Vi lanserar ett nytt barnbiostöd
img-20210926-wa0002.jpg
Med anledning av återstarten för biografer och arrangörer utlyser Filmregion Sydost ett stöd för insatser riktade mot barn och unga.
Vi har ställt några frågor till tre aktörer i sydost som har lyckats med sina barnbioaktiviteter.
Filmrullen, Karlshamn (Pernilla Ekvall Liljeqvist, kultursamordnare Karlshamns kommun)
Vad är Filmrullen?
En filmklubb för 11-14-åringar på Karlshamns fina biograf Metropol.
Startade i slutet av 1980-talet och sen dess har många Karlshamnsbarn blivit och varit ”Filmrullebarn”.
Fem filmer per termin, på fredagar, och nästan alltid slutsålt!
Vad händer med Filmrullen i höst?
Filmrullen har legat nere sedan april 2020 p g a pandemin. Osäkert om vi kommer igång i höst, har precis fått besked att vi även efter den 29/9 ska vara försiktiga med att samla ovaccinerade barn/unga i större nya grupper.
Kanske kan vi få till någon Filmrulle Pop-up-visning i senare delen av hösten. Annars siktar vi på våren 2022 och hoppas kunna köra för fullt då.
Dina bästa tips för att starta upp en filmklubb?
Engagemang och intresse för att visa film på biograf för mellanåldern. Välja bra filmer både brett och smalt. Bra samarbete med biografen.
Uthållighet, vi har haft några svackor med lägre intresse men efter filmprat på skolor inför Filmrullestart ökade intresset igen. Nu hoppas vi att vår publik hittar tillbaka efter uppehållet under pandemin.
Centrumbion, Ronneby (Tomas Forsberg, biografägare)
Hur ser intresset ut för att gå på bio igen?
Intresset börjar vakna nu! Fler och fler går på bio igen, det har varit fina siffror i september.
Ni har en nytt samarbete med fritidsgårdarna på gång och erbjuder gratis bio för ungdomar. Berätta mer!
Vi har haft ett fint samarbete med fritidsgårdarna ett par år nu, men det varit på en liten nivå. Bara lite smågrejer då och då, affischering och fribiljettter m.m. Men nu har de satsat på 4 st visningar under hösten för kommunens ungdomar, så de får uppleva filmkultur helt gratis.
Centrumbion erbjuder också barnkalas på bio. Hur funkar det?
Barnkalas har vi haft i ett par år. Det är mycket uppskattat, flera familjer är återkommande gäster.
Det går till så att man bestämmer med oss en lördag eller söndag, en aktuell biofilm, popcorn och dricka ingår, pris 2200 kr för max 18 personer.
Tjust Bio, Gamleby (Jessica Hübinette, biografföreståndare)
Ni har visat film sedan i somras. Hittar publiken tillbaka?
Vi öppnade upp igen skolavslutningsfredagen med filmen "Sune - Uppdrag midsommar". En bra film för hela familjen, som kändes helt rätt som första film ut.
Det var en efterlängtad uppstart och publiken kom (trots skolavslutning). Vi hade nästan 50 besökare den kvällen, och eftersom 50 var taket var vi mycket nöjda. Under sommaren visade vi mer film än vi brukar en vanlig sommar, allt för att få komma igång både för oss som jobbar, men främst för publiken. Vi är nöjda med sommarens visningar och även hur hösten har startat.
Före pandemin hade Tjust Bio en medveten satsning på barn och unga. Vad planerar ni för den unga publiken framöver?
Vi planerar för höstlovsvisningar, som vi hade innan pandemin. Då kör vi film för olika målgrupper hela dagar. Vi bjuder in förskolan och fritidsbarnen, som får se gratis film på lovet, men även övrig publik. Vi kommer att ha det extra festligt med erbjudanden samt tävlingar för publiken vid vissa visningar. Det är väl det som ligger närmst i vår planering.
Några tips till biografer och arrangörer därute?
Sök bidrag, men även sponsring från lokala företag, många vill hjälpa till om de bara får frågan. Gör lite extra satsningar/happenings vid vissa filmer eller vid speciella tillfällen, det är alltid uppskattat med en större upplevelse.
Vi har även köpt in 20 st Big Berthas till vår biograf för att erbjuda andra sittplatser än ”vanliga biostolar”. Härligt att se barnen ligga längst fram i salongen i stora saccosäckar eller när kompisar sitter tillsammans och myser i en stor säck med en popcornbägare mellan sig. Så våga tänka annat, tänk utanför boxen.