Tre goda råd från producenten

filmfika_oskarshamn.jpg

Filmfika Work in progress med Stefan Henriksson. Foto: Daniel Svensson, OT

På vår filmfika Work in progress i Oskarshamn hade vi producent Stefan Henriksson på besök. Han är från Oskarshamn och jobbar nu med eget bolag samt som juniorproducent på Warner-ägda Eyeworks. Stefan hade tre goda råd till filmare, de kommer här!

1. Satsa på ett bra synopsis när du vill sälja in ett projekt. Det ska vara max. en halv A4. Stefan: "Vi får in 10 manus i veckan, hur ska vi hinna läsa dessa? Ett synopsis på en halv sida tar två minuter att läsa, den tiden har man alltid."

2. Gör det till en vana att söka stöd. Låt dig inte slås ner av ett nej, sök igen eller på annat håll. Stefan: "Med tiden lär man sig att man får många Nej, men ibland får man också ett Ja. Av sju ansökningar kanske en går igenom. Det ska vara en naturlig arbetsrutin att skriva ansökningar om filmstöd."

3. Dra dig inte för att jobba gratis i början, som volontär, statist eller praktikant på filminspelningar och liknande. Du skaffar dig viktiga kontakter, får in en fot i branschen och kan visa vad du går för.

Vi säger Tack till Stefan för alla goda råd och intressanta inblickar i film- och tv-branschen och önskar honom lycka till med de kommande projekten. Håll utkik efter Rosa Moln, långfilmen som Stefan producerat och som är delvis inspelad i Oskarshamn!