Skolbiostöd

För att stötta kommuner med att komma igång eller återstarta sin skolbioverksamhet erbjuder Filmregion Sydost under hösten möjligheten att söka ett tillfälligt skolbiostöd. Samtliga kommuner i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län kan söka. Filmregion Sydost ger i samband med stödet också förslag på aktuella skolbiotitlar med filmhandledningsmaterial, läs mer under fliken Förslag på skolbiofilm.

Vad kan stödet användas till?

Stödet ska användas under våren 2022 (1 januari till 31 maj 2022). Stödet kan bekosta utgifter som biografhyra, filmhyra och transport. Med skolbioverksamhet avses filmvisning på biograf för elever under skoltid.

Hur mycket kan du söka?

Maxbeloppet att söka är 10 000 kr. Inga krav ställs på egeninsats.

Ansökningsperiod

Stödet kan sökas under perioden 25 oktober - 19 november 2021. Beslut om stöd meddelas inom två veckor efter avslutad ansökningsperiod.

Sök stödet här

För mer information

Kontakta Niklas Lundin, niklas@filmregionsydost.se eller 0733-477 914

Förslag på skolbiofilm

Nedan presenteras förslag på skolbiotitlar för våren 2022. Till varje film finns filmhandledingsmaterial som kan användas för pedagogiskt arbete i klassrummet.
Kontakta gärna oss om ni vill ta del av visningslänkar för någon av filmerna. 

För lågstadiet 

Apstjärnan 
(Linda Hambäck, Sverige, 2021, 75 min)  

"

Apstjärnan är en film om adoption och samhällets orättvisor med 8-åriga Jonna i centrum. Jonna, som under hela sitt liv levt på barnhemmet Renfanan, blir en dag adopterad av en gorilla. Utan något minne av sin egen mamma knyter Jonna an till sin nya förälder som driver en skrot i utkanten av staden.

I Jonnas nya hem läses det mycket böcker, äts ägg med chili och arrangeras loppmarknader med kundanpassad prissättning. Samtidigt försöker kommunen med alla tänkbara medel få tillstånd att bygga norra Europas största äventyrsbad, vilket både barnhemmet och Gorillans skrot står i vägen för. Jonna blir spelpjäsen i en kamp mellan människan och makten. 

Tema: Värdegrund, Kulturmöten/kulturkrockar, Litteratur på film

Språk: Svenska 

Distribution: SF Studios

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Mqb7DZ-EMt4 

Filmhandledningsmaterial: https://www.filminstitutet.se/sv/fa-kunskap-om-film/filmpedagogik/filmhandledningar/apstjarnan/ 

För mellanstadiet

Rocca förändrar världen 
(Katja Benrath, Tyskland, 2019, 101 min)  

"

Varje dag är ett nytt äventyr med påhittiga Rocca, en nutida Pippi Långstrump. Astronauttjejen Rocca har vuxit upp med sin pappa på en rymdstation, men när hon ska börja i skolan måste hon flytta ner till jorden. Efter att ha räddat ett flygplan från att krascha och en ekorre från att bli överkörd flyttar hon in i en egen lägenhet i Hamburg. Med sprudlande nyfikenhet och optimism lär hon känna Youtube, mobbning och vuxenvärldens absurda regler. Som tur är är hon inte rädd för att ifrågasätta det som känns fel, och visar att det visst är möjligt att förändra världen.

Tema: Värdegrund, Familj och relationer, Jämställdhet och normer, mobbning, sociala medier

Språk: Tyska med svensk text 

Distribution: Biografcentralen 

Trailer och filmhandledningsmaterial: https://www.biografcentralen.se/rocca-forandrar-varlden/

Den osynliga flickan 
(Nora Twomey,Irland, Kanada, Luxemburg/USA, 2018, 93 min)  

Den elvaåriga afghanska flickan Parvana tvingas utge sig för att vara pojke när hennes far fängslas av talibaner och familjen lämnas utan försörjare. Filmen skildrar ett fenomen i ett ojämlikt samhälle där flickor och kvinnor får slåss för sina självklara rättigheter.

En film av Oscarnominerade animationsstudion Cartoon Saloon som gett oss titlar som Havets sång och Wolfwalkers. Filmen blev Golden Globe- och Oscarsnominerad i kategorin bästa animerade film. 

Tema: Värdegrund, Jämställdhet och normer, Litteratur på film

Språk: Engelska, svensk text

Distribution: Folkets Bio

Trailer:  https://vimeo.com/495713724 

Filmhandledningsmaterial: https://www.filminstitutet.se/sv/fa-kunskap-om-film/filmpedagogik/filmhandledningar/den-osynliga-flickan/ 

För högstadiet och gymnasiet 

Tigrar
(Ronnie Sandahl, Sverige, 2021, 116 min)  

16-åriga Martins dröm verkar ha gått i uppfyllelse. Han ska bli fotbollsproffs, i Italien. Men drömmen förvandlas till en mardröm när han sakta men säkert ser fotbollsvärldens baksidor och inser att han kanske inte alls drömmer om att spela fotboll. Tigrar är en uppväxtskildring med fotbollsfokus som i första hand är en skildring av Martins kamp med sig själv. Filmen bygger på Martin Bengtssons självbiografi "I skuggan av San Siro". "Tigrar" är utsedd till Sveriges Oscarsbidrag 2022!

Tema: Värdegrund, Hälsa och droger, Tonår och sex, Kulturmöten/kulturkrockar, Litteratur på film

Språk: Svenska / Engelska med svensk text

Distribution: TriArt 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=sxQ7xqaMFGk  

Filmhandledningsmaterial: https://www.filminstitutet.se/sv/fa-kunskap-om-film/filmpedagogik/filmhandledningar/tigrar/