Filmutbildningar

Här tipsar vi om utbildningar i södra Sverige som håller hög kvalitet. Vilken utbildning du än väljer så kommer du att göra en fantastisk personlig resa och hitta vänner som delar din passion för film.

Ölands dokumentärfilmskola

På dokumentärfilmskolan har du tillgång till kamera och redigering dygnet runt. Du arbetar med olika filmprojekt och får du utveckla ditt eget sätt att berätta. Mellan de längre projekten hålls workshops med Sveriges bästa filmare i olika ämnen som regi, foto, ljud, klippning, intervjuteknik och projektutveckling. På Ölands dokumentärfilmskola ses film som ett lagarbete och under projekten arbetar du oftast tillsammans med en kurskamrat. De färdiga filmerna liksom processen dit utvärderas gemensamt.

Läs mer och ansök här.

GTV Gamleby 

GTV Gamleby är en yrkeshögskoleutbildning till TV-produktionsspecialist. Hos GTV får du en av Sveriges absolut bästa utbildningar som leder dig mot jobb i team på flera olika positioner i produktions- och teknikbolag för tv, film och web. En tredjedel av utbildningen genomförs som praktik på TV- och produktionsbolag främst i Stockholmsregionen.

Läs mer och ansök här.

Blekinge Tekniska Högskola

På BTH kan du läsa digital bildproduktion där du testar möjligheter och utmaningar inom visuell medieteknik. Utifrån design utforskar du egna uttryck för digital bildproduktion och prövar visuell medieteknik med realistiska och verkliga förutsättningar och sammanhang. Du läser kurser inom digital design, bild- och färgteknik, visuellt och interaktivt berättande, visuell kommunikation, fotografi och film vad gäller produktion och post-produktion, 3D-grafik och animation.  

Läs mer och ansök här.

Blekinge folkhögskola

På Blekinge folkhögskola i Bräkne-Hoby finns det en ettårig kurs i Storymaking. Kursen är för dig som gillar att låta fantasin flöda fritt och att hitta på nya miljöer och karaktärer. Du lär dig hur du arbetar fram en story, berättelser som griper tag i människor, överraskar och få dem att vilja leva sig in andra(s) världar och livsöden. Kursen är på heltid med ca 20-25 pedagogledda timmar per vecka.

Läs mer och ansök här.

Katrinebergs folkhögskola

På Katrinebergs FHSK hittar du välrenommerade Filmlinjen. Undervisningen bedrivs i det nybyggda filmhuset, utrustat med biograf, klippsviter, inspelnings- och ljudstudio. Deltagarna på filmlinjen har fri tillgång till den breda filmtekniken som håller professionell standard. Det finns även ett tätt samarbete med skolans Skådespelarlinje. Under åren genomförs ett flertal gemensamma filmprojekt.

Läs mer och ansök här. 

Fridhems folkhögskola

På Fridhems folkhögskola får du under två år lära dig att berätta med rörliga bilder. Du behöver inte ha gjort film tidigare. Utbildningen är genremässigt bred och en bra förberedelse för mer specialiserade utbildningar på film- och tv-området. Genom olika projekt får du lära dig grunderna i filmskapande och får jobba med allt ifrån regi och manus till foto, ljud, ljus, klippning, scenografi m.m. 

Läs mer och ansök här.

Skurups folkhögskola

Filmlinjen på Skurups folkhögskola söker dig som vill satsa på film på professionell nivå, har lusten att berätta och viljan att erövra hantverket. Filmlinjen låter dig utforska både drama och dokumentär. Den är praktisk och produktionsinriktad. Det finns två versioner av utbildningen, en med inriktning på gestaltning och en med inriktning på branschen. 

Läs mer och ansök här.