De är antagna till Talent Up 2022/2023

Talent Up är ett kortfilmsprogram för regionala filmskapare i sydost med stöd från Svenska Filminstitutet. Det ingår i den stora nationella satsningen Talent to Watch som ska bana väg för nya filmröster. 

Varje utvalt team i sydost kommer att producera en film på max. 15 minuter utifrån en egen idé. Deltagarna får 45.000 kr i produktionsstöd, en producentmentor, en manuscoach och en serie skräddarsydda workshops.
 
Fyra filmteam har nu tagits ut till programmet (se presentationer och bilder av deltagarna längre ner):

- Alexandra Christensson (Karlskrona), Embla Berndtsson Tordal och Amanda Almgren (båda Mörbylånga)
 
- Johan Danielsson (Vislanda), Helen Gullberg (Oby), Adam Bergman (Oby) och Jacob Danielsson (Djura Nöbbele)
 
- Tina Jukas (Vederslöv) och Julian Jukas (Växjö)
 
- David Eriksson (Kristdala), Lydia Arvidsson Shukur (Växjö) och André Larsson (Tolg)
 
Varje filmteam paras ihop med en branscherfaren producentmentor, denna roll axlas av Gilda Naumanen och Caroline Drab. Manuscoach blir Mikael Bundsen.
 
Talent Up startar med en digital upptaktsträff den 2 november 2022.
 
Programmet finansieras med medel från Filmregion Sydost, Svenska Filminstitutet och Regionsamverkan Sydsverige. 

Om deltagarna

Alexandra Christensson, Embla Berndtsson Tordal och Amanda Almgren

Alexandra Christensson är född och uppvuxen i Karlskrona. Hon har under tre års tid studerat film och praktiskt filmskapande i Stockholm och är idag verksam som filmpedagog i Stockholm och Botkyrka kommun. Alexandras kortfilm Detta är inte en historia utan flera historier som mötts en gång i tiden tävlade på Stockmotion filmfestival 2020.
 
Amanda Almgren och Embla Berndtsson Tordal är uppvuxna i Mörbylånga och bor idag i Göteborg. De har känt varandra sedan de var små och har alltid delat filmintresset. Just nu studerar de dokumentärfilm på distans på Ölands folkhögskola. Tidigare har de gått två års filmproduktion på Göteborgs folkhögskola. 
 
Amanda och Embla har gjort flera filmprojekt tillsammans, bland annat kortfilmen Bio Solo som vann ABF:s stipendium på Frame filmfestival 2021 och Vem städar upp efter pappa? som vann SM i minutfilm på Sveriges kortfilmfestival 2021.
 
Alexandra, Embla och Amanda möttes 2022 under inspelningen av Alexandras kortfilm Freak i Blekinge.
 
Deras Talent Up-filmprojekt Kroppasjö handlar om två systrar som blir tvungna att hantera pappans arv – och sin egen relation.
 
Tina och Julian Jukas
 
Tina Jukas är bosatt i Vederslöv. Hon har en bakgrund som fotograf och journalist och arbetar idag som kommunikatör, webbredaktör och pressansvarig på ett fackförbund.
 
Julian Jukas är Tinas son, uppvuxen i Berg utanför Lammhult och idag bosatt i Växjö. Han har skapat kortfilm och reklamfilm sedan barnsben.
 
Tillsammans står Tina och Julian bakom långfilmsproduktionen Han hette Harald som hade premiär på Palladium i Växjö i maj 2022.

Deras nya kortfilmsidé är Skyddsrummet om vad som händer när människor med vitt skilda liv ska umgås på liten yta i en värld där krisen blivit verklighet.
 
Johan Danielsson, Helena Gullberg, Adam Bergman och Jacob Danielsson
 
Johan Danielsson är uppväxt i Djura Nöbbele och bosatt utanför Vislanda. Han har producerat musikvideos och teatertrailers.
 
Helena Gullberg är uppväxt i Stockholm och bor idag i Oby. Hon läser just nu en magister i folkhälsa.  
 
Adam Bergman är uppväxt i Djura Nöbbele och bosatt i Oby. Han läser en magister i samhällsgeografi.
 
Tillsammans är Johan, Helena och Adam drivande i föreningen Tyrolens vänner utanför Alvesta.
 
Jacob Danielsson är precis som brodern Johan uppväxt i Djura Nöbbele och idag bosatt i Stockholm. Han är utbildad mimskådespelare samt egenföretagare med inriktning på film och foto. 
 
Teamet blev antagna med filmprojektet Tempelriddaren om vad som händer när nöjesparken går i dvala efter sommaren.
 
David Eriksson, Lydia Arvidsson Shukur och André Larsson

David Eriksson är manusförfattare, producent och regissör från Kristdala strax utanför Oskarshamn, numera bosatt och verksam i Stockholm. Han har skrivit, regisserat och producerat flera kortfilmer samt studerat tv-produktion på Gamleby folkhögskola. På senare år har han jobbat med utveckling och produktion på SVT Drama, New Stories, Stella Nova Film och Harmonica Films. För närvarande läser han kandidaten i manus vid Stockholms konstnärliga högskola.  

Lydia Arvidsson Shukur är filmfotograf och colorist från Växjö. För närvarande läser hon en kandidat i Filmfoto vid Stockholms konstnärliga högskola. Lydia har även en kandidatexamen från Kriminologiprogrammet i Lund. Filmer som hon har varit med och gjort har visats både på nationella festivaler som Göteborg Film Festival och internationellt. Hon har fått pris för Bästa Foto på Pixel filmfestival, och kortfilmen Bad Lesbian som Lydia var colorist för var nominerad till en Guldbagge.

André Larsson är uppvuxen i Jämshög och bor idag i Tolg utanför Växjö. Han driver sedan 10 år tillbaka produktionsbolaget Fango Produktion där han producerar spelfilm och regisserar dokumentärfilm. Parallellt arbetar han även som filmfotograf på Linnéuniversitetet. André är känd för dokumentären Ensam genom Iran, och kortfilmer han producerat har bland annat visats på Göteborg Film Festival, Nordic International Film Festival i New York och vunnit pris för bästa nordiska kortfilm på filmfestivalen NUFF.

Teamets gemensamma filmprojekt Mobboffer handlar om en pappa vars son blir mobbad i skolan, något som väcker mörka minnen från hans egen barndom. 

 

Pressbilder (klicka för högupplöst)

 

 Alexandra Christensson. Foto: Hanna Wahlström

 Embla Berndtsson Tordal. Foto: Lex Eliot Rose

 Amanda Almgren. Foto: Ines Kjelbye

 Johan Danielsson. Foto: privat

 Adam Bergman och Helena Gullberg. Foto: privat

 Jacob Danielsson. Foto: privat

 Tina och Julian Jukas. Foto: privat

 David Eriksson. Foto: Kristofer Kiggs Carlsson.

 Lydia Arvidsson Shukur. Foto: Didrik Thurfjell.

 André Larsson. Foto: privat.

Taggar: Filmare