Filmentusiaster på Öland håller stånd

bioaulan_anette_hagman_anne_tordal_hz_low.jpg

Anette Hagman och Anne Tordal ingår i kvällens arbetsgrupp.

Det är fredag kväll och de ideella krafterna har precis anlänt till Skansenskolan i Mörbylånga. Foajén pimpas med rött tyg, godisbordet plockas fram och i den stora salongen sitter kvällens maskinist Bo Blad och testar ljudet. Det ska bli ännu en filmvisning i den populära Bio-aulan, men allt är inte riktigt som det brukar vara. Ikväll skulle egentligen den nya James Bond-filmen gå upp på duken, men premiären blev uppskjuten. Istället valde föreningen att visa thrillern "The invisible man". Frågan är om det kommer någon publik, fast det verkar inte bekymra kvällens filmarbetare allt för mycket. 

- Vi jobbar alla ideellt och aulan lånar vi gratis, förklarar Anette Hagman. Den enda fasta kostnaden vi har är garantihyran som vi måste betala för filmen när det är få besökare.   

Bio-aulan är inhyst i Skansenskolan.

Bio-aulan är den enda biografen på södra Öland som visar film varje vecka, nästan året runt. Bion har en stor och trogen publik med många stammisar. Inte minst barnfilmerna brukar dra mycket folk, ofta kring 100 personer. Men också svenska filmer går alltid väldigt bra.

I en tid då många andra biografer stänger valde föreningen att fortsätta med visningarna.

- Vi håller öppet för att vi tycker om film, säger Anette Hagman. När resten av samhället går på sparlåga vill vi kunna erbjuda någon form av kulturell verksamhet för de som känner sig friska. Vi har en stor foajé och en stor salong med 275 platser, så det går jättebra att sprida ut sig.

Ludwig Norrholm basar över försäljningsbordet. 

De första corona-visningarna drog mellan 5 och 10 personer. Två filmveckor återstår. Bio-aulan har ett planerat våruppehåll från mitten av april till midsommar, "då vill alla vara ute i naturen", men därefter är planen att köra igång sommarbion.   

Maskinist Bo Blad har jobbat i föreningen i två år.

Och så dyker den första besökaren upp. Sebastian Aourell brukar också jobba i föreningen, men ikväll är han betalade gäst. För honom är det viktigt att ha en lokal bio och inte behöva åka in till Kalmar. 

- Jag brukar vara här ganska ofta, det visas mycket bra film till ett trevligt pris.

Sebastian Aourell är kvällens första betalande besökare. 

Nästa besökare är Johan Lunde från Mörbylånga som egentligen inte är någon skräckfilmsfantast. Men han gillar att bion är öppen.

- Det är bara kul om det här kan genomföras med respekt till kraven på avstånd och sånt. Det är skönt när man kan hålla livet så normalt som möjligt, man behöver lite uppmuntran i dessa tider. 

Bio-aulan har 275 platser. Här går det bra att sprida ut sig.

När det är filmdags tar en skara på ca 10 personer plats i salongen, inklusive personal. Det inofficiella besöksrekordet på Bio-aulan sattes med den utsålda premiären för "Mamma Mia 2". Fem gånger under visningen gick strömmen i byn, publiken fick gå ut och filmen startas om och om och om igen. Anette Hagman skrattar gott åt minnet. 

- Några var tvungna att gå hem och fick pengarna tillbaka, därför är rekordet inofficiellt. Men när filmen var slut fick vi applåder!

 

Taggar: Arrangör