Förslag på skolbiofilmer

Att upptäcka världen genom film! Här har vi sammanställt förslag på fantastiska skolbiofilmer med info, trailers och filmhandledningar. 

För lågstadiet och förskoleklass

Läsåret 2023/2024

Folk och rövare i Kamomilla stad
(Rasmus A. Sivertsen, Norge, 2022, 79 min)

Folk och rövare i Kamomilla stad

I Kamomilla stad lever alla i harmoni. En liten bit utanför stadens murar bor de tre rövarna Kasper, Jesper och Jonathan tillsammans med sitt lejon. Deras motto är att hellre vara fria än att lyda andras lagar och önskningar. Minst av allt vill de städa, diska eller laga mat. Alltså måste de röva, om än bara sådant de behöver och kommer åt.

Klassikern Folk och rövare i Kamomilla stad bjuder på utmärkt diskussionsunderlag för samtal om etik och moral liksom om boken på vita duken.

Tema:  Litteratur på film, Etik och moral
Språk: Svenskt tal
Rekommenderas för: Åk F- 3
Åldersgräns: Barntillåten
Distribution: Nordisk Film
Trailer
Filmhandledning

Knorr
(Mascha Halberstad, 2022, Nederländerna, 72 min)

Knorr

9-åriga Luce får en liten söt griskulting i present av sin morfar.. Luces mamma är dock inte lika förtjust över att ha en gris i huset, men Luce lyckas övertyga henne om att få behålla grisen som sitt husdjur och döper den till Knorr.  Luces bästa vän Eli, misstänker dock att morfar har en hemlig plan för Knorr i samband med stadens stora korv-tävling. En rolig och tänkvärd film.

Tema: Värdegrund, Samhälle och politik, vänskap
Språk: Svenskt tal
Rekommenderas för: Åk F-2
Åldersgräns: Barntillåten
Distribution: Njutafilms
Trailer
Filmhandledning

Yuku och fjällets blomma 
(Arnaud Demuynck och Rémi Durin, Belgien, 2022, 62 min)

Vad ska det bli av Yuku, musen som brinner för musik och berättelser i stället för att prioritera mat som en mus ska? Som tur är har hon en mormor som förstår. När mormors dagar sakta rinner ut, blir det Yuku som hjälper hela musfamiljen, just genom att prioritera annorlunda.

Yuku ger sig ut på ett stort äventyr där hon möter både skrämmande och hjälpande varelser. Yukus sånger och tro på berättelsens kraft hjälper henne på vägen. Och ljuset hon finner i fjällets blomma hjälper både mormor och alla syskonen att övervinna mörkret.

Tema: Värdegrund, Litteratur på film, Sagor och äventyr
Språk: Svenskt tal
Rekommenderas för: Åk F-2
Åldersgräns: Barntillåten
Distribution: Smorgasbord Picture House
Trailer
Filmhandledning med filmklipp

Titina
(Kajsa Næss, Norge, 2022, 91 min)

Titina är en varm och kärleksfull film som tar oss med på ett kyligt äventyr mot Nordpolen. Här får vi både ta del av livslång vänskap mellan hund och människa, liksom en brokig och konfliktfylld vänskap mellan två människor.

Titina tar avstamp i en verklig historia, samtidigt som den bjuder på filmens egen unika form som lyfter den till nya höjder. Det är en berättelse med flera stora teman: liv, död, vänskap och omsorg om djur, natur och miljö. Den pekar också på hur maktkamp, nationalism och storhetsvansinne kan skymma sikten för oss människor, medan hundar som Titina trippar storögt fram genom livet.

Tema: Historia, Värdegrund, Litteratur på film, Samhälle och politik 
Språk: Svenskt tal
Rekommenderas för: Åk F-4
Åldersgräns: Barntillåten
Distribution: Folkets Bio
Trailer
Filmhandledning med filmklipp

Läsåret 2022/2023

Lill-Zlatan och morbror raring 
(Christian Lo, Sverige, 2022, 80 min)

Ella är bästa vän med sin morbror Tommy. De tycker lika om allt och älskar att hitta på kul grejer tillsammans. Ella tjatar om att få bo hos Tommy när hennes föräldrar är iväg. En dag ringer det på dörren. Utanför står Steve från Holland och Ellas drömvecka förvandlas till en mardrömsvecka där hon och hennes kompis Otto på olika sätt försöker göra sig av med Steve, Tommys nya pojkvän.

