Rapport från en framtida bioföreståndare

jessica_hubinette_3.jpg

Jessica Hübinette på årets barnfilmfestival BUFF där Tjust Bio var nominerad till Årets barnbio.

Jessica Hübinette från Tjust Bio i Gamleby har deltagit i Biografcentralens utbildning för biografföreståndare. Vi ville höra vad hon tyckte!

Jessica, hur kom det sig att du gick utbildningen?
Jag sitter i Tjust Bios styrelse och är tillfrågad att bli ordförande nästa år. En av våra styrelsemedlemmar såg info om utbildningen och tyckte att den verkade intressant. Jag sitter både i utvecklingsgruppen och filmsättargruppen, det kändes angeläget att gå kursen. 

Vilka förväntningar hade du inför kursen, och blev de infriade?
Jag hade läst vilka ämnen som skulle tas upp, men var rätt öppen inför vad det kunde ge. Jag trodde att kursen främst skulle vända sig till större biografer och att det kanske inte fanns så mycket att hämta för oss mindre, men så var det inte alls! Man var jätteduktig på att anpassa innehållet så att det passade allas olika förutsättningar. På kursen fanns deltagare som kört bio i hela sitt liv och sådana som precis startat upp sin biograf. Vi diskuterade mycket tillsammans och lärde av varandra.

Just erfarenhetsutbytet och att få tips och inspiration av de andra deltagarna är en stor del av behållningen med kursen. Men även i övrigt var den mycket lärorik. Jag fick upp ögonen för sånt jag inte tänkt på innan. Till exempel hur viktigt det är att marknadsföra en film i god tid, och vilka trösklar publiken behöver komma över innan den till slut sitter i biofåtöljen.

Var det något som var svårt?
Ett av blocken handlade om ekonomi, som jag inte var insatt i när det gäller vår biograf. Men det är jätteviktigt att fler i föreningen förstår det ekonomiska arbetet. Ofta är det bara en person som har koll. Ekonomidelen var svårast men den kändes väldigt viktig.

Vem skulle du rekommendera utbildningen till?
Den passar alla som jobbar med biograf! Jag önskar dock att vi hade varit två som åkte, för att kunna ta hem så mycket kunskap och inspiration som möjligt. Man lägger ju olika saker på minnet, så det hade varit bra att vara två.

Hur finansierade ni utbildningen?
Vi fick stöd från Filminstitutet och från Filmregion Sydost. Jag jobbar som lärare och det blev fyra dagars arbetsbortfall för mig utan ersättning. Men det var absolut värt det, och de fyra dagarna behövdes verkligen!

Vad har ni på gång på Tjust Bio framöver?
Jag blev så inspirerad av Scala bio i Sölvesborg att vi nu för första gången kör bio på julafton, det blir "Sune- Best man" kl. 10.30. Jättespännande och roligt att testa! Vi ska också söka stöd för att bygga om biografen. Dessutom har vi bara en lånad popcornmaskin, och vi saknar ett biljettbokningssystem. Tjust Bio har funnits i 40 år och vi vill gärna att den ska överleva och utvecklas. Jag tycker att arbetet med biografen är fantastiskt roligt, jag skulle kunna visa film hela dagarna!

 

Taggar: Arrangör