Rapport från Archipelago Script Lab

archipelago_alma_2023.jpg

Glada människor och en hund på en brygga i skärgården.
Årets deltagare. Foto: Boel Zetterman

I år var Filmregion Sydost för första gången med i Archipelago Script Lab, en fyra dagars manusverkstad i Gryts skärgård i Östergötland. Workshopen leddes av manusförfattaren Karin Arrhenius ("Händelser vid vatten").

Regissören och manusförfattaren Alma Johansson från Kalmar hade valts ut som deltagare från vår filmregion. Här skriver hon om sin upplevelse.

"Jag befann mig i startgroparna till ett långfilmsmanus när jag anlände till Håskö med en grupp människor som då bara var främlingar.

Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig av de fyra dagar vi skulle tillbringa ute på ön. Men jag var medveten om att jag skulle ha min tillvaro i en primitiv skärgårdsmiljö där jag och sju andra skulle få utveckla våra manus i handledning av en professionell manusförfattare. Bara det lät givetvis som ett lyckat koncept, men Script Lab visade sig vara mycket mer än så.

Jag fick nätverka med manusförfattare som hyste ett generöst engagemang för mitt och varandras manusidéer. Detta i kombination med professionell handledning som hjälpte min idé att mogna. Vi var en heterogen grupp med olika erfarenheter och perspektiv men med kärleken till filmberättande som gemensam faktor.

Den andan förenad med rödrosa solnedgångar, majestätiska falkar, ljudet av vågor, skogens dofter och stjärnklara nätter har varit berikande och stundtals förtrollande. Jag har fått krampaktiga skrattanfall och rörts till tårar, men för det mesta har jag känt ett stilla lugn. 

En formell institution är fundamentet i mitt manus, och väl hemma inser jag paradoxen i att jag i den varma miljön på Håskö ändå inspirerades till att utveckla ett manus om någonting sorgligt och skört. 

Tack Archipelago Script Lab för allt jag fått ut av den här workshopen. Jag kommer se till att förvalta det väl."

Archipelago Script Lab är ett samarbete mellan FilmCloud/Västra Götaland, Film Stockholm/Stockholm, Kulturenheten/Region Uppsala, Film i Skåne/Region Skåne, Film i Dalarna/Region Dalarna, Filmregion Sydost samt Film i Öst/Region Östergötland med stöd från Svenska Filminstitutet.

Taggar: Filmare