Lill-Zlatan och morbror raring är en film baserad på Pija Lindenbaums älskade och bästsäljande barnbok med samma namn. Filmen invigde BUFF, Barn- och ungdomsfilmfestival, i Malmö 2022. 

Tema: Vänskap, Mobbning, HBTQ, Litteratur på film
Språk: svenskt tal
Rekommenderas för: Åk F-3
Åldersgräns: Barntillåten
Distribution: TriArt 
Trailer
Filmhandledning

Lille Allan - den mänsklige antennen 
(Amalie Næsby Fick, Danmark, 2022, 85 min) 

Lille Allans föräldrar ska skiljas, och Allan och hans pappa har flyttat in i ett hyreshus i en annan stad. Sommarlovet är långt och ensamt tills Allan får en kompis i sin UFO-besatte gamle granne Helge. Helge övertygar Allan att linda in sig i folie och ställa upp som antenn för att locka till sig farkoster från rymden. Och en dag nödlandar Majken. På hennes planet kan man läsa varandras tankar och mellan den tystlåtne Allan och Majken uppstår en oväntad vänskap. Men en galning som vill fånga Majken och stoppa upp henne är henne på spåren. Nu hänger det på Allan att tillsammans med Helge rädda Majken så hon kan åka tillbaka till sin planet.

Tema: Familj och relationer, Identitet, Vänskap, Värdegrund
Språk: Svenskt tal
Rekommenderas för: Åk 1-3
Åldersgräns: Barntillåten
Distribution: Folkets Bio (tillgänglig som skolbio från mitten av oktober 2022)
Trailer
Filmhandledning

Läsåret 2021/2022

Apstjärnan 
(Linda Hambäck, Sverige, 2021, 75 min)  

"

Apstjärnan är en film om adoption och samhällets orättvisor med 8-åriga Jonna i centrum. Jonna, som under hela sitt liv levt på barnhemmet Renfanan, blir en dag adopterad av en gorilla. Utan något minne av sin egen mamma knyter Jonna an till sin nya förälder som driver en skrot i utkanten av staden.

I Jonnas nya hem läses det mycket böcker, äts ägg med chili och arrangeras loppmarknader med kundanpassad prissättning. Samtidigt försöker kommunen med alla tänkbara medel få tillstånd att bygga norra Europas största äventyrsbad, vilket både barnhemmet och Gorillans skrot står i vägen för. Jonna blir spelpjäsen i en kamp mellan människan och makten. 

Tema: Värdegrund, Kulturmöten/kulturkrockar, Litteratur på film
Språk: Svenska 
Distribution: SF Studios
Rekommenderas: Åk. F-2
Trailer
Filmhandledning

För mellanstadiet

Läsåret 2023/2024

Mica
(Ismaël Ferroukhi, Marocko/Frankrike, 2020, 103 min)

Ur Mica

Tioåriga Mica tvingas flytta från slummen till Casablanca för att bli hantlangare på en tennisklubb. Där möter han en värld som han aldrig tidigare har upplevt. Mica får stå emot förakt ifrån de privilegierade barnen i klubben. Men Sophia, en före detta tennismästare, upptäcker något hos Mica och en ny morgondag kanske kan bli möjlig? 
En film om möjligheten att nå drömmar man inte visste fanns. 

Tema: Värdegrund, Mobbning, Etik och moral, Samhälle och politik
Språk: Franska med svensk text
Rekommenderas för: Åk 5 -8 
Distribution: Smorgasbord Picture House
Trailer
Filmhandledning:

Dancing Queen
(Aurora Gossé, Norge, 2023, 90 min)

12-åriga Mina blir förälskad i skolans danstalang, känd från sociala medier. Hon bestämmer sig för att bli en fena på hiphopdans och ställa upp i The Mjøsa Challenge, en stor danstävling. Men för att nå sina drömmar finns hinder som måste övervinnas, både väntade och oväntade.

