Premiär för sci-fi film made in Markaryd

oppningsbild_med_bakgrund_-_low.png

Projektets upphovsman Richard Tomson. Foto: Joakim Sandström.

Filmfantasterna Richard Tomson i Strömsnäsbruk och Robin Andersson i Ljungby har förverkligat drömmen om att spela in en egen science fiction-film efter en idé av Richard Tomson. "The Space Apart" är ett projekt i fem delar vars första episod har premiär online den 14 november. För att kunna genomföra projektet startades föreningen "Film i Markaryd".

Hela filmen är inspelad i Markaryd med en liten budget, men med desto mer hjälp från människor och företag i kommunen. Skådespelarna hittades vid en casting i Markaryd där 100 personer dök upp för att provspela. Alla skådespelare är amatörer, förutom Nathalie Söderqvist (Fröken Julie, Morden i Sandhamn). Sammanlagt har över 100 Markarydsbor hjälpt till i projektet på olika sätt, med allt från att fixa lyftkran till att låna ut veteranbilar eller upplåta mark.

Den timslånga piloten "Bob" utspelar sig en sommardag 1947 på en gård i New Mexico. Den handlar om två bröder, 12-årige Edward och 10-årige William som bor ensamma med sin pappa. En dag när pojkarna strövar omkring på fälten upptäcker de ett kraschat UFO och stöter ihop med en skadad utomjording som de tar med sig hem.

Filmen är inspelad med en Black Magic G2 4.6k, och för att fånga 80-tals estetiken som filmarna ville åt använde fotograf Jerry Gladh gamla ryska objektiv. Modellerna och specialeffekterna i filmen är handbyggda, så som man gjorde innan datorer fanns. 

Filmen har engelskt tal för att kunna nå ut till en internationell publik. För att se den registrerar man sig gratis på "The Space Apart":s projektsida. "Bob" släpps den 14 november kl. 20.

Taggar: Filmare