Feriefilmare i sydost lär sig göra film

I sommar får 24 ungdomar i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län mellan 16 och 19 år möjlighet att bli feriefilmare. Projektet startar den 14 juni och pågår i tre veckor.

Under första veckan deltar ungdomarna i en rad digitala workshops där de lär sig om filmens grunder, manus, upphovsrätt och annat som hör till filmens värld. Därefter arbetar de på egen hand med inspelning och klippning, med stöd från en handledare på distans.

Inspelningen sker med mobiltelefonen, den egna kameran eller surfplattor som Filmregion Sydost lånar ut. De färdiga filmerna får sedan tävla i den regionala filmfestivalen TellUs som hålls i september.

Handledarna är Simon Norlin från Karlskrona och Rickard Pihl i Rockneby utanför Kalmar. Hanna Rósen från Älmhult axlar rollen som manuscoach.

Intresset för att bli feriefilmare har varit stort, nästan 100 ungdomar sökte. Feriefilmprojektet finansieras med förstärkt statligt bidrag inom Kultursamverkansmodellen och med extrastöd från Region Blekinge.

De deltagande ungdomarna är:

Fabian Seluska, Lessebo
Hildur Tómasdóttir, Karlskrona
Asmaa Wahba, Ronneby
Marwa Bardakani, Karlskrona
Sarah Aljawad, Karlskrona
Shad Ahmed, Karlskrona
Lovisa Larsson, Karlskrona
Ella Söderberg, Asarum
Lalilona Samra, Emmaboda
Ludvig Elisson, Västervik
Arvid Ankarman, Västervik
Daniel Lind, Olofström
Smilla Mostberg, Nättraby
Hodan Abdulkarim Kassim, Lessebo
Alicja Zawadzka, Lessebo
Sarah Nordén Elgh, Kalmar
Meriem Ziani, Växjö
Hanna Kannerby, Växjö
Fatima Al Shokri, Karlshamn
Douglas Petersson, Löttorp
Klara Holst, Växjö
Dominik Konradsson, Karlskrona
Ylli Haziri, Karlskrona
Hugo Lindberg, Karlskrona

Om handledarna:

Simon Norlin från Karlskrona har gått dokumentärfilmutbildningen på Biskops Arnö och driver sedan flera år tillbaka sitt filmbolag Norlinfilm. Han har gjort flera egna dokumentärer och jobbar även som filmpedagog på Malmö kulturskola.

Rickard Pihl är utbildad på Ölands dokumentärfilmskola. Han driver filmbolaget Arrow Pictures i Rockneby och har bred erfarenhet av allt från reklamfilm till egna dokumentärer. Han jobbar också som filmpedagog för Safari Sverige/Miljöjägarna och är ordförande för föreningen Naturfilmarna.

Hanna Rosén från Älmhult har gått filmlinjen på Katrinebergs folkhögskola och studerar sedan hösten 2020 manus på Stockholms Konstnärliga Högskola. Hon har skrivit och regisserat flera egna kortfilmer.

 

Taggar: Filmare, Pedagog