Tema: Vänskap, Identitet, Dans
Språk: Norskt tal med svensk text
Rekommenderas för: Åk 4 - 6
Distribution: Smorgasbord Picture House
Trailer
Filmhandledningsmaterial

Det lilla gänget
(Pierre Salvadori, Frankrike, 2022, 106 min)

Fyra unga klimataktivister genomför en kupp mot fabriken som förpestar miljön, men ställs inför ett dilemma. De behöver utöka sitt gäng med en femte person. Valet faller på Aimé, en mobbad kille som inte har några vänner att skvallra för. Men kuppen visar sig ta en oväntad vändning.

Tema: Vänskap och utanförskap, Mobbning, Etik och moral.
Språk: Franskt tal med svensk text
Rekommenderas för: Åk 5 - 7
Åldersgräns: 11 år
Distribution: BUFF Distribution
Trailer
Filmhandledningsmaterial

Belle
(Mamoru Hosoda, Japan, 2021, 121 min)Den 17-åriga Suzu delade som liten ett passionerat intresse för sång och musik med sin mamma. Efter mammans tragiska bortgång har Suzu svårt att hitta tillbaka till sin röst. På den virtuella plattformen U kan hon däremot anta en annan identitet. Bland fem miljarder användare gör hon succé med sina virtuella konserter som den vackra sångerskan Belle. En dag störs hennes framträdande av en mystisk användare kallad odjuret. Suzu bestämmer sig för att ta reda på vem han egentligen är.

Belle är en film om vår önskan att fly till en värld där vi kan börja om i en annan skepnad. Filmen utforskar livet på sociala medier, identitetssökande, sorgeprocessen och kampen för att frigöra sig.

Tema: Sociala medier, Identitet, Vänskap, Döden, Familj och relationer
Språk: Japanskt tal med svensk text
Rekommenderas för: Åk 6-gymnasiet
Distribution: Triart
Trailer
Filmhandledningsmaterial med filmklipp 

Läsåret 2022/2023

Nelly Rapp - Monsteragent
(Amanda Adolfsson, Sverige, 2020, 93 min) 

Vi får följa en modig ung tjej som varken skräms av vampyrer, spöken eller läskiga gamla hus. Under höstlovet besöker hon sin morbror Hannibal och hamnar till sin förtjusning mitt i ett sällskap av monsteragenter. Medan de vuxna monsteragenterna drivs till att försöka fånga och omvandla alla monster till ”vanliga medborgare” blir Nelly Rapp deras vän. Vänskap kan ju växa fram oavsett hur man ser ut och är. 

Tema: Mobbning, Värdegrund, Sagor och äventyr, Litteratur på film, Mångfald/olika kulturer
Språk: Svenskt tal 
Rekommenderas för: Åk 4-6
Åldersgräns: 11 år
Distribution: SF Studios
Trailer
Filmhandledningsmaterial
Övrigt pedagogiskt material
(trailer och hälsning från skådespelare och intervju med regissören)

Flykten över gränsen
(Johanne Helgeland, Norge, 2020, 96 min)

Andra världskriget, december 1942. Sarah och Daniel är judar och ska deporteras från Norge. De gömmer sig i källaren hos en familj där det finns två barn i samma ålder. När föräldrarna blir avslöjade blir de bortförda av polisen och kvar i huset finns bara barnen. Otto och Gerda förstår att de nu måste hjälpa sina nya vänner och genom snötunga skogar flyr de fyra barnen undan de tyska soldaterna med målet att komma till Sverige. Det blir en flykt på liv och död. Under färden möter de människor som vill hjälpa dem. Men vem kan de egentligen lita på?

