En givande dag i Blomstermåla

_mg_9950_low.jpg

Vuxna sitter med datorer vid flera bord. En ung man böjar sig fram över en kvinnas axel och pekar på en skärm.
Jonathan Lundberg höll en praktisk workshop i källkritik.

Den 2 november bjöd vi tillsammans med Mönsterås kommun in till en heldag i den rörliga bildens tecken.

Lärare, elevassistenter och bibliotekarier samlades på Blomstermåla Folkets Hus för att lyssna till journalisten och författaren Jonathan Lundberg ("Sverigevänner", "Från världskrig till nätkrig").

Han förklarade hur internetkulturen växte fram och hur nätet används idag för att sprida desinformation och påverka. Jonathan höll också två ögonöppnande workshops om hur man kan avslöja fejkade eller vilseledande foton på nätet med hjälp av omvänt bildsök.

På eftermiddagen föreläste filmvetaren Annika Wik från Stockholms universitet om hur viktig filmkunnighet är för barnens förståelse av sin omvärld och hur film kan användas i undervisningen. Det slutade med att ett 50-tal vuxna satt och dividerade om huset som Bamses mormor bor i  - är det stort eller litet? Ett sätt att lära ut avståndsbegreppet till de yngsta!

Dessutom berättade Louise Storm från AV-Media Kalmar län och Malin Gustavsson från Filmregion Sydost om den stora verktygslådan som finns för att jobba med film i klassrummet och som skolbio.

Deltagarnas utvärdering visade att dagen var oerhört uppskattad. Många fick upp ögonen för hur man kan använda sig av rörlig bild i klassrummet, men också vilka verktyg det finns för att ta diskussionen med tonåringen hemma vid köksbordet. 

Vi tackar Mönsterås kommun, Blomstermåla Folkets Hus, AV-Media Kalmar län och våra föreläsare för en mycket givande dag!

 

 

Taggar: Pedagog