Sista produktionsstöden 2022 fördelade

ankh_beskuren.jpg

En mörk dödsgestalt framför en eldig ring. Vid sidorna finns stora fjädrar.
Konceptbild från ANKH. Regi: Elias Arkenstedt

Nu har vi fördelat årets sista produktionsstöd. Till denna omgång fick vi in nio ansökningar om totalt 428.750 kr. Beslutsgruppen valde att fördela 246.250 kr till sex projekt.  Läs mer om dem nedan!

PR 01221 Musen Martyr
Dokumentär/fiktion, 5,5 min
Sökande: Ylva Ottervald Flygare, Ölands Skogsby/Stockholm
Beslut: 31.250 kr

”Musen Martyr” handlar om att växa upp med en missbrukande förälder. Att berätta det svåra med hjälp av en tuvad mus som rör sig i autentiska miljöer gör att filmen griper tag och bjuder in till en värld som är vardag för många barn. Vi tror att denna berättelse kan nå ut och hjälpa många - stora som små. 

PR 01206 Fleshlight
Fiktion, 15 min
Sökande: Gustav Andersson Lilliehorn, Vimmerby/Stockholm
Beslut: 40.000 kr

Vad är tillåtet i en relation och hur kan man prata med varann när kärleken gått i stå? ”Fleshlight” spetsar till frågan med kammarspelets medel som rymmer både humor och pinsamt allvar. Projektet är byggt med omsorg och vi uppskattar att filmaren har haft modet att öppna sin manusprocess för ett utvecklande mentorskap. 

PR 01216 Piraterna och regnbågsskatten
Animation, 12 min
Sökande: Nathalie Thuresson, Sölvesborg
Beslut: 50.000 kr

En älskad barnbok ska bli film. Vi ser de tuffa piratflickorna väckas till liv i ansökan och blir glada över detta animationsprojekt för den yngsta publiken. Ett välmeriterat team och tydliga visioner om gestaltningen gör att vi tror på goda möjligheter att ta denna filmiska skattjakt i hamn.

PR 01219 Vakna
Fiktion, 5 min
Sökande: Mattias Olsson, Karlskrona
Beslut: 50.000 kr

”Vakna” är en tonsäker och gripande berättelse om åldrande och förlust, som effektivt arbetar med skräckens medel. Det korta formatet är helrätt och manuset känns mycket välarbetat. Ett plus för det dedikerade teamet som sammanför många filmkompetenser från Blekinge. 

PR 01217 ANKH
Fiktion, 15 min
Sökande: Elias Arkenstedt, Kalmar
Beslut: 45.000 kr

”ANKH” leker med döden på ett sätt som lämnar plats för både humor och eftertanke. Den påkostade projektbeskrivningen vittnar om ett ambitiöst och fantasifullt arbete med filmens bildliga uttryck. Vi ser fram emot en stark visuell filmupplevelse med uppbackning från regional VFX-expertis.

PR 01222 Detta förbannade oväsen
Fiktion, 10 min
Sökande: Lukas Sjögren, Kalmar/Stockholm
Beslut: 30.000 kr

En film om livets sorl, sett ur en gammal mans ögon. Eller är han i själva verket ung? ”Detta förbannade oväsen” är ett utmanande filmexperiment om relationer, tid, släktträffars galenskap och varför vi har så svårt att lyssna på varandra.