Tema: Värdegrund, Identitet, Vänskap, Historia, Samhälle och politik
Språk: Norskt tal med svensk text 
Rekommenderas för: Åk 4-6
Åldersgräns: 11 år
Distribution: Folkets Bio 
Trailer
Filmhandledningsmaterial

Var är Anne Frank?
(Ari Folman, Frankrike/Nederländerna/Israel, 2021, 99 min)  

Filmen handlar om Kitty, den påhittade vän som Anne talar till i sin dagbok som kommer till liv i museet som en gång var familjen Franks gömställe. Genom dagboken återuppväcks Kittys minnen, för om Kitty lever måste det betyda att Anne också lever. Kitty ger sig ut på ett sökande som kommer att ta henne från dagens Amsterdam och tillbaka till det krigshärjade Europa för att hitta sin gamla vän.

Tema: Värdegrund, Litteratur på film, Samhälle och politik, Historia 
Språk: svenskt tal (finns även med engelskt tal)
Rekommenderas för: Åk 4-6
Åldersgräns: 11 år
Distribution: Edge Entertainment 
Trailer
Filmhandledningsmaterial

Buladó
(Eché Janga, Nederländerna, 2020, 86 min)

Kenza bor på den karibiska ön Curaçao. När saknaden över hennes döda mamma trycker på finner hon styrka hos sin farfar och öns spirituella traditioner, vilka står i stark kontrast till hennes pappas rationella synsätt. För att hitta sin egen väg i livet måste Kenza konfronteras med sitt ursprung, ta sig igenom familjekonflikter och pröva sina vingar.

Tema: Identitet, Familj och relationer, Mångfald/olika kulturer
Språk: Nederländskt, papiamento tal med svensk text 
Rekommenderas för: Åk 5-7
Åldersgräns: 7 år
Distribution: BUFF Distribution 
Trailer
Filmhandledningsmaterial

Gabi mellan åren 8 och 13 
(Engeli Broberg, Sverige, 2021, 77 min)  

Gabi vill bara vara Gabi. Det kan tyckas som en självklarhet, men det är det inte riktigt. Gabi känner sig annorlunda än andra flickor. Som utåtriktad åttaåring är det här aldrig ett problem. Men när familjen flyttar till en småstad och puberteten närmar sig, börjar saker och ting ändra sig. Under fem år får vi följa med och se Gabi växa upp framför våra ögon, utmana könsnormer och rätten till att vara som man vill.

Tema: Genus och normer, Identitet, HBTQ, Värdegrund
Språk: Svenskt och engelskt tal, svensk text
Rekommenderas för: Åk 5-6
Åldersgräns: Barntillåten
Distribution: DocLounge 
Trailer
Filmhandledningsmaterial

Läsåret 2021/2022

Rocca förändrar världen 
(Katja Benrath, Tyskland, 2019, 101 min)  

"

Varje dag är ett nytt äventyr med påhittiga Rocca, en nutida Pippi Långstrump. Astronauttjejen Rocca har vuxit upp med sin pappa på en rymdstation, men när hon ska börja i skolan måste hon flytta ner till jorden. Efter att ha räddat ett flygplan från att krascha och en ekorre från att bli överkörd flyttar hon in i en egen lägenhet i Hamburg. Med sprudlande nyfikenhet och optimism lär hon känna Youtube, mobbning och vuxenvärldens absurda regler. Som tur är är hon inte rädd för att ifrågasätta det som känns fel, och visar att det visst är möjligt att förändra världen.

Tema: Värdegrund, Familj och relationer, Jämställdhet och normer, Mobbning, Sociala medier
Språk: Tyska med svensk text 
Distribution: Biografcentralen 
Trailer och filmhandledningsmaterial

Den osynliga flickan 
(Nora Twomey,Irland, Kanada, Luxemburg/USA, 2018, 93 min)  

Den elvaåriga afghanska flickan Parvana tvingas utge sig för att vara pojke när hennes far fängslas av talibaner och familjen lämnas utan försörjare. Filmen skildrar ett fenomen i ett ojämlikt samhälle där flickor och kvinnor får slåss för sina självklara rättigheter.

