Första filmstöden 2023 utdelade

party_queens_low.jpg

Hampus Klang sitter i ett rum med röd tapet. Text i bild: Party Quuens
Hampus Klang i Alvesta växlar mellan rock- och hönsliv. Foto: Peder Carlsson, Björn Rallare

Till årets första ansökningsomgång fick vi in elva ansökningar på totalt 473.969 kr. Beslutsgruppen valde att fördela 155.000 kr samt ett Letter on Intent till fyra dokumentärer och en fiktionsfilm enligt nedan. Dessutom beviljades tre mentorskap, ett för manus, ett för klippning och ett för producenthjälp.

PR 01128 Josefine Modig
Dokumentär, 31 min
Sökande: Olivers Abens och Saga Örnberg, Kalmar/Malmö
Beslut: 20.000 kr

Josefine Modig är en framgångsrik MMA-fighter som tränar och bor i Kalmar. Hon står på tröskeln till en proffskarriär och underordnar allt sin sport och sina ambitioner. Utan att varken exotisera, skönmåla eller döma berättar filmen om en idrottare som följer sina livsmål, och om vad det kostar att bli en vinnare.  

PR 01128 Ge mig ett vapen som fungerar
Dokumentär, 59 min
Sökande: André Larsson Flyborg, Tolg
Beslut: 50.000 kr

Hur känns det att vara förälder när världen inte agerar för att rädda barnens framtid och klimatet? Konstnären Ella Tillema i Diö har valt att göra motstånd, med sin konst men också genom att limma fast sig på Växjö flygplats. Snart ska hon åtalas. Vi ser ett brinnande viktigt projekt som berör alla som har satt barn till denna värld, och som berättar det globala i det väldigt lokala. 

PR 01233 Amygdala
Fiktion, 15 min
Sökande: Viktor Juholt, Oskarshamn/Stockholm
Beslut: 20.000 kr

När terrorvåldet tar sig in i skolan blir många drabbade. Amygdala ställer viktiga frågor om vänskap, familj, skuld och hur det värsta kan förhindras. Ett äkta småländskt team skapar denna omskakande berättelse som är färgad av aktuella händelser och vill väcka tankar bortom rubrikerna. 

PR 01232 Kommer jag inte få bli vuxen nu?
Dokumentär, 59 min
Sökande: Lina Pihl, Rockneby
Beslut: 40.000 kr, Letter of intent

Klimatångest gör att många barn oroar sig för sin framtid. Detta projekt tar de ungas tankar och funderingar på allvar och vill hjälpa till att hitta svar. Genom att låta barnen själva bestämma vilka frågor som filmen ska ta upp får de en röst och egenmakt. Vi beviljar ett Letter of Intent med krav på att minst en av de större finansiärerna går med i projektet.

PR 01234 Party Queens
Dokumentär, under 30 min
Sökande: Björn Rallare, Alvesta/Linköping
Beslut: 25.000 kr

Rockbands-gitarristen Hampus Klang bor utanför Alvesta. När han klivit av bandets gamla turnébuss har han helt andra intressen - han föder upp höns och tävlar med dem på utställningar. En varm dokumentär som blandar hårt och mjukt, samtidigt som ett personporträtt tecknas av en man som hittar lyckan i två helt skilda världar.  

Taggar: Filmare