KulturCrews lärde sig filma och livesända

dsc_0614_low.jpg

Diana Lundqvist, Kajsa Lundberg och Simon Karlsson ska filma en fartfylld scen.

- Nu springer ni alla mot kameran jättesnabbt!
Tre högstadieelever rusar skrattande genom korridoren på Norregårdskolan i Växjö och förbi fotografen Simon Karlsson. De får ta om scenen flera gånger innan Simon är nöjd. Det som pågår är inspelning av en reklamfilm, och ungdomarna som medverkar ingår alla i projektet KulturCrew Blekinge Kronoberg.

Tillsammans med Vislandaskolan, Sturköskolan och Jändelskolan i Karlskrona deltar de i en digital workshop där de lär sig både filma och livesända. Varje skola kopplar upp sig mot ett digitalt mötesverktyg. Eleverna deltar i föreläsningar och praktiska genomgånger. Därefter är de redo att ta sig an olika uppgifter som de genomför direkt på plats i sina skolor. 

Det blir många tagningar innan fotograf Aya är nöjd.

I matsalen håller fyra tjejer på med sin inspelning. De hittade snabbt sin filmidé och ska göra en reklamfilm med ett brädspel i centrum. Allt filmas och klipps direkt i mobilen. Aya Al Jaafar och Belsem Mahdi turas om att hålla i kameran. Emma Avril Kirsten och Elita Husaj skådespelar iförda yviga peruker. Alla fick bestämma själva om de ville vara framför eller bakom kameran. Tjejerna är överens om att det är jättekul att göra film och att jobba i grupp. 

Emma Avril Kirsten, Belsem Mahdi, Aya Al Jaafar och Elita Husaj jobbar koncentrerat.

Emma Avril Kirsten har varit med i KulturCrew i tre år och är därmed en av veteranerna. Hon kom till KulturCrew via musiken och tycker att det är ett jätteroligt projekt där man lär sig mycket kring att arrangera evenemang. Det här är det första tillfället som handlar om film. Emma tycker att filmarbetet har gått lätt från idé till färdig film. Framöver hoppas hon kunna vara med och spela in konserter. 

Spindeln i nätet för dagen är filmaren Niklas Croall som styr crewen från ett kontrollrum på Filmregion Sydost i Växjö. Han leder arbetet och ger instruktioner och filmartips via ett digitalt mötesverktyg. Förmiddagen ägnas åt en filmövning, och på eftermiddagen kommer deltagarna att producera ett reportage som man kan använda i en livesändning.

Filmaren Niklas Croall styr crewen från ett kontrollrum i Växjö.

De vuxna på Norregårdskolan håller sig i bakgrunden och låter eleverna ta stort ansvar för sina produktioner. Sandra Martinsson är slöjdlärare på skolan och ansvarig för KulturCrew idag tillsammans med bildlärare Jonas Sjösten. Workshopen har inte krävt någon förberedelse på skolan förutom att samla eleverna. Det är projektet KulturCrew som har lagt upp dagen och anlitat filmaren som leder workshopen. Att hitta deltagare var inte svårt, 12 elever anmälde sig direkt.

Sandra Martinsson har redan konkreta planer för KulturCrewets nästa uppdrag.

- Vi ska livesända årets luciafirande här på skolan, så det eleverna lär sig idag kommer förhoppningsvis snart till användning. 

Handsprit ingår numera i varje filmproduktion. Här är den del av handlingen.

75 minuter efter att eleverna fick uppdraget är fem filmer från fyra skolor inspelade, klippta och uppladdade. Filmare Niklas går igenom filmerna och diskuterar bildvinklar, ljud och andra detaljer med crewen. Han är imponerad över vad eleverna har åstadkommit på den korta tiden.

- De har varit påhittiga och duktiga med tekniken. Framför allt syns det att de har haft väldigt kul!

 Filmerna klipps direkt i mobilen.

KulturCrew är ett projekt som främjar ungt arrangörskap genom samarbete, utbildning, kulturaktiviteter och delaktighet. I projektet medverkar 7 regionala kulturinstitutioner som erbjuder kunskaper i fyra olika konstarter - musik, dans, teater och film. Ett crew består av 5–10 elever och 1–2 vuxna ledare.

Crewet träffas regelbundet eller inför ett kulturarrangemang och jobbar tillsammans med professionella kulturarbetare som skådespelare, musiker, dansare, filmare mm. Projektet drivs med stöd av Region Blekinge och Region Kronoberg.

Niklas Croall demonsterar hur man skapar en bra intervjusituation framför kameran. Lotta Nyblom ställer upp som filmmodell.

Workshopen i filmande och livestreamande har hållits under två dagar för KulturCrews på totalt nio skolor. Arrangörer var KulturCrew Blekinge Kronoberg och Filmregion Sydost. Projektledaren för KulturCrew Blekinge Kronoberg, Ingela Gånedahl, är mycket nöjd med dagarna.

- Det är fantastiskt att se hur eleverna i crewen med stor kreativitet får ihop reklamfilmer och reportage efter de korta instruktioner som Niklas ger per länk. Jag blir så glad och upplyft!