Rapport från en filmfestival

Mitt namn är Lydia Arvidsson Shukur. Jag är 24 år gammal och uppväxt i Växjö. Jag har nyligen avslutat mina två års studier vid filmlinjen på Fridhems Folkhögskola. 

Den 25 januari till den 4 februari i år hölls Göteborgs internationella filmfestival (GIFF) för den 42:a gången. Jag fick chansen att åka upp dit under de första dagarna av festivalen för att kolla på nya spännande filmer. Både kortfilmer och långfilmer visas under GIFF och toppas med kortfilmstävlingen Startsladden och massa andra seminarier och event. För min del var det viktigt att åka upp för att komma tillbaka i ett filmsammanhang. Man får chansen att se filmer som annars kanske inte skulle fått se samt träffa och höra filmskaparna bakom berätta om sina idéer och hur de har arbetat.

För mig som ung filmare ger det en ny boost av kreativ inspiration och motivation att få uppleva kortfilmsfestivaler likt GIFF. Det är en god blandning av lågbudgetproduktioner och produktioner med högre budget, vilket gör det roligt och givande att se hur filmare kan arbeta med mindre kostsamma medel och metoder på ett kreativt vis och skapa filmer som håller högre kvalité än vissa filmer med ”Hollywood budget”. Efter att ha sett flera kortfilmspass och diskuterat filmerna med mina vänner, kläcktes många nya idéer till filmmanus som jag vill utveckla. 

Startsladden är en tävling som brukar hållas i början av festivalen där ett antal kortfilmer tävlar om ett pris på över 300 000 kr i kontanter, filmteknik och annat stöd. Om ni ska åka till GIFF för första gången rekommenderar jag starkt att ni går på detta filmpasset! Det är ett perfekt tillfälle att se bra och innehållsrika filmer samt få en blick över hur man som filmskapare kan arbeta sig uppåt i branschen med sina egna filmer via festivaler. En vinst i startsladden ger både pengar till nya projekt men även uppmärksamhet i film-Sverige. 

En annan av de härliga aspekterna med att gå på GIFF var att jag fick träffa mina före detta klasskompisar från filmlinjen och se vad de håller på med nu. Fridhems filmlinje har sedan länge haft en tradition att träffas upp med nya och gamla elever på krogen ”Solrosen” under GIFF. Det blev ett fint möte även denna gången och det är mycket på den vägen som kontakter och kunskap kan byggas samt utbytas; genom att man går ut på event, seminarier eller träffar och pratar med filmskapare. Jag fick även träffa många nya personer som gör film eller som är filmkonsulenter och networka med dem, vilket är viktigt att man gör som filmskapare för att kunna jobba med film. Det är alltid roligt att skaffa nya kontakter med olika sätt att se på film som konstuttryck.

Jag och min vän samt samarbetspartner Tove Lidman fick även mycket inspiration och kunskap för hur vi ska få våran western-film till festivalen nästa år. Genom att gå på filmfestivaler ges en känsla för vilka man vill anmäla sina filmer till och vilken publik samt vilka genres som går på festivalerna. 

Det var en underbar upplevelse att få chansen att gå på GIFF i år och jag kommer att ta med mig mycket i mina framtida projekt. Jag kommer definitivt åka dit nästa år igen och hoppas se fler filmer och träffa fler människor från region sydost där! :D

/Lydia Arvidsson Shukur