Se bidragen i Noomaraton 2021

flug_fula_flyga_low.jpg

"Flyg fula fluga" av lag Marissa i Gamleby

Lördagen den 4 september kl. 09.00 gick startskottet till årets Noomaraton, en filmtävling där lag i hela Sverige gör kortfilm på 24 timmar. I Blekinge, Kalmar län och Kronoberg genomfördes tävlingen i Filmregion Sydosts regi. Elva regionala lag var anmälda, av dessa gick nio i mål. De yngsta deltagarna var 11 år och den äldsta 65. 

Årets tema var Omstart. Alla filmer skulle innehålla tre platser - utanför en box, park, trappa - och tre föremål: flagga, fluga och fil. Med dessa kriterier hade lagen ett dygn på sig att komma på ett manus, spela in och redigera. 

De två vinnande bidragen som går till riksfinal är "RE-BOOT" av lag RBTheO i Mörbylånga och "Flyg fula fluga" av lag Marissa i Gamleby. Årets jury bestod av filmaren Agnes Brede och filmaren och producenten André Larsson. Deras motiveringar lyder:

"RE-BOOT"
"Filmmakarna har verkligen tagit temat, platserna och föremålen till hjärtat av filmens handling utan att varken göra de uppenbara tolkningarna eller för den delen vara övertydliga. Trots ett svajigt ljudarbete stod "RE-BOOT" ut i den hårda konkurrensen som en väldigt genomarbetad film med fint filmmässigt hantverk. Att till och med hinna med VFX under produktionen gör att vi verkligen undrar hur denna film hade sett ut om filmskaparna haft mer än 24 timmar på sig."

"Flyg fula fluga"
"Med en stark dramaturgi och ett väldigt fint klipparbete lyckades filmskaparna med enkla medel berätta en historia med hjärta som berörde. "Flyg fula fluga" visar oss att det på 24 h är möjligt att skapa en genomarbetad kortfilm som visar på ett helhetstänk där alla krav faller naturligt på plats."

Noomaraton arrangeras av Filmregionerna i Sverige. Riksfinalen hålls den 9 oktober 2021 online och kan ses på noomaraton.se.

Se alla filmerna här! 

RE-BOOT - vinnare!
RBTheO, Mörbylånga

William Rosso, Aleksey Shakov, Sebastian Rosso

 
"Flyg fula fluga" - vinnare!
Marissa, Gamleby
Isabella Johannessen, Maria Carlsson

 "Ctrl Alt Del" - finisher!
ZimZam Filmz, Växjö
Henrik Fagelberg, Teijo Rönnback

"Som man bäddar" - finisher!
Wicked Dandelion, Karlskrona 
Sandra Penzo, Sebastian Chavez, Viktor Johansson

"Smaklig måltid" - finisher!
Nanofiskarna, Växjö
John Ferner, Emma Hult, Lovisa Andersson 

"Sista brevet till ett nytt steg i livet" - finisher!
Eldsjäl, Karlshamn
Esraa Alkindi, Sara Hassoun

"OMSTARTNINGEN" - finisher!
Laaaaageet, Alvesta
Vilde Stenkilsson, Edward Tordsson

"IMORGON ÄR EN NY DAG" - finisher!
Mönstermården, Kalmar
Alice Sunnelius Aldén, Jonatan Börjesson

"Omstart med Herbenn" - finisher!
Fridh3m, Karlshamn
Jonathan Henningsson, Oscar Säfström Andersen, Caroline Lindholm

 

Taggar: Filmare