Film påverkar och gör avtryck
edwin_agnes.jpg
Den 4 september samlades 130 lärare och gymnasieelever i Karlshamn när Filmregion Sydost, Filminstitutet och Region Blekinge arrangerade en heldag om filmens möjligheter och skolans demokratiuppdrag. Två frågor var centrala: Vem syns i det offentliga rummet och vad händer när unga får fria händer att uttrycka sig med film?
Bland mycket annat lyssnade vi på Jonas Jansson, Agnes Salomonsson och Edwin Klaesson från Teater 16 i Ljungby som berättade om uppdraget att göra en valfilm i syfte att få unga att rösta och om efterspelet när politiker i kommunfullmäktige ville stoppa filmen. En tankeväckande föreläsning som satte fingret på vad yttrandefrihet och censur innebär.
Medierådet berättade om sitt pedagogiska material kring propaganda och könsnormer. Kaoskompaniet från Ronneby presenterade sitt arbete med att låta unga förverkliga sina egna projekt.
Regissören Peter Grönlund, Guldbaggebelönad för filmen Tjuvheder år 2015, besökte oss och berättade öppenhjärtigt och personligt om sin egen bakgrund och varför att han väljer att skildra människor från samhällets utkant. Vi avslutade dagen med att se Peters nya film Goliat. En filmhandledning till Goliat har precis blivit färdig, du läser den här.