Bild för Ida Qvarnström

Ida Qvarnström

Vad gör du på Filmregion Sydost? Jag är biträdande chef. Jag har jobbat här sedan 2006 både som projektledare och som filmkonsulent. Genom åren har jag arbetat mycket med samarbetsprojekt och kommunikation, och är/har varit inbladad i hela verksamheten på många olika sätt. Allt från demoteket och ung kommunikation till att starta upp nätverket Filmsyster, jobba med kreativa lärprocesser-projekt, till att stärka arrangörskap i regionen inom film och digitala medier.

Bästa filmupplevelse? Det blir många såna när man jobbar på Filmregion Sydost! Både från filmproduktioner, skolprojekt och filmvisningar med intressanta samtal efteråt. Men en gång för flera år sedan var det invigning av Film i Glasriket på Johansfors glasbruk. Det var istappar i glas som hängde överallt, häftig belysning och så var det premiär på "Låt den rätte komma in" på en enorm duk inför massor av folk där i den gamla industrilokalen. Hyttsill och andra trevligheter hörde såklart till. Men det var denna fantastiskt välgjorda (och passande film) i rätt inramning i en iskall industrilokal som jag verkligen minns! Och det minns jag med värme - faktiskt! 

Drömmen vore... Att alla fick uppleva filmens fantastiska värld redan från ung ålder. Att både få se, prata om och skapa film. Skolbio borde vara obligatoriskt! Det vore även en dröm med en tydlig nationell strategi för medie- och informationskunnighet. För både barn och vuxna. Det är 2019, kom igen!

Jag är stolt över... att jag och mina kollegor har inspirerat många. Att få någon att våga förverkliga sin filmidé, att få igång ett långsiktigt arbete med filmpedagogik i en hel kommun, att visa film på en ny spännande plats med nya samarbeten, att peppa en ung filmare att söka in till en filmskola, skicka in sin film till festival, pitcha för SVT, se nya filmfestivaler växa fram i vår region, det finns massor. Att se regionen utvecklas inom film och rörlig bild! Jag är glad och stolt när jag lyckas peppa och inspirera andra. Det är det som är mitt jobb!

När jag inte jobbar... så jobbar jag gärna ändå, fast ideellt. Jag har varit med och startat och drivit en kooperativ lanthandel i byn där jag bor under sju år, och varit ordförande i flera år för Filmregionerna. Jag har flera styrelseuppdrag, bland annat i Filmbyn Småland. Men jag är ledig också, och då brukar jag rida fälttävlan, bada bastu och greja i trädgården. Jag tycker om att sjunga ihop med andra och gillar att lära mig spela nya instrument.

Epost: 
ida@filmregionsydost.se
Telefon: 
0733-477910
Skype: 
reaktor_ida
Twitter: 
@iqpic