Vårens produktionsstöd är utdelade

flocken_kommunikations-foto_low_foto_maths_nilsson.jpg

Två kor betar i alvarlandskap
Bild från "Flocken". Fotograf: Maths Nilsson

Till årets andra ansökningsomgång för produktionsstöd har vi fått in 14 ansökningar om totalt 635.650 kr. Beslutsgruppen valde att fördela sammanlagt 270.000 kr till sju projekt enligt nedan.

PR 01226 Stash
Fiktion, 30 min
Sökande: Joe Saliba, Växjö
Beslut: 20.000 kr

Hög ensemble-energi och en ohejdad kärlek till gangsterfilmen har gett oss denna fartfyllda story om pengar och svek i den undre världen. Med små medel och engagemang från många blev en filmdröm verklighet. Vårt stöd går till att fullborda postproduktionen för detta projekt som är inspelat på olika locations i Växjö.

PR 01231 They’re Not Gonna Get Us!
Fiktion,17 min
Sökande: Daniel Ståhl, Älmhult
Beslut: 28.000 kr

En finstämd ögonblicksbild om ung vuxenhet i glesbygd, i skärningspunkten mellan framtid och stagnation. Någon vänder hem, någon har stannat kvar. Älmhult utgör fonden för detta gnistrande möte som andas vemod, romantik och kamplusta på en och samma gång.

PR 01242 Om jorden
Dokumentär, 90 min
Sökande: Ewa Cederstam, Kleva/Stockholm
Beslut: 50.000 kr

Kan vi minska vårt klimatavtryck genom fiffiga energilösningar och ekosystemtjänster?  Istället för att arbeta mot naturen, låta naturen arbeta för oss? När filmaren själv sätter spaden i den öländska myllan får vi inspiration, kunskap och en spirande lust till egen förändring. “Om jorden” visar att hopp finns, och att det stora är möjligt i det lilla.

PR 01249 Drömmen om ett paradis
Dokumentär, 48 min
Sökande: Rebecka Rasmusson, Fågelmara
Beslut: 50.000 kr

Paradiset kan vara en gård i Blekinge. Men vad göra när verkligheten inte riktigt lever upp till drömmen? Med stor generositet och humor öppnar filmaren sitt jag och sitt hem i denna “stationära roadmovie”. Vi får följa med på en drömmares handfasta resa mot det rofyllda livet på landet. Det är skevt, det är kämpigt, det är osminkat och alldeles underbart.

PR 01251 Knallakorset
Fiktion, 15 min
Sökande: Marie Strömberg, Virserum
Beslut: 50.000 kr

Ond bråd död i Virserum! Den läskiga berättelsen om Knallakorset och den mordiska bonden Jon har intresserat och skrämt traktens folk i över 350 år. Nu ska den fram i ljuset med en nutida blick. Inspelad i skogarna kring Virserum kommer detta att vara en äkta småländsk filmproduktion som drivs av berättarlust och nyfikenhet på den egna platsens historia. 

PR 01252 Manipulatörens dans
Fiktion, 15 min
Sökande: Marlene Alpglöd, Borgholm
Beslut: 50.000 kr

Det finns manus som man läser med en klump i halsen. “Manipulatörens dans” är en omskakande berättelse som bottnar i den hotfulla verkligheten som många kvinnor möter i sina nära relationer. Med trovärdig inlevelse och känsla för stämning får vi en personlig inblick i ett mörker som allt för ofta slutar med svarta tidningsrubriker.

PR 01254 Flocken
Fiktion, 10 min
Sökande: Kalle Waern, Kalmar
Beslut: 22.000 kr

En kortfilm under bar himmel om vad det är att vara människa. Med det flimrande alvarlandskapet som scen skildrar “Flocken” ett möte som ställer frågor om godhet och egoism, om fördomar och gemenskap. Projektet är välavgränsat i tid och rum och drivs av ett litet men dedikerat team med stark förankring på Öland.  

Taggar: Filmare