En film av Oscarnominerade animationsstudion Cartoon Saloon som gett oss titlar som Havets sång och Wolfwalkers. Filmen blev Golden Globe- och Oscarsnominerad i kategorin bästa animerade film. 

Tema: Värdegrund, Jämställdhet och normer, Litteratur på film
Språk: Engelska, svensk text
Distribution: Folkets Bio
Trailer
Filmhandledningsmaterial

 

För högstadiet och gymnasiet

Läsåret 2023/2024


Forever
(Anders Hazelius, Sverige, 2023, 105 min)

Mila och Kia har varit bästa vänner och lagkamrater så länge de kan minnas. När tjejerna får en ny fotbollstränare i hårdsatsande Lollo börjar de sakta glida isär. Mila som drömmer om att bli fotbollsproffs och spela Gothia Cup ser äntligen sin chans att lyckas – men är det värt att offra sin bästa vän för att vinna till varje pris?

Tema: Vänskap, Jämställdhet och normer, Familj och relationer, Sport och hälsa 
Språk: Svenskt tal
Rekommenderas för: Åk- 7-9 
Åldersgräns: Barntillåten
Distribution: SF Studios
Trailer
Filmhandledning


Dear Future Children

(Franz Böhm, Tyskland, Storbritannien, Österrike, 2021, 89 min)

Starkt, modigt och ögonöppnande i hyllad dokumentär om aktivism. Dear Future Children följer tre unga aktivister på tre kontinenter för att förstå deras motiv, utmaningar och drivkraft.

Genom tre unga kvinnor – Pepper som kämpar mot diktatur i Hong Kong, Hilda i "Fridays for Future Uganda" och Rayen som kämpar för jämlikhet i Chile – lär vi känna utmaningar, kamp och segrar i en global rörelse, fast besluten att lämna över världen i ett bättre skick än de fann den.

Tema:  Samhälle och politik, Demokrati, Aktivism
Språk: Engelskt tal med svensk text
Rekommenderas för: Åk 8 - gym
Distribution: Smorgasbord Picturehouse
Trailer
Filmhandledning

Boy from heaven
(Tarik Saleh, Sverige, 2022, 121 min)

Fiskarpojken Adam erbjuds den nästan ouppnåeliga möjligheten att studera vid Al-Azharuniversitetet i Kairo, sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen. Kort efter hans ankomst till Kairo avlider universitetets överhuvud, Shejk Al-Azhar hastigt och Adam kastas ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.

Tema:  Identitet, Samhälle och politik, Religion
Språk: Arabiskt tal med svensk text
Rekommenderas för: Gym
Åldersgräns: Från 11 år
Distribution: TriArt film
Trailer
Filmhandledning

 

Låt älven leva
(Ole Giæver, Sverige, Norge, 2023, 124 min)

1978 beslutade Stortinget att bygga en damm i Alta-Kautokeinovassdraget, mitt i hjärtat av Sápmi. En lokal naturvårdsåtgärd för att bevara ån utvecklades till en uppgörelse mot den norska statens behandling av samerna. Mitt i det historiska dramat står Ester som under hela sitt liv förnekat sin samiska identitet.

Tema:  Identitet, Värdegrund, Historia, Samhälle och politik, Mångfald/olika kulturer
Språk: Samiska / norskt tal med svensk text
Rekommenderas för: Åk 8 - gym
Åldersgräns: Från 11 år
Distribution: Folkets Bio
Trailer
Filmhandledning

Girl Picture
(Alli Haapasalo, Finland, 2022, 101 min)

Mimmi och Rönkkö är bästa vänner, de stöttar varandra villkorslöst. De vill att livet ska vara ett stort äventyr fullt av passion och känslor. Emma har däremot vigt sitt liv åt konståkning – hon ignorerar allt annat på sin väg mot framgång. När dessa tre helt olika flickor möts, börjar en kort men svindlande tidsperiod från vilken ingen återvändo finns. Den första kärleken och utforskandet av känslor tar var och en av dem på en egen personlig resa. Allt som behövs för att vända världen upp och ner, är tre fredagskvällar.

