Skolbio är mer än en trevlig kulturupplevelse

pojkarna_1.jpg

Filmen "Pojkarna" av Alexandra-Therese Keining orsakade problem vid en skolbiovisning. Foto: Folkets Bio.

I Barometern kunde vi häromdagen läsa att två skolbiovisningar av filmen “Pojkarna” avbrutits i Nybro, på grund av att lärarna ansåg filmen olämplig för eleverna. Detta var mycket tråkigt att höra, tycker vi på Filmregion Sydost. Vi kan bara konstatera att ibland blir det fel trots goda intentioner, och då får man göra om och göra rätt! Vi vill verkligen hylla Nybro kommun som har skolbio som en del av kulturgarantin.

Skolbio är en möjlighet att bedriva undervisning med filmens hjälp, men även att introducera barn och ungdomar till biografen och filmen som konstart och medium. Genom att jobba med film i skolan kan vi hjälpa eleverna till kvalitativa filmupplevelser, skapa möjlighet att fördjupa deras kunskaper om film som uttrycksmedel samt öka deras möjligheter att själva uttrycka sig med rörlig bild.

Skolbio är framför allt ett pedagogiskt verktyg och inte bara en kulturupplevelse. Film, precis som all annan konst och kultur, är inte alltid underhållande och trevlig. Det finns så mycket underbar film att visa som skolbio! Film som berör, som oroar, som får oss att skratta, som väcker frågor, som hjälper oss att förstå andra delar av världen, som får oss att sätta oss i in i andras tankar och känslor.

Det är mycket viktigt att ha kunskap om filmens teman, och att följa de rekommenderade åldrarna i filmhandledningarna (åldersgränserna som sätts på filmerna har ofta med andra anledningar att göra). Förbered eleverna innan, förbered pedagogerna. Samtala efteråt. Ta gärna hjälp av oss filmkonsulenter! Alla vill ju att skolbiobesöket ska bli en bra och givande upplevelse som ger upphov till nya tankar och perspektiv. Det är det som är skolbions storhet. Det, samt att ta del av en filmupplevelse tillsammans i en riktig biograf. Det är det inte alla barn och unga som har möjlighet till.

Vi på Filmregion Sydost är mycket glada över att många kommuner här i sydost erbjuder skolbio för sina elever. Vi arbetar varje dag för att även de kommuner som inte erbjuder detta ska kunna göra det.

Vi utgår från att Nybro kommun erbjuder en annan film för eleverna, så de inte går miste om sitt skolbiobesök. Vi önskar alla skolelever och pedagoger många fina stunder tillsammans i biosalongen och i klassrummet, med starka filmupplevelser och kloka samtal!

Vi hjälper dig med skolbio:
Niklas Lundin, tel. 0733-47 79 14, niklas@filmregionsydost.se
Lotta Nyblom, tel. 0733-47 79 11, lotta@filmregionsydost.se