Produktionsstöd utdelade våren 2022

reflexion_still_4.jpg

Två kvinnor framför ett skjul, en sittande i blå dräkt och en stående i blå klänning.
"Reflexion" av MyNa Do och Farah Yusuf får stöd.

Till årets andra omgång för produktionsstöd har vi tagit emot 13 ansökningar på totalt 650.000 kr. Filmregion Sydost valde att fördela 210.000 kr till sju projekt enligt nedan. Nästa ansökningsdatum är den 15 augusti.

PR 01189 En sista kväll för Folkets Hus
Dokumentär, 59 min
Sökande: André Larsson, Tolg
Beslut: 40.000 kr 

Kiruna får ett nytt kulturhus, men vart ska föreningslivet och alla ideella krafter ta vägen? Filmen är ett sorgset och stridbart farväl till Folkets Hus-rörelsen som en gång byggde kulturen i hela landet. Idag är Kiruna överallt, och varje fest kan vara den sista.

PR 01187 Reflexion
Dokumentär, 75 min
Sökande: MyNa Do, Oskarshamn/Kista
Beslut: 30.000 kr

Från en rotlös uppväxt i Oskarshamn till en internationellt erkänd konstnärsduo. Vi får följa barndomsvännerna MyNa och Farahs gemensamma resa ut i livet, ut i världen och hem till sig själv. En film om oskiljaktig vänskap, identitet och tillhörighet, med konsten som gränslös kraft.

PR 01189 Greven och frälsebönderna 2
Dokumentär, 59 min
Sökande: Per Anders Rudelius, Karlshamn
Beslut: 50.000 kr

Nu fortsätter turerna kring gamle greven Wachtmeister på Trolle-Ljungby, och denna gång står hela godset på spel. Med envishet och precisa sensorer för makt och klass undersöker Per Anders Rudelius hur förlegade samhällsstrukturer verkar ända in i vår tid. Privilegier, arv och familj bygger denna historia som inte heller glömmer bort de som ingen makt har.

PR 01175 Freak
Fiktion, 7 min
Sökande: Alexandra Christensson, Karlskrona/Skärholmen
Beslut: 30.000 kr

En kortfilm om vuxenblivande och sexuell identitet, som vibrerar av undertoner, förväntningar och det outsagda. Filmens handling är inspirerad av den blekingska landsbygden där också inspelningen ska ske. Utöver produktionsstöd beviljar vi ett manusmentorskap som ska ge berättelsen sin slutliga skärpa.

PR 01186 Båtbyggaren och Berättaren
Dokumentär, 60 min
Sökande: Charlotta Bäckström, Ronneby
Beslut: 20.000 kr

I Saxemara i Blekinge skärgård tar man hand om det förflutna och dess berättelser. Men finns det en plats i vår nutid för båtbyggaren och hans hantverk? Och hur ska det gå för Ronneby, kan historien bli en nyckel till framtiden?

PR 01182 Jakten på Sveriges Provence
Dokumentär, 50 min
Sökande: Joel Schäfer, Borgholm
Beslut: 20.000 kr

Från avfolkningshot till massanstormning, från en djärv idé till landets största skördefest. ”Jakten på Sveriges Provence” är berättelsen om hur Öland skapade en ny årstid och upptäckte att man kan gräva guld i pumpalandet.

PR 01176 Båtsmansbacken berättar
Dokumentär, 30 min
Sökande: Anette Färdig, Vederslöv
Beslut: 20.000 kr

Båtsmansbacken är en plats som alla Växjöbor känner till. Idag känns den anonym, men här har spännande och skrämmande livsöden utspelat sig. Med mycket research, arkivarbete och gestaltande fantasi väcks platsen till liv i denna kortdokumentär om en svunnen tid.

 

Taggar: Filmare