En dag om källkritik och filmkunnighet

Datum: 2 november, 09:00-15:30

Plats: Blomstermåla Folkets Hus

Anmälan är nu stängd!

Onsdagen den 2 november bjuder vi in till en fortbildningsdag om desinformation och så kallade “fake news”. Vilka ligger bakom och hur identifierar man osanningarna som sprids på nätet? Och hur kan man använda film för att få nya perspektiv och förståelse för sin omvärld?

Våra gäster är journalisten och författaren Jonathan Lundberg och filmvetaren och kunskapsutvecklaren Annika Wik, samt mediepedagogen Louise Storm.

Dagen ger dig kunskap och verktyg för hur du kan stärka eleverna med hjälp av källkritik och filmkunnighet. Evenemanget vänder sig till lärare i grundskolan, gymnasiet och komvux samt personal på kulturskola och bibliotek. 

Ta med egen dator! Vi bjuder på välkomstfralla på morgonen och lunch.

Sista anmälningsdag 20 oktober. Begränsat antal platser!

Målgrupp: Lärare i grundskolan, gymnasiet och komvux. 

Även personal på kulturskola och bibliotek är välkomna.

 

Kontakt: Malin Gustavsson, tel. 0733-47 79 12, malin@filmregionsydost.se

Om föreläsarna

Jonathan Lundberg, journalist och författare
Hur fick internet sitt dåliga rykte, som en plats där hat och lögner frodas? Följ med journalisten Jonathan Lundberg på en resa ner i kaninhålet, där han förklarar hur internetkulturen växte fram, och hur extremister idag utnyttjar den för att nå unga. Därefter håller Jonathan en workshop, med knep för att faktagranska bilder och filmer som sprids på plattformar som Tiktok, Youtube och Instagram.

Jonathan Lundberg är journalist och författare, som skrivit två böcker om hur internet har förändrat politiken och kulturen. Till vardags jobbar han med den journalistiska genren "viralgranskning", att faktagranska innehåll som sprids fort på nätet.

Annika Wik, filosofie doktor i filmvetenskap och kunskapsutvecklare
När vi lär oss läsa och skriva gör vi det steg för steg. När det kommer till rörliga bilder råder en annan logik. Detta behöver förändras. 

Annika Wik kommer att tala om varför och hur, och hon kommer utifrån rörliga bildexempel att prata om vikten av filmkunnighet för digital kompetens och ökad källmedvetenhet.

Annika Wik arbetar med kunskapsutveckling genom kultur, följeforskning, metodutveckling och pedagogik. Hon har under många år samarbetat med och gjort uppdrag åt Svenska Filminstitutet samt skrivit pedagogiska läromedel åt Skolverket. För närvarande undervisar hon på Filmvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet.

Louise Storm, mediepedagog på AV-Media Kalmar län
Louise delar med sig av sina bästa tips på pedagogiska resurser om källkritik och filmkunnighet för att underlätta ert fortsatta arbete i klassrummet. 

Dagen arrangeras av Filmregion Sydost och Mönsterås kommun.

Taggar: Pedagog