Här är TellUs-vinnarna 2023

Den 30 september var filmare och filmintresserade från hela sydost välkomna till TellUs Filmfestival i Emmaboda. En heldag med workshop, masterclass och fyra filmpaket slutade med en festlig prisutdelning där vinnarna i varje åldersklass korades. Årets jury bestod av producenten och skådespelerskan Eleni Young Karlsson och kostymdesignern, castaren och scenografen Marie Strömberg. 

16 - 19 år

Vinnare, 5000 kr och direktkvalificerad till Novemberfestivalen
"Take i EaZzZy" av Kinga Lendvai-Kontár, Nybro

"En underbar historia berättad på tre minuter. Här finns hela känsloskalan och finstämd humor i en skickligt utförd animation. Musiken används effektivt till att förstärka filmens dramaturgi."

2:a priset, urvalsnominerad till Novemberfestivalen
“Fyll mig tom" av Mimosa Lu, Annie Janderå, Vincent Jansson, Saga Karlsson och Jonathan Johansson, Ljungby 

"En stark gestaltning av ett vänskap som krackelerar med ödesdigra följder. Strålande skådespelarinsatser, mycket trovärdiga karaktärer och växlingen mellan olika tidslager skapar en berörande berättelse om skuld och sorg."

20 - 26 år

Vinnare, 5000 kr och direktkvalificerad till Novemberfestivalen
"Hemmad" av Agnes Brede, Sturkö

"En trovärdig berättelse som många kan relatera till. Med bra skådespel, fint foto och en snygg klippning gestaltas ett möte om framtidsdrömmar som stannat av."

2:a priset, urvalsnominerad till Novemberfestivalen
“Musen Martyr" av Ylva Ottervald Flygare 

"En mycket stark gestaltning av missbruk och våld. Genom att välja hybridformatet och klä det hotfulla i en ullig form får vi syna förövarens offerkofta genom barnets ögon."

27 år och över

Vinnare, 5000 kr
"Nu när jag lever med mig” av Helena Gullberg, Adam Bergman, Johan Danielsson och Jacob Danielsson, Alvesta. 

"En fantasifull och infallsrik skildring av ett utanförskap. Scenografi, kostym och skådespel bidrar effektivt till att göra en osannolik värld verklig och väcker känslor av både sorg och glädje."

Hedersomnämnande
“Där vår frukt kommer ifrån” av Leandro Netzell Cerón

"Med en lågmäld forskande blick och poetiskt foto skildras människorna som jobbar för oss, som vi aldrig får se och sällan tänker på. Bilderna etsar sig fast och påminner oss, nästa gång vi går till fruktdisken."