Rapport från en inspelning

mara_beskuren.jpg

Från inspelningen av "Mara". Foto: Emilia Christiansson

Hösten 2020 beviljades Johanna Månsson, uppvuxen i Blekinge och bosatt i Växjö, produktionsstöd för sitt första kortfilmsprojekt. Johanna fick också ett mentorstöd och coachades av manusförfattaren Evelina Saulo. I juni 2021 var det äntligen dags för inspelning. Här skriver Johanna själv om sitt projekt. 

"Under helgen den 19-20 juni spelades kortfilmen ”Mara” (tidigare ”Iris”) in på Öland och i Kalmar. Det är mitt första riktiga filmmanus och första gången jag ger mig in i rollen som filmregissör. Rollen som sminkös är bekant sedan tidigare, men denna gång innebar det ett mycket större arbete både före och under inspelningen.

Hela kortfilmsprojektet började som en kul grej. Med Emilia, Michael och Diana skulle det göras en liten film där jag skulle få göra några roliga sminkningar och lära mig att redigera specialeffekter. Rätt som det var satt jag och Diana och målade skor klockan ett på natten dagen före inspelning medan Emilia lagade matlådor till teamet efter en vecka fylld med provsminkningar, kostyminhandling och bildmanusarbete.

Innan dess skrev jag manus efter en kurs och handledning i det. Vi åkte på location scouting, letade skådespelare och personer till fler positioner i teamet samt fixade en detaljerad planering för inspelningsdagarna.

Sminket har varit ett projekt i sig. Bland annat skulpterades horn flera gånger innan det blev rätt resultat. En karaktär skulle ha huggtänder, så då gjorde jag en protes till henne med ett nytt material som jag har varit nyfiken på att testa länge. Även märken som karaktärer skulle ha på armarna togs fram. 

Det har varit en spännande process och en kul upplevelse att få ha styrt i alla delar från idé till produktion. Inspelningshelgen krävde mycket energi och tålamod från hela teamet som höll ut och kämpade på tills vi äntligen var klara.

Jag är grymt imponerad av allas engagemang och så stolt över oss. Tack vare gruppens fantastiska prestation har vi nu ett snyggt material och jag kan knappt vänta på att få visa upp det."

Johanna Månsson, Växjö

"

Foto: Diana Olsson

"

Foto: Cecilia Jansson

"

Foto: Johanna Månsson

"

Foto: Johanna Månsson

"

Foto: Emilia Christiansson

Foto: Michael Tiedtke