Distributörer funderar över framtiden och ger tips om marknadsföring

img_7407.jpg

Stephan Bäckman (Nordisk FIlm), Helena Fagerstam (Fox), Johanna Holmin (Njuta/Studio S), Rose-Marie Strand (Folkets Bio), Jakob Abrahamsson (Nonstop) i paneldebatt i Kiruna Folkets Hus

Under Folkets Hus och Parkers årliga filmdagar i Kiruna 11-14 augusti var distributörerna från bla Folkets Bio, Njuta film/Studio S, Nordisk film, Fox Film och SFI samlade för ett samtal om marknadsföring och distribution. Några röster:

- Aldrig haft så många titlar med så få besökare. Visningsstrukturen är dålig och man får vara kreativ. 

- Mer Day-and-Date (premiär i flera visningsfönster samtidigt) framöver. I Stockholm finns det få salonger och svårt att få plats med många titlar. 
  Day-and-Date kan passa tex internationella dokumentärer. Kortare "holdback" (tiden mellan biografvisning och andra fönster) på en månad har visat sig vara en framgång.

- Biograferna har ett smörgåsbord att välja bland. Biografen sitter i förarsätet! 

- Svårare och svårare att vara distributör. Numera blir det ingen intäkt för DVD som tidigare var en inkomstkälla. Som biograf blir det lokala arbetet allt viktigare. Trailers är en viktig kanal för marknadsföring. Kan framtiden vara färre distributörer på lokal/nationell nivå där man kapar ledet och biograferna bokar och laddar ner iflm utan mellanhänder?

- Affischer (och stolpaffischer) är fortfarande viktigt för de mindre biograferna trots att allt fler skaffar digitala affischskåp. Den fysiska affischen har ett värde i sig.

- A3-affischen på väg bort men kan vara ett bra komplement för att sprida information på samlingsplatser där en stor affisch inte passar.

- Skaffa en printer för att anpassa marknadsföringen till den egna biografen.

 

 

Taggar: Arrangör