Årets andra produktionsstöd utdelade

debby-hudson-dr31squbfoa-unsplash.jpg

Om brev som blir lästa men inte besvarade handlar "Inte mörkt än" av Karl Frantz.

Till årets andra fördelningsomgång för produktionsstöd har vi tagit emot 17 ansökningar på totalt 399.200 kr. Bland projekten fanns 7 spelfilmer, 9 dokumentärer och en essäfilm. 6 sökande var män och 11 kvinnor. 

Filmregion Sydosts beslutsgrupp valde att fördela sammanlagt 120.000 kr till sex projekt enligt följande:

PR 01143 Systrar Åstorp-Araby
Sökande: Malin Andersson, Borgholm
Dokumentär, 60/80 min
Beslut: 30.000 kr

"Systrar Åstorp-Araby" är en skildring av tillhörighet och utanförskap långt bortom siffror och rubriker. Filmaren har vunnit de unga flickornas förtroende och förvaltar det med känslighet, respekt och en vilja att inte väja för det svåra och komplexa.  

PR 01115 De sårbara
Sökande: Rebecka Rasmusson, Fågelmara
Dokumentär, 28 min
Beslut: 22.000 kr

Med ett unikt tillträde och alldaglig närhet till sina protagonister berättar filmaren om människor i ett sent skede av livet, under en extrem tid. Vi har hört och sett katastrofrubrikerna om deras värld, men vet ändå så lite. Det är hög tid att låta de sårbara komma till tals.

PR 01136 Inte mörkt än
Sökande: Karl Frantz, Älmhult
Fiktion, 15 min
Beslut: 8.000 kr

Ett fint fiktionsprojekt om ensamhet och längtan av ett ungt team med sprudlande berättarglädje. Vi bedömer projektet som fullt genomförbart och ger gärna manusfeedback. 

PR 01130 Meditation on an Triptych
Sökande: Amra Heco, Färjestaden
Dokumentär, 13 min
Beslut: 20.000 kr

Med ett meditativt men ändå vibrerande lugn undersöker filmaren frågor om minnen och härkomst, om den egna platsen och främlingens blick. Filmarens personliga erfarenhet av att bli omplacerad till följd av våldsamma omständigheter ger projektet konstnärlig tyngd och legitimitet.

PR 01129 The Essence of Air
Sökande: Hanna Rosén, Älmhult
Fiktion, 9 min
Beslut: 20.000 kr

En kort berättelse om en ung kvinnas trassliga psyke, subtilt och egenvilligt omvandlat till ett välskrivet manus och en tydlig regivision. Den omsorgsfulla ansökan vittnar om ett ambitiöst projektarbete, den lämnar inga frågor öppna och väcker en stor lust att få se "The Essence of Air".

PR 01141 Peshmerga
Sökande: Lydia Arvidsson Shukur, Växjö
Dokumentär, 90 min
Beslut: Letter of intent, 20.000 kr

Vad händer när människor från stridsdrabbade länder lämnas åt sitt öde när de kommer till ett nytt och okänt land? Hur präglar tystnad kring minnen och erfarenheter de kommande generationerna? Tre döttrar till kurdiska män ger sig in i ett angeläget filmiskt experiment för att undersöka detta.

Då finansieringen inte är säkrad ger vi ett Letter of intent med krav på extern medfinansiering i motsvarande storlek.

 

 

 

Taggar: Filmare