Talent Up

Talent Up är programmet för dig som vill utvecklas som filmskapare i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Programmet är både för dig som redan har gjort en del film och för dig som vill börja. Alla kan söka, oavsett ålder och bakgrund!

Du ansöker med en kortfilmsidé. Sex projekt väljs ut och får ett produktionsstöd på 30.000 kronor, en professionell producent som mentor och workshops som guidar dig i filmens värld.

Du kan skriva ner din filmidé eller spela in en kort videopitch. För att söka ska ni vara ett team på minst två personer där en vill lära sig producentrollen. Minst en av er ska vara skriven eller verksam i sydost.

Filmerna ska vara kort fiktion (inte dokumentär) på max. 15 minuter. Det kan vara en mobilfilm, YouTube-film, ett kort drama eller början till en serie. Filmen ska gå att genomföra med en budget på 30.000 kronor.

Ansök här senast 18 augusti 2021!

Vem du är

Du är en kreativ person som brinner för att skapa och är bra på att få saker gjorda. Du har en filmidé som du vill ska bli film. Kanske har du redan gjort filmer eller videos tidigare. Antingen kortfilmer eller kreativa videos på exempelvis YouTube och TikTok. 

Du är intresserad av att lära dig mer om filmskapande och gillar att samarbeta med andra kring en idé. 

Du har ett team eller en kompis / soulmate / filmpartner att söka tillsammans med. En i teamet ska vara intresserad av att lära sig mer om producentrollen. Minst en av er ska vara skriven eller verksam i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län.

Vad du och ditt team får

Talent Up ger dig stöd från idé till lansering av din film. 

Du och ditt team får:

 - 30.000 kr i produktionsstöd till er film  

 - En professionell mentor som hjälper er att utveckla er film

 - Tre workshops som kommer lära er mer om filmens värld 

 - Möjlighet att låna viss teknik

 - Stöd för lansering av er film 

Talent Up pågår från september 2021 till juni 2022. 

Ansök här!

 Talent Up är ett initiativ av Filmregion Sydost med stöd av Svenska Filminstitutets stöd "Talent to Watch" och "Talangutveckling i hela landet", Regionsamverkan Sydsverige och i samarbete med Film i Skåne.

Talent Up är medfinansierat som en del av Regionsamverkan Sydsveriges (RSS) samarbete inom det filmkulturella området. Regionsamverkan Sydsverige består av de sex regionerna Kalmar län, Jönköping, Blekinge, Kronoberg, Halland och Skåne. Projektet medfinansieras av Statens kulturråd.

Så här går det till

Ni ansöker för att delta i Talent Up med en filmidé. Det räcker att ni skriver ner er filmidé tillsammans med lite information om er som söker. Det går också bra att spela in en kort video där ni presenterar er idé. Har ni frågor om ansökan så får ni gärna höra av er till oss på Filmregion Sydost via telefon eller email så hjälper vi er. 

För att kunna söka ska ni vara ett team på minst två personer. Ni behöver inte ha tidigare erfarenhet av varken regi eller filmproduktion. En i teamet ska dock vara intresserad av att lära sig mer om producentrollen, det vill säga att sköta planeringen av filminspelningen och organisationen kring filmen. Minst en av er ska vara skriven eller verksam i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län.

Deadline för ansökan är den 18 augusti 2021. Därefter väljs sex filmidéer ut tillsammans med mentorerna. 

Under hösten 2021 utvecklar ni ert projekt tillsammans med mentorerna och deltar även i några workshops (varav minst en fysisk) för att lära er mer om filmens värld och att göra film. Workshoparna kommer ske på kvällar eller helger och vara max 3 timmar per tillfälle. Ni har sammanlagt 20 timmar tillsammans med er mentor och denna tid planerar ni själva in.

Ni styr själva över när inspelningen av filmen ska ske men filmerna ska vara färdiga innan juni 2022. Det finns möjlighet att låna viss teknik från Filmregion Sydost. När det är dags för lansering får ni tips och coachning i hur man får in sin film på festivaler och andra visningsplattformar.

Mentorerna

Varje projekt får en professionell mentor som hjälper er att utveckla er film. Våra mentorer är:

Caroline Drab, BCD Film 

Caroline Drab är Producent och driver produktionsbolaget BCD Film i Lund. Hon har nyligen producerat dokumentärfilmen "Samtidigt på Jorden" (2020) av Carl Olsson, vilken var Guldbaggenominerad för bästa foto. Tidigare har hon producerat en rad framgångsrika kortfilmer som tävlat på bl.a. Tribeca Film Festival och Toronto International Film Festival. Caroline har en Bachelor examen i TV-produktion från University of Florida, USA, och en Masterexamen i Film- & Mediaproduktion från Lunds Universitet.

Gilda Naumanen, Carbs Film 

Gilda Naumanen är med och driver produktionsbolaget Carbs Film i Malmö där hon är verksam som producent och regissör. Hon jobbar med både fiktion och dokumentär och tycker det är berättelsens behov som ska få bestämma formatet. Under de senaste åren har hon producerat bland annat kortfilmerna “Jag skiner inte utan er mina bröder”, i regi av Alexander Abdallah, och “Punani Steam”, i regi av Emma Pål Brunzell, som hade sin premiär på Startsladden på Göteborg Filmfestival i början av året. Just nu jobbar hon med sin första långfilm, dokumentärfilmen "Black Angels".

Kontakt

Har du fler frågor om Talent Up? Tveka inte att kontakta oss.

Josef Kullengård
Projektutvecklare
Tel. 0733-47 79 10
josef(a)filmregionsydost.se