Reaktor Sydost firar 20 år som Filmresurscentrum!

20 år på 20 sekunder

År 2017 firade Reaktor Sydost 20-årsjubileum och i samband med detta letade vi fram några godbitar ur arkiven.
Längd: 
20 sek
Producent: 
Niklas Croall

De senaste 20 åren har det hänt otroligt mycket med teknikutvecklingen både kring hur man gör film, men också hur man ser film. Det som bestått är glädjen och kraften i att berätta med hjälp av rörliga bilder. Det är där vårt fokus som filmkonsulenter alltid legat!

1997 spelades filmerna in på band och resurscentrumet erbjöd snart en digital redigering med den då imponerande funktionen att man inte behövde klippa kronologiskt. Utrustning har genom åren alltid lånats ut gratis och tack vare detta har fler och fler invånare kunnat uttrycka sig med film. Kameratekniken har verkligen utvecklats! Då var stora axelburna kameror lika med kvalité, idag lånar vi ut små stillbildskameror till våra filmare som kan filma i 4K.

Biografen är fortfarande en hörnsten i den verksamhet vi stödjer. Då stod det ensamma lådor med filmrullar i busskurer runt om i landet redo att skickas mellan biograferna. Idag är det digitalt. Men utmaningen ligger fast – att jobba med publiken. Då som nu är det ett av våra huvudmål att stödja utvecklingen inom publikarbete.

Möjligheten att nå ut med sin film har revolutionerats. Från att filmduken på vår egen regionala filmfestival varit slutmålet för många filmare i början av 2000-talet har internet gjort att filmerna får en fantastisk spridning.

639 filmare

De filmer vi stödjer ses på nätet, på filmfestivaler, på TV och bio. Extra stolta är vi över de dokumentärer vi stöttat genom åren. Det utgör ett tidsdokument för vår del av världen. T.ex. “Det var en gång en skog” som skildrar stormen Gudrun och “Ung i Blekinge” där vi följer ungdomars vardag. Många är de filmare vi hjälp i början av deras karriärer t.ex My Sandström, Malin Andersson och Emma Thorsander. Hela 639 stycken filmare har vi haft kontakt med om vi bara räknar de sista 10 åren.  

Då som nu visas filmer med stöd av Reaktor Sydost på SVT, men nu kan du se flera av dem när du vill. Dokumentärerna “Hallå hör du mig” och “Fågelvägen” finns där just nu.

Från VHS till iPads

Filmens roll i skolan har blivit mer och mer tillgänglig. Distributionen via VHS-kassetter är över och dyra filmkameror har ersatts med iPads. Men behovet av filmkunnighet har aldrig varit större och det är en spännande och utmanade tid att jobba med berättelser i skolan. 

1997 bildades Film och nya medier i Kronoberg och åren därpå startades verksamhet även i Blekinge och Kalmar län. År 2003 slogs verksamheterna ihop och tog namnet Reaktor Sydost. Vid årsskiftet byter vi namn till Filmregion Sydost. Mer om vår verksamhet hittar du på filmregionsydost.se

Den 1 december kl. 13.00 bjuder vi in till en pressträff på Porten Café och Restaurang i Kalmar. Samma plats som där vi på kvällen firar 20-årsjubileum tillsammans inbjudna från Blekinge, Kronoberg och Kalmar län.

Nya berättelser

Framåt ser vi fram emot att ännu bättre kunna stötta dagens och morgondagens berättelser i vår region. Det innebär både ny teknik, nya former för deltagarkulturer, och nya sätt att berätta! De kommande 20 åren kommer inte alls se ut som de gångna, det kan vi med all säkerhet säga!

 

Presskontakt:
Martin Eneborg, verksamhetsledare Reaktor Sydost

0733-477 916, martin[a]filmregionsydost.se

Karin Helmersson, styrelseordförande Reaktor Sydost
070-541 71 76