte om det".

"Skelögdjävel" är en film om utanförskap och att bli mobbad för sitt utseende. Agnes själv kallar sin film för "en revansch för alla som klivit på skolbussen och fått skit för att vara annorlunda". Juryns motivering lyder: "Skelögdjävel is an tender autobiographical film that looks at the effects of teasing and bullying trough a personal lense. It is strikingly honest but also poetic, and ultimately it is an empowering story about learning to embrace oneself no matter what society says about you."

Agnes Brede har gått teaterprogrammet på Törnströmska gymnasiet i Karlskrona och utbildade sig därefter på Ölands dokumentärfilmskola. Just nu studerar hon film på Medieinstitutet i Stockholm. 

Sandra Penzos film "Ber inte om det" iscensätter vittnesmål från 11 kvinnor i olika åldrar om sexuella övergrepp. Alla kvinnor i berättelsen spelar sig själva, och hela filmen spelades in på en dag. Novemberfestivalens jurys motivering lyder: "Vi vill särskilt lyfta fram en enastående arbetsinsats där filmteamet lyckas orkestrera och tajma en stor ensemble i en avancerat sammanflätad koreografi. En välproducerad film som är både viktig och lekfull."

Båda filmerna hade kvalificerat sig till Novemberfestivalen via den regionala uttagningen TellUs, som arrangeras av Filmregion Sydost varje år. Sammanlagt hölls uttagningar i 19 filmregioner i hela Sverige. Filmarna tävlade i två åldersgrupper, 16-19 år och 20-26 år. 

Novemberfestivalen brukar hållas i Trollhättan, men flyttade i år in på nätet där den pågick i två dagar den 20-21 november. Årets festival var den 25:e i ordningen.

Pressbild Agnes Brede
Pressbild Sandra Penzo

 

Pressmeddelande 201112

Nya krissstöd till biograferna i sydost

Nu har Svenska Filminstitutet meddelat hur det nya krisstödet för biografer ska fördelas. Biograferna i Blekinge, Kalmar län och Kronoberg delar på sammanlagt ca 2,3 miljoner för intäktsbortfall. 743 377 kr går till 14 biografer i Kalmar län, 531 084 kr går till 11 biografer i Kronoberg och 1 077 990 kr går till fyra biografer i Blekinge. Dessutom får de stora aktörerna Filmstaden/Svenska Bio dela på 10 miljoner kronor.

Det nya krisstödet är välkommet och behövt, enligt en kartläggning som Filmregion Sydost nyligen gjort. 

- Behoven är stora, och tyvärr är inget slut på krisen i sikte, förklarar filmkonsulent Lotta Nyblom. Många biografer kämpade för sin överlevnad i våras och somras. Med de nya restriktionerna kommer en stor del att behöva stänga sina dörrar igen, och det finns en risk för att julens stora filmhelger också drabbas. 

Intäktsbortfallet för de regionala biograferna varierar stort, från några tusenlappar till flera miljoner. Häften av biograferna anger i enkäten att de har en liten publik jämfört med innan Covid-19. I snitt har biograferna dragit ner sin verksamhet med 50 %. Två biografer, Tjust Bio i Gamleby och Bio-aulan i Mörbylånga sticker ut med att svara  att de har en trogen publik och att verksamheten pågår i full skala. Samtliga svar har getts innan de nya restriktionerna hade trätt i kraft. 

På frågan om biografernas uthållighet svarade hälften att man klarar sig några månader till. Glädjande nog har ingen svarat att man tvingats lägga ner verksamheten.

Biograferna har också lämnat uppgifter om hur mycket pengar de behöver för att klara sig ett halvår framåt. Det sammanlagda akuta finansiella behovet för de 26 biografer som svarat i enkäten ligger mellan 4,3 och 7,3 miljoner kronor.

- För att bevara det unika biograflandskapet i sydost behövs mycket mer pengar än vad som hittills delats ut, konstaterar Lotta Nyblom. När den här krisen är över ska människor i glesbygden återigen kunna gå på bio. Det krävs en kraftsamling också på kommunal och regional nivå för att vi inte ska förlora den möjligheten. 

Stöd till biografägare i sydost för intäktsbortfall med anledning av covid-19

KALMAR LÄN:

Emmaboda FH 30 950 kr

Saga Oskarshamn 478 080 kr

TjustBio, Gamleby 13 936 kr

Borgholm FH 41 248 kr

Berga Bio 5 211 kr

Centrumbion Löttorp 61 328 kr

Alsterbro FH 2 943 kr

Rio Bio Hultsfred 22 682 kr

Torsås FH 30 817 kr

Mönsterås Bio 30 262 kr

Blomstermåla FH 15 600 kr

Gräsgårds Bygdeför. 9 744 kr

Åfors FH 576 kr

Fröseke FH 3 684 kr

Summa: 743 377 kr

KRONOBERG:

Hovmantorps FH 8 612 kr

Folkets Bio Växjö 44 185 kr

Fröseke FH 3 684 kr

Alvesta FH 12 421 kr

Åseda FH 17 611 kr

Norrhults FH 5 174 kr

Konga FH 9 016 kr

Älmhults FH 80 381 kr

Lagan Biografer:

