Lukas Moodysson-serie söker småländska barn

Lukas Moodyssons nya TV-serie ”Gösta” för HBO Nordic utspelar sig i Småland och ska spelas in i mars nästa år. På lördag är det audition för barn i Växjö och på måndag i Älmhult.

– Vi söker ett antal barn och ungdomar i åldrarna 6-20 år från Småland. Alla som känner sig manade är välkomna till någon av våra öppna auditions, berättar Maggie Widstrand, rollsättare på produktionsbolaget Memfis, för Smålandsposten.

I ett upprop på Facebook är det följande roller som ska besättas: tjej 17-20 år till en stor biroll, tjej 10-13 år till biroll, killar 6-12 år till biroller, killar 14-20 år från Syrien och Afghanistan till biroller.

– Men regissören Lukas Moodysson är flexibel och skulle han fastna för någon annan kan han mycket väl skriva in den personen i manus. Jag var ju med under arbetet med ”Tillsammans” och han är oerhört kreativ.

”Gösta”, som är den första svenska tv-serien på HBO, utspelar sig bland annat på en mottagning för Barn- och ungdomspsykiatri (BUP) någonstans i Småland. Det är där Gösta, som nyligen lämnat huvudstaden för ett liv på landet, är verksam.

– En del kanske drar sig för att medverka när de hör om det där om BUP och tycker att det är lite läskigt. Men det är ju vanligt med BUP i dag. ”Gösta” är dessutom en dramakomedi som tar upp viktiga ämnen. Det är ett otroligt bra manus.

Man kommer att prioritera småländska dialekter.

– Men det är ingen Emil i Lönneberga vi letar efter, säger Maggie Widstrand som under 30 års tid rollbesatte barn- och ungdomsfilm.

Hur förbereder man sig?

– Man ska komma som man är och vara sig själv. En del håller på och förbereder sig och fixar sig, men det behöver man inte alls göra.

(Från artikeln i Smålandsposten

Läs artikel på SVT om serien

CASTING:

Lördag 23 september kl 11-14: IOGT-NTO huset, Vattentorget 1, Växjö
Måndag 25 september kl 16-19: Fritidsgården Fenix, Blohméhuset (vid biblioteket), Älmhult
(Det kommer även bli casting i Kalmar, vi återkommer när vi vet datum)!