Stort intresse för filminspelningar i sydost
Ungdomsserien "Eagles" spelas just nu in i Oskarshamn, något som betyder väldigt mycket för vår region. Och för oss som filmregion. Den har omtalats som "nya SKAM" och SVT står bakom. Vi har både regissören Amanda Adolfsson och producenten/manusförfattaren Stefan H Lindén som kommer från Oskarshamn, som nu återvänder hem för att göra denna satsning. Och de vill filma i just den här regionen, ingen annanstans.
Filmregion Sydost har tidigare gett filmproduktionsstöd till Stefan Lindéns långfilm "Rosa Moln" som fick biopremiär i Karlskrona under Carl International Film Festival nu i höst. Även den är inspelad i regionen. Vi ser ett stort intresse både från filmskapare bosatta i vår region, filmare som kommer från vår region och vill återvända hit, från stora delar av svensk filmbransch, och även från bolag i andra länder - att spela in film och TV-produktioner här. Vi har något unikt här i sydost, den saken står helt klar. Det enda vi inte har är pengarna.
Detta är mycket viktigt. Film är regional utveckling! Kultur är regional utveckling. Film är dessutom regional utveckling i dubbel bemärkelse, det har både att göra med kultur OCH med näringsliv. Filmregion Sydost har inte i vårt nuvarande uppdrag att stötta professionell filmproduktion, men tack och LOV för alla engagerade filmskapare som gör bra saker ändå och visar att det är möjligt! Tillsammans kan vi utveckla den här regionen ännu mer inom film och rörlig bild. Jag är helt säker på det.
Vi har ett fantastiskt fint uppdrag som det är nu, en god grund, och detta kan bara bli bättre och starkare. Tillsammans utvecklar vi Kalmar, Kronoberg och Blekinge inom film och rörlig bild. Allt måste börja med ett filmkulturellt uppdrag, och detta är helt unikt för Sverige. I hela världen faktiskt. Det uppdraget går ut på att alla regioner i landet arbetar för att barn och unga ska kunna få se, prata om, och göra film i skolan och på fritiden, att de ska bli kritiska mediekonsumenter genom filmkunnighet. Att de ska ha förmågan att tolka, reflektera över, och själva skapa rörliga bilder. Vi ska stötta våra lokala biografer, våra visningsarrangörer. Vi ska hjälpa fram våra regioners unga filmtalanger genom att låna ut filmteknik, ge dem lite pengar till sina första produktioner. Ge dem några kontakter, en knuff vidare. Uppmuntran, stöd och pepp! För att vi alla ska ha möjligheten att få se och höra filmiska berättelser från hela landet - över hela landet. Det är ett otroligt viktigt och gott demokratiuppdrag.
Detta är det uppdrag vi har på Filmregion Sydost. Det gäller för Kronoberg, Kalmar och Blekinge. Men sen då? Utbildar man och stöttar kreatörer i ung ålder måste de ha möjligheten att arbeta professionellt förr eller senare. Det är väl hela meningen. Ska vi be dem flytta då? Eller kan vi göra något så att de blir kvar här, och kan ge tillbaka till regionen? Det är frågan som våra politiker måste ställa sig.
Vad betyder det här för en regions utveckling och attraktionskraft? Vad är det värt? Hur stöttar man det på bästa sätt? Precis som vi skrev i Barometern så är majoriteten av svensk film beroende av någon form av offentliga medel, annars hade inte ens en kassasuccé som "En man som heter Ove" blivit av.
Tack alla underbara filmmänniskor som gått hela vägen och fortsätter kämpa, som fortsätter GÖRA! Småland, Öland och Blekinge - Sydostregionen - Kalmar län, Kronobergs län och Blekinge län.. vad man än väljer att säga - vi har en fantastisk region med både fantastiska filmskapare, filmarbetare och fantastiska inspelningsmiljöer. Unika idéer, unika platser, unika berättelser! Och en hel del av dem kan bara berättas just här. Det vet vi.
Nu behöver vi våra politikers hjälp. Ge oss i uppdrag att fortsätta utveckla och undersöka hur vi kan ta tillvara den kreativa kraften i professionell filmproduktion, framför allt genom det/de kreatörer vi har här! Vi vill utveckla denna sydostliga kreativa näring - här. Ingen annanstans. Filmbranschen är i dag en mycket internationell bransch, hur tar vi vara på det? Här. Ingen annanstans. Hur kan det globala gynna det lokala? Och vice versa. Viljan måste komma från våra regioner. Hur ser en Småländsk/Öländsk/Blekingsk kreativ industri ut? Vad har vi för nisch? Vad har vi för visioner? Vad är vi bäst på just här? Let´s do it!
Filmregion Sydosts styrelse har skickat en skrivelse till Sydostkultur (våra tre regioners ansvariga politiker för all kultur som de finansierar gemensamt över flera regioner, exempelvis Filmregion Sydost) med anledning av vad som nu ska hända efter vår förstudie angående en eventuell filmfond.
Vi har fått svaret att en gemensam utredning inom filmområdet ska göras inom Regionsamverkan Sydsverige (en politisk sammanslutning där både Region Skåne, Halland, Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Jönköping finns med), och att våra sydostliga kulturpolitiker även ställer sig positiva till att delta på ett seminarium om regional filmpolitik som vi arrangerar under Carl International Film Festival 2019. Det ser vi fram emot!
Här är ett inslag i SVT från ikväll, vi uppdaterar med en filmad intervju när den är publicerad.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/stort-intresse-for-att-spela-i...
SVT-inslag från inspelningen av "Eagles" som pågår just nu i Oskarshamn (en del kommer även att spelas in i Karlskrona): https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/ny-ungdomsserie-spelas-in-i-os...
/Ida Qvarnström, tf chef Filmregion Sydost
Detta är en krönika, en personligt skriven text där skribenten själv står för sina åsikter.