Talent Up

Talent Up-programmet är för närvarande stängt för intag. Vi hoppas under våren 2023 kunna återkomma med en ny utlysning för 2023/2024.

Nu får du chansen att förverkliga din kortfilmsidé med finansiellt stöd från oss och en professionell filmproducent som mentor. Tillsammans med andra talangfulla kreatörer från sydost tar du del av workshops med några av filmbranschens bästa.

För att kunna delta ska du ha gjort minst en kortfilm (exempelvis musikvideo, kort drama eller annat kreativt content) eller vara engagerad inom annan kulturform. 

Du ansöker med en idé till en film. De fyra bästa projekten väljs ut och får ett ekonomiskt stöd på 45.000 kronor, en professionell producent som mentor, manus-coachning och utvecklande workshops.

Du kan antingen skriva ner din filmidé eller spela in en kort videopitch. För att söka ska ni vara ett team på minst två personer där en vill lära sig rollen som producent. Minst en av er ska vara skriven eller verksam i Blekinge, Kronoberg eller Kalmar län. 

Filmerna ska vara kort fiktion (inte dokumentär) på max. 15 minuter. Det kan vara ett kort drama, en början till en webbserie eller liknande. Filmen ska gå att genomföra med en budget på 45.000 kronor.

Sök här senast 25 september 2022! 

Vem du är

Du är en kreativ person som brinner för att skapa och är bra på att få saker gjorda.

Du har en idé som du vill ska bli film. Du har redan gjort minst en kortfilm eller är engagerad inom annan kulturform (teater, musik, eller liknande). 

Du vill utvecklas som filmskapare, gillar att samarbeta med andra kring en idé och vill lära dig mer om filmbranschen.

Du har ett team eller en filmpartner att söka tillsammans med. En i teamet ska vara intresserad av att lära sig mer om rollen som producent. Minst en av er ska vara skriven eller verksam i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län.

Vad du och ditt team får

Talent Up ger dig stöd från idé till lansering av din film

Du och ditt team får:

 - 45.000 kr i stöd till er film  

 - En professionell producentmentor som hjälper er att utveckla er film

 - En manuscoach  

 - Workshops som kommer att lära er mer om filmbranschen

 - Möjlighet till stöd med teknik

 - Stöd för lansering av er film 

Talent Up pågår från okt 2022 till juli 2023. 

Talent Up är en satsning med stöd av Svenska Filminstitutet, Filmregion Sydost, Regionsamverkan Sydsverige och i samarbete med Film i Skåne.

Så här går det till

Ni ansöker för att delta i Talent Up med en filmidé. Det räcker att ni skriver ner er filmidé tillsammans med lite information om er som söker. Det går också bra att spela in en kort video där ni presenterar er idé. Har ni frågor om ansökan så får ni gärna höra av er till oss på Filmregion Sydost via telefon eller email så hjälper vi er.

För att kunna söka ska ni vara ett team på minst två personer. Ni behöver inte ha stor erfarenhet av regi eller filmproduktion. En i teamet ska dock vara intresserad av att lära sig mer om rollen som producent, det vill säga att sköta planeringen av filminspelningen och organisationen kring filmen. Minst en av er ska vara skriven eller verksam i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län.

Deadline för ansökan är den 20 september 2022. Därefter väljs fyra projekt ut tillsammans med mentorerna. I bedömningen tittar vi bland annat på genomförbarhet, konstnärlig och hantverksmässig kvalité i tidigare projekt, projektets angelägenhet och originalitet och hur du/ni tänker använda de pengar som ni söker.

Under hösten 2022 och våren 2023 utvecklarni ert projekt tillsammans med mentorerna och deltar även i några workshops för att lära er mer om att producera film och introducera er till filmbranschen. Workshoparna kommer ske på kvällar eller helger och vara max 3 timmar per tillfälle. Ni har utöver detta 20 timmar tillsammans med er mentor och denna tid planerar ni själva in.

Ni styr själva över när inspelningen av filmen ska ske men filmerna ska vara inspelade innan juli 2023. Det finns möjlighet att låna viss teknik från Filmregion Sydost. När det är dags för lansering får ni tips och coachning i hur man får in sin film på festivaler och andra visningsplattformar.

Mentorerna

Varje projekt får en professionell producentmentor samt en manuscoach som hjälper er att utveckla er film. Våra mentorer är:

Caroline Drab, BCD Film 

Caroline Drab är Producent och driver produktionsbolaget BCD Film i Lund. Hon har nyligen producerat dokumentärfilmen "Samtidigt på Jorden" (2020) av Carl Olsson, vilken var Guldbaggenominerad för bästa foto. Tidigare har hon producerat en rad framgångsrika kortfilmer som tävlat på bl.a. Tribeca Film Festival och Toronto International Film Festival. Caroline har en Bachelor examen i TV-produktion från University of Florida, USA, och en Masterexamen i Film- & Mediaproduktion från Lunds Universitet.

Gilda Naumanen, Carbs Film 

Gilda Naumanen är med och driver produktionsbolaget Carbs Film i Malmö där hon är verksam som producent och regissör. Hon jobbar med både fiktion och dokumentär och tycker det är berättelsens behov som ska få bestämma formatet. Under de senaste åren har hon producerat bland annat kortfilmerna “Jag skiner inte utan er mina bröder”, i regi av Alexander Abdallah, och “Punani Steam”, i regi av Emma Pål Brunzell, som hade sin premiär på Startsladden på Göteborg Filmfestival. Just nu jobbar hon med sin första långfilm, dokumentärfilmen "Black Angels".

Mikael Bundsen

Mikael är en mycket erfaren och flerfaldigt prisbelönt manusförfattare som också regisserat kortfilmer själv. På hans meritlista som manusförfattare finns bl.a. "Lyckoviken", "Hashtag" och "Mamma vet bäst". Mikael utvecklar just nu sin långfilmsdebut
"Love #NoFilter".

Kontakt

Har du fler frågor om Talent Up? Tveka inte att kontakta oss.

Christina Schöning
Programansvarig
Tel. 0733-47 72 15
christina(a)filmregionsydost.se