Torsås-ungdomar på teknikkurs

_mg_1896.jpg

Torsås-ungdomar på biografmaskinistutbildning i Nynäshamn

Torsås Folketshusförening har ansökt och beviljats fortbildningsstöd av Reaktor för att kunna utbilda gymnasieelever till biografmaskinister. Här berättar deltagarna om Folkets Hus och Parkers teknikurs i Nynäshamn den 24-25 september.

"Utbildningen handlade både om live på bio och digital film. Det var mycket tekniska detaljer som ibland var svåra att koppla ihop med hur vi gör det praktiskt på hemmaplan. För live på bio fick vi veta att det är väldigt många satelliter nära varandra så det kan vara knepigt att hitta rätt mottagning. För digital filmvisning lärde vi oss om olika filmformat och att vi kan ladda in filmen i projektorn från extern hårddisk eller digital filöverföring från MovieTransit. Utöver det måste vi se till att ladda ner rätt licensnyckel.
En viktig del i hela evenemanget är att skapa något alldeles extra för biobesökaren så att upplevelsen gör att de hellre ser en film på biografen än hemma framför TV:n. Där kan alla grejer vi gör runtomkring ha betydelse för att besökaren ska trivas, stor filmduk, sköna biostolar, bra akustik, fin biosalong, trevligt bemötande m.m.

Vi tycker att utbildningen var intressant och lärorik men hade gärna velat ha lite mer praktiska övningar”.

Sandra, Jennifer, Alice, Andrei och Simon för Torsås Folkets Husförening