Specialstöd för nya dokumentärer utdelade

img_7724.jpeg

En ung man står vid ett fat och tar upp vin med en pipett.
Bild från projekt "Indulging History", foto Rabea Holzfurtner

Vi efterlyste nya dokumentära berättelser från sydost och fick i denna första omgång in tio ansökningar om totalt 413.840 kr. Vi valde att stötta åtta av dessa projekt. Några av dem fick utvecklingsstöd med möjlighet att söka produktionsstöd i ett senare skede. Fyra av projekten beviljades dessutom mentorstöd.

Nästa och sista deadline för ansökan till denna satsning är den 30 september.

PR 01180 Livet på glänt
Sökande: Alma Gonzales-Campo Bergman, Malmö/Skogsby
Beslut: produktionsstöd 20.000 kr

Det är svårt att inte ryckas med när Ida och Ninni lever livet på Ölands köpstad. De äger världen, de känner och agerar utan filter och låter filmteamet hänga på bäst de kan. “Livet på glänt” ger oss en oförställd och humorfylld glimt av hur det är att vara en 14-årig tjej på den öländska landsbygden, mellan epor, tiktok och drömmar om kärleken.   

PR 01264 Allt jag inte är
Sökande: Agnes Brede, Sturkö/Stockholm
Beslut: utvecklingsstöd 20.000 kr

En essäistisk film om att bli drabbad av relationsvåld som ung kvinna. Verkliga vittnesmål blandas med en konstnärlig tolkning av smärtan, skammen och den utsatthet offret upplever i en liten stad där alla känner alla.

PR 01263 Nu är jag i valfiskens mun
Sökande: Leandro Netzell-Cerón, Blomstermåla
Beslut: utvecklingsstöd 40.000 kr + mentorstöd 10.000 kr

En plats formas av människorna som bor på den, och de som har funnits där före oss. Filmaren utforskar Nyebo utanför Blomstermåla och flätar samman gamla ortsbor och deras minnen och skrönor med nyinflyttade som kommer med sina drömmar och livserfarenheter. Så uppstår ett poetiskt porträtt av en liten by i världen, som det finns så många och ändå bara en av.  

PR 01218 Samlardjävulen
Sökande: Teodor Håkansson, Malmö
Beslut: produktionsstöd 30.000 kr + mentorstöd 10.000 kr

Ett hus ska tömmas inför försäljning i Hultsfred. Men uppgiften blir övermäktig när det finns saker överallt som det är omöjligt att göra sig av med. Filmaren tecknar ett berörande porträtt av sin pappa, en musikälskande man som är ohjälpligt fast i samlandet.   

PR 01243 Indulging History
Sökande: Rabea Holzfurtner, Växjö
Beslut: utvecklingsstöd 30.000 kr + mentorstöd 10.000 kr

I Gemla utanför Växjö väcks ett tusenårigt hantverk till liv igen. Här gör Shahram Soltani vin av iranska druvor - något som är förbjudet i hans gamla hemland. Ett världsunikt experiment som berättar om kulturens styrka och hur en tradition kan slå rot på en ny plats.  

PR 01266 Vad lurar i den trojanska hästen?
Sökande: Amra Heco, Angered/Ölands Skogsby
Beslut: utvecklingsstöd 20.000 kr

Ett porträtt av konstnär Jörgen Platzer som har levt och verkat på Öland i över 40 år. Vi får lära oss om kroppslig disciplin som kreativ motor, varför det står en plåthäst på Stora alvaret och hur en rodd till Ryssland blev en inre resa istället.  

PR 01265 Var är Tommy
Sökande: Marie Strömberg, Virserum
Beslut: utvecklingsstöd 20.000 kr

En tragisk olycka rycker bort fyra unga liv, och en älskad morbror försvinner. “Var är Tommy” går till botten med en händelse som skakade Järnforsen och ställer frågor om förlust, sorg och vad som händer när ett liv slutar abrupt.  

PR 01267 VEMJA
Sökande: Amanda Almgren, Mörbylånga
Beslut: utvecklingsstöd 40.000 kr + mentorstöd 10.000 kr

En tjejvänskap utan drama, men med desto mer kärlek. Filmskaparna är själva del av denna femstjärniga öländska bubbla och berättar med stor humor om sin flock och hur det är att bära vänskapen med sig från barndom till vuxenliv. 

 

 

 

Taggar: Filmare