Tema:  Vänskap och kärlek, Tonår och sex, Identitet, HBTQ
Språk: Finskt tal med svensk text
Rekommenderas för: Gym
Åldersgräns: Från 15 år
Distribution: Finlandsinstitutet 
Trailer
Filmhandledning

and the king said what a FANTASTIC MACHINE
(Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck, Sverige, 2023, 85 min)

I den här dokumentärfilmen får vi ta del av kamerans förmåga att förvränga eller fånga verkligheten. Vi får följa de första stegen från fotografins födelse till den digitala algoritmvärld vi lever i nu. Vad gör det med människan när hen har ett öppet fönster där kreativiteten och tankarna fritt kan fladdrar ut? Och vad händer när kameran tar makten över människors liv? 

Filmen är ett bra underlag till att diskutera mediekonsumtion och källkritik i klassrummet. 

Tema: Samhälle och politik, Etik och moral, Sociala medier
Språk: Engelsk tal, Svenskt tal och text
Rekommenderas för: Åk 8 - gym 
Åldersgräns: Från 11 år
Distribution: TriArt
Trailer
Filmhandledning

Bullets
(Peter Pontikis, Sverige, 2023, 96 min)

I Abdels område gäller det att hålla ihop och ställa upp varandra. Om man hjälper de äldre killarna kanske man själv får hjälp när man behöver det. Abdel bär på en hemlig dröm om att bli veterinär men att gå sin egen väg är svårt i en miljö där vänner drar varandra nedåt. En Snabba Cash-doftande film om drömmar, vänskap och problematik i utsatta områden.

Tema: Identitet, Samhälle och politik, Hälsa och droger, Mobbning, Etik och moral
Språk: Svenskt tal 
Rekommenderas för: Åk 8 - gym 
Åldersgräns: 15 år
Distribution: Triart
Trailer
Filmhandledningsmaterial

Normal
(Oliver Babinet, Frankrike, 2023, 87 min)

Lucile går i gymnasiet och har fullt upp. Hon tar hand om sin MS-sjuka pappa, jobbar extra, pluggar och ser till så att inte hemmet faller isär. När hennes betyg dalar planeras ett hembesök från socialtjänsten. Nu måste deras fasad hållas uppe till varje pris. Lucile får hjälp av en ny vän, killen hon är kär i och som hon lovat hjälpa motbevisa ryktet att han är gay. En allvarsam, varm och humoristisk film.

Tema: Familj och relationer, Vänskap, Genus och normer
Språk: Franskt tal med svensk text 
Rekommenderas för: Åk 8 - gym 
Distribution: Smorgasbord Picture House
Trailer
Filmhandledningsmaterial

Olga
(Elie Grappe, Schweiz, 2021, 85 min)

Olga är ett prisbelönat drama om den ukrainska elitgymnasten Olga. Olga tvingas flytta till Schweiz då tillvaron i hemlandet blivit farlig i samband med de protester mot regimen som ägde rum mellan 2013 och 2014. Olga är en berättelse om att slitas mellan sin hängivenhet till idrotten och lojaliteten mot sitt folk och deras frihetskamp. Den blir också en påminnelse om att hur mycket vi än önskar att idrott och politik inte ska höra ihop så visar verkligheten att det allt som oftast gör precis det.

Tema: Samhälle och politik, Familj och relationer, Identitet, Idrott
Språk: Ukrainska, Franska m fl med svensk text 
Rekommenderas för: Åk 9 - gym 
Åldersgräns: 11 år 
Distribution: Swedish Film
Trailer
Filmhandledningsmaterial

 

Läsåret 2022/2023


Mina bröder och jag
(Yohan Manca, Frankrike, 2021, 108 min)

Nour bor med sina tre äldre bröder i en fransk kuststad dit turisterna vallfärdar. Själv ska han göra samhällstjänst på sin skola och turas om med bröderna att se efter deras döende mamma. Alla gör sitt bästa för att så lagligt som möjligt få ekonomin att gå ihop. Men i den pragmatiska tillvaron korsas Nours väg med Sarahs, som håller sommarkurser i opera. Snart finner han sig indragen i en spirande passion som hans bröder nog varken skulle förstå eller acceptera. 