Ljungby, Markaryd, Strömsnäs 350 000 kr

Summa: 531 084 kr

BLEKINGE:

Grand Bio, Olofström 91 425 kr

Tobbab AB, Ronneby, Karlshamn: 779 801 kr

Scala, Sölvesborg 206 764 kr

Summa: 1 077 990 kr

Totalt sydostregionen: 2 352 451 kr

Presskontakt:

Lotta Nyblom, filmkonsulent Filmregion Sydost
lotta@filmregionsydost.se
0733-47 79 11

 

Pressmeddelande 200929

Blekinge och Kalmar län bland de bästa att erbjuda skolbio

 

Den senaste skolbiorapporten från Svenska Filminstitutet visar på glädjande siffror för sydost. Blekinge och Kalmar län är bland de fyra regioner där procentuellt flest kommuner erbjuder eleverna att se film på skoltid. I Blekinge har 80 % av kommunerna svarat att de har skolbio och i Kalmar län 75 %. 

Niklas Lundin är filmkonsulent för barn och unga på Filmregion Sydost. Han gläds åt de goda förutsättningarna och den stora viljan i sydost att erbjuda barnen högkvalitativa filmupplevelser.

- Skolbiorapporten visar att intresset för skolbio är stort hos kommunerna i hela landet, men att det ofta finns praktiska hinder eller svårigheter med finansieringen. Desto roligare att man i Blekinge och Kalmar län hittar både vägar och medel till skolbio, båda regionerna placerar sig i toppen i årets rapport! I Blekinge ser vi ett stort värde i kulturgarantin som ger kommunerna möjlighet att söka medel för skolbio, förklarar Niklas Lundin.

Region Blekinge har sedan 2017 erbjudit samtliga kommuner i länet ett ekonomiskt stöd årligen för att starta upp, stärka och utveckla skolbioverksamheten. Flera kommuner har använt stödet till att utveckla befintlig skolbio med bland annat fortbildning, utveckling av pedagogiska verktyg samt filmsamtal. 

- Detta stöd har varit en mycket viktig del i utvecklingen av Blekingemodellen som är en kulturgaranti för länets alla barn mellan 3-16 år, säger Malena Sandgren som är enhetschef för kultur- och bildningsenheten. Målet att det ska finnas skolbio i samtliga kommuner uppnåddes våren 2019 tack vare detta stöd, vilket vi är mycket stolta över. 

Ett av de större skolbioprojekten har genomförts i Karlshamns kommun där elever fick gå på filmvisning med efterföljande samtal under ledning av filmpedagoger. Därefter skrev de egna texter och spelade in film utifrån dessa, också detta i samarbete med skolade filmpedagoger. 

Niklas Lundin menar att se, samtala och skapa är hörnstenarna för filmkunnighet. 

- Att titta på film ger barn och ungdomar möjlighet att uppleva andra världar. Film utmanar, engagerar, väcker känslor och tankar, och den leder till utvecklande diskussioner i klassrummet. När eleverna dessutom skapar egna filmer får de tillfälle att uttrycka sig aktivt och kreativt i ett medium som är en stor del av deras vardag.  

I Kalmar län finns Mönsterås bland kommunerna som vill satsa mer på skolbio. Sammanlagt 1760 barn och unga från förskoleklass upp till gymnasiet ska få se film i kommunens två fristående biografer, enligt en ansökan som beviljats av Svenska Filminstitutet.

- Kultur-och fritidsförvaltningen visar redan idag film i ett projekt som kallas Klara-Färdiga-Läs, berättar Rozita Stenfelt Alpfiord från skolkulturgruppen i Mönsterås kommun. Idrottsungdomar får ta del av högläsning innan de startar sina träningspass. Under träningssäsongen flikas också biofilm in kopplat till det de läser, för att sporra intresset. Även på fritidsgården visas film, och biblioteket erbjuder filmskapande som lovaktivitet. Nu vill vi växla upp och erbjuda alla barn från förskoleklassen och upp till gymnasiet ett skolbiobesök per läsår.

De svenska regioner som hade procentuellt flest kommuner med skolbio var Gotland (100 procent), Blekinge (80 procent), Kalmar (75 procent) och Västernorrland (71 procent).

Den mest populära skolbiofilmen 2019 var "Halvdan Viking". På andra plats kom franska animationen "Stora stygga räven" och på tredje plats "Fight Girl" från Nederländerna.

Om skolbiorapporten

Skolbiorapporten tas årligen fram av Svenska Filminstitutet. Syftet är att kartlägga hur stor andel av Sveriges kommuner som erbjuder skolbio till elever i grundskolan och gymnasiet. Rapporten innehåller även information om hur kommunerna arbetar med filmpedagogisk verksamhet och hur filmutbudet som erbjuds eleverna ser ut. I enkäten för 2019 har 69 procent av kommunerna svarat. Nio av tio kommuner som inte hade skolbio svarade att de är intresserade av att arrangera skolbio om de hade haft resurser.

