Gymnasieelever i Karlshamn gör eget tv-program

”Tre, två, ett – sändning!” Koncentrationen är total i Teaterhuset på Väggagymnasiet där estetelever i årskurs 3 har byggt en tillfällig tv-studio. Här ska det spelas in ett barnprogram som eleverna själva har jobbat fram under hösten. De har utvecklat programidén tillsammans, spelat in inslagsfilmer, skrivit manus, gjort scenografi och satt ljus under ledning av sin lärare Sanne Dahlström.

Till själva inspelningsveckan har Sanne bjudit in Albin Eriksson som gästlärare. Albin har själv gått på Väggaskolan och sedan startat en yrkeskarriär som fotograf i stora tv-produktioner som Idol och X-Factor. Till tv-veckan i Karlshamn har han tagit med sig en mobil studioutrustning med bildmixer, ljudmixer och bildskärmar. Albin står för branscherfarenheten medan Sanne tar hand om den pedagogiska delen. Båda är imponerade över vad klassen lärt sig på de sex dagar som gått.

- När jag kommer hit har eleverna aldrig sett en sådan här utrustning, haft ett interkom-system på sig eller suttit vid en bildmixer, berättar Albin. När det är dags för livesändning sista dagen sköter de arbetet i stort sett själva, så de har lärt sig massor och blivit väldigt duktiga på kort tid.

Mikaela Lundström sköter bildmixningen och Mathilda Zeberg samordnar arbetet i studion.

Eleverna fick välja själva vilka funktioner de ville jobba i. Mathilda Zeberg är studioman och Mikaela Lundström sköter bildmixningen. Båda tycker att veckan har varit otroligt rolig och att de lärt sig mycket, inte minst att samarbeta och kommunicera i gruppen. Och de lovordar sin gästlärare.

- Albin är en väldigt pedagogisk lärare, och han kan ju det här eftersom han har jobbat med det. Samtidigt förstår han hur det är att vara elev och låter oss göra vår grej, säger Mikaela. Vi kunde inte haft en bättre lärare, han behandlar oss som nya kollegor.

Mathilda och Mikaela tycker att tv-veckan ger värdefull praktisk erfarenhet inför det vidare yrkesvalet.

- Vi gör mycket film på lektionerna men det här är något helt nytt, vi har aldrig provat på de här rollerna förut. Det är så mycket vi får testa nu som har med denna linje att göra. Det var anledningen till att vi valde estet/media från början, att vi ville ha en bättre inblick i hur man gör film, hur det ser ut i en tv-studio. Nu får vi den chansen, och det känns som att vi blir tagna på allvar.

Gästlärare Albin Eriksson i kontrollrummet.

För Sanne Dahlström var utmaningen att få utrymme för tv-veckan som en schemabrytande aktivitet. Veckan ingår i kursen Medieproduktion 2 som ska vara branschinriktad och visa på olika yrkesroller som man kan gå vidare till efter gymnasiet. Men någon tid för praktik finns inte inlagd i schemat, istället blir tv-veckan en välkommen verklighetsnära utbildning.

- Att det kommer en person utifrån gör att det blir på riktigt, det blir skarpt läge, säger Sanne Dahlström. Man får så mycket mer än bara kunskap om just det här lilla tv-programmet vi gör. Gästläraren visar också en massa exempel från produktioner som han har jobbat i, hur det funkar bakom kulisserna.

Varje elev har en egen viktig roll i studioproduktionen.

Sanne tycker att tv-projektet passar klockrent i medieproduktions-kursen.

- Eleverna har växt och lärt sig väldigt mycket under veckan. Från att inte ha kunnat någonting om detta sköter de nu 20 minuter direktsänd tv helt på egen hand, med alla olika yrkesroller och positioner. Helt fantastiskt! Jag känner också som lärare hur himla mycket man får ut av tiden när man kan koncentrera sig på en enda sak. Att man får stänga in sig i en tv-studio i sex dagar och bara jobba med programmet. Och så lär de sig mycket om samarbete, gruppen blir tajtare när man gör såna här grejer tillsammans.

Det som krävs är förståelse från skolledningen för en schemabrytande vecka och lite pengar att arvodera gästläraren med. Från Väggaskolans ledning blev det tumme upp, och rektor Ann-Marie Nilsson ser nöjd ut när hon tittar in på tv-studion. Även ettorna och tvåorna har varit på besök och agerat publik under genrepet, så nu är de väldigt taggade att få göra samma sak nästa år!