Mina bröder och jag är en berörande film om brödraskap, maskulinitet och utsatthet, men också om den viktiga roll kultur kan spela i en enskild persons liv. Filmen visades under BUFF och belönades med Unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm.  

Tema: Identitet, Genus och normer, Mångfald/olika kulturer, Familj och relationer
Språk: Franskt tal med svensk text 
Rekommenderas för: Åk 7-gym 
Åldersgräns: 11 år
Distribution: Smorgasbord Picture House 
Trailer
Filmhandledningsmaterial

Comedy Queen 
(Sanna Lenken, Sverige, 2022, 94 min)  

Foto: Johan Paulin

Filmen handlar om 13-åriga Sasha som har bestämt sig för att bli ståuppkomiker. Mest av allt vill hon få sin pappa att skratta, som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna. Men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framförallt, bli en - Comedy Queen.

Tema: Etik och moral, Döden, Identitet, Vänskap och kärlek, Litteratur på film
Språk: Svenskt tal 
Rekommenderas för: Åk 7-9
Åldersgräns: 11 år
Distribution:  SF Studios
Trailer
Filmhandledningsmaterial

Flykt 
(Jonas Poher Rasmussen, Danmark, 2021, 83 min)  

Flykt berättar den sanna historien om Amin som tvingas konfrontera sitt förflutna för att rädda sin framtid. Han flydde från Afghanistan till Danmark som ensamresande barn. Nu, som 36-åring, är han framgångsrik akademiker och ska gifta sig med sin pojkvän. Men han har hemligheter som riskerar att rasera det liv han har byggt upp. För första gången berättar han hela sin historia för en nära vän.

Danmarks hyllade dokumentär, Oscar-kandidat och Guldbaggevinnare!

Tema: Värdegrund, Jämställdhet, Genus och normer, HBTQ, Mångfald/olika kulturer, Samhälle och politik
Språk: Danska med svensk text 
Rekommenderas för:  Åk 9-gym 
Åldersgräns: 15 år
Distribution: TriArt 
Trailer
Filmhandledningsmaterial

Into the storm 
(Adam Brown, Storbritannien/Peru, 2020, 84 min) 

En odyssé över liv, utanförskap och pånyttfödelse – om människan i stormen och stormen i människan. En surfdokumentär som tar sig in i hjärtat. Den osannolika dokumentären Into the Storm följer den peruanske surfaren Jhonny Guerrero från fjorton års ålder genom turbulent tonårstid och svallande känslor, när havet sliter honom i stycken och samtidigt räddar hans liv.

Tema: Värdegrund, Samhälle och politik, Hälsa och droger, Mångfald/olika kulturer
Språk: Spanskt tal med svensk text 
Rekommenderas för: Åk 9-gym 
Åldersgräns: Barntillåten
Distribution: Smorgasbord Picture House 
Trailer
Filmhandledningsmaterial

Läsåret 2021/2022

Tigrar
(Ronnie Sandahl, Sverige, 2021, 116 min)

16-åriga Martins dröm verkar ha gått i uppfyllelse. Han ska bli fotbollsproffs, i Italien. Men drömmen förvandlas till en mardröm när han sakta men säkert ser fotbollsvärldens baksidor och inser att han kanske inte alls drömmer om att spela fotboll. Tigrar är en uppväxtskildring med fotbollsfokus som i första hand är en skildring av Martins kamp med sig själv. Filmen bygger på Martin Bengtssons självbiografi "I skuggan av San Siro". "Tigrar" är utsedd till Sveriges Oscarsbidrag 2022!

Tema: Värdegrund, Hälsa och droger, Tonår och sex, Kulturmöten/kulturkrockar, Litteratur på film
Språk: Svenska / Engelska med svensk text
Distribution: TriArt 
Rekommenderas för: Åk 6-gym
Trailer
Filmhandledningsmaterial