Presskontakt:
Niklas Lundin, filmkonsulent för barn och unga, Filmregion Sydost
0733-47 79 14, niklas@filmregionsydost.se

Malena Sandgren, enhetschef Kultur- och bildningsenheten, Region Blekinge
0455-737101
malena.sandgren@regionblekinge.se

Christina Vermandis, samordnare för projektstöd Film inom kulturgarantin
0766-36 29 59
christina.vermandis@regionblekinge.se

Rozita Stenfelt Alpfjord, Skolkulturgruppen, Mönsterås kommun
070-598 74 51
rozita.stenfelt-alpfjord@monsteras.se

Pressbild Halvdan Viking
Pressbild Fight Girl

Läs skolbiorapporten

 

Pressmeddelande 200919

Unga filmare från Karlskrona, Kalmar och Älmhult vann årets TellUs filmtävling

Nu har vinnarna i den regionala filmtävlingen TellUs för Blekinge, Kalmar och Kronoberg utsetts. Finalen hölls online och livesändes från Ölands folkhögskola lördagen den 19 september. 

I den yngsta klassen 16-19 år vann Agnes Brede från Sturkö med filmen "Skelögdjävel", en berättelse från Agnes uppväxt om att se annorlunda ut. "En modig och personlig film där vi får komma berättaren nära. Animationerna och den genomarbetade texten fördjupar upplevelsen av ett utanförskap." löd juryns motivering. 

Andra priset i klassen 16-19 år tilldelades Hanna Rosén från Älmhult för dokumentären "Ur mina ögon", ett porträtt av tre blinda människor. Juryns motivering: "Filmen visualiserar på ett egensinnigt och målande sätt det som inte går att se. Vi får möta tre röster och tre liv som är som våra, men ändå inte."  "Ur mina ögon" är nominerad till Novemberfestivalens urvalsklass och får därmed en andra chans att kvala in till tävlingen.

I klassen 20-26 år gick förstapriset till Sandra Penzo, Mateo Lozano och Albin Appelqvist m fl från Karlskrona. "Ber inte om det" handlar om sexuella övergrepp och våld i nära relationer och består av autentiska vittnesmål från de medverkande kvinnorna som spelar sig själva. Juryns motivering: "Ett brinnande budskap som förmedlas med en fartfylld och välfotograferad koreografi. I det imponerande ensemblearbetet förvandlas den rumsliga begränsningen till en styrka." Filmen "Ber inte om det" är direktkvalificerad till Novemberfestivalen. 

Andra priset i klassen 20-26 år tilldelas Johanna Sandgren för filmen "Hem" om vad ordet hem innebär för olika människor. Denna film gjordes under Johannas tid som student på Linnéuniversitetet i Kalmar. Juryn motiverade sitt val med orden: "En fint fotograferad film som hittar skärpan i en tydlig fråga. I svaren som vi får på flera språk uppstår en samhörighet som berör." Filmen "Hem" är även den nominerad till Novemberfestivalens urvalsklass och får därmed en andra chans att kvala in till tävlingen.

I den äldsta klassen, 27 år och över, föll juryn för filmen "Torkan" av Daniel Thörnblad, Peter Almén och Fredrik Doohan i Kalmar. Motiveringen lyder: "En surrealistisk och gåtfull story, snyggt fångad med kameran och ljussatt med en touch av västern. Kafka på Öland!"

Juryn delade också ut två hedersomnämnanden, ett till filmen "Mom Wow" av Anton Thulin i Karlskrona och ett till filmen "Hassla" av Tiffany Grant, Måns Håkansson och Andrei Tsimashkou från Nybro.

Under sändningen blev vinnarna intervjuade via direktlänk och svarade på frågor om sina filmer.

Juryn hade det inte lätt i år, avslöjar Christina Schöning från Filmregion Sydost. 

- Årets startfält var starkt och jämnt, med många välproducerade bidrag. Det är glädjande att det finns så många unga och duktiga filmskapare i sydost, och tack vare livesändningen har en stor publik kunnat se de vinnande bidragen. Nu hoppas vi att det ska gå bra för dem i Novemberfestivalen också!

Om TellUs:

TellUs är en regional filmfestival för unga talanger i regionerna Blekinge, Kronoberg och Kalmar län, och arrangeras av Filmregion Sydost. TellUs är också den officiella regionala uttagningen till den nationella Novemberfestivalen som hålls i Trollhättan varje år. Årets TellUs-jury bestod förutom en representant från Filmregion Sydost också av filmarna Jasmijn Kooijman och Martin Klevegård.

Presskontakt:

Christina Schöning, filmkonsulent, kommunikatör och TellUs-ansvarig
christina@filmregionsydost.se
0733-47 72 15

Bild "Skelögdjävel" av Agnes Brede

Bild "Ur mina ögon" av Hanna Rosén

Pressbild Sandra Penzo

Bild "Hem" av Johanna Sandgren

Pressbild Daniel Thörnblad