Press

Pressmeddelande 190121

Regissör från Kalmar tävlar på Göteborg Film Festival

Kalmarbördige regissören Carl Olsson tävlar med sin film "Patrimonium" i dokumentärklassen på Göteborg Film Festival. Dokumentären i långfilmsformat handlar om den danska adeln och dess försök att upprätthålla sina traditioner och värderingar i vår moderna tid. "Patrimonium" är ett av åtta utvalda bidrag i Nordic Documentary Competition på Göteborg Film Festival. Prissumman motsvarar 250 000 kronor vilket gör priset till ett av de största i Norden för dokumentärfilm.

Carl Olsson är född 1984 i Kalmar där han också växte upp. Han gick medieprogrammet på Lars Kagg-gymnasiet och har därefter utbildat sig på Danske Filmskole i Köpenhamn, på Dramatiska Institutet Stockholm (numera Stockholms dramatiska högskola) och på Nordens Folkhögskola Biskops Arnö. Han är numera verksam både i Danmark och Sverige.

"Patrimonium" är Carl Olssons långfilmsdebut. Filmen ger en unik insyn i en samhällsklass som är van att hålla sig undan från strålkastarljuset, och som lever i en spännande komplexitet mellan en lång historia och en modern verklighet med alla sina krav. Under det 4,5 år långa arbetet har Carl Olsson i stort sett besökt samtliga danska gods, vilka han beskriver som "tidsfickor" både vad gäller inredning och till viss del livsstil. 

- Interiörerna ser ut som på 1700-talet, och traditionerna är ofta lika gamla. Samtidigt bor där moderna människor som hanterar med surfplattor och bygger vindkraftverk. Det blir en spännande krock mellan den sagovärld som vi andra ofta föreställer oss att de lever i och verkligheten som de måste förhålla sig till, berättar Carl Olsson. 

- Det som också lockat mig med ämnet är det visuella, det finns en estetik som är sällsynt idag. Den gamla danska adeln kan idag inte mäta sig med den nya urbana överklassen i pengar, men de är rika på traditioner och kultur. 

"Patrimonium" får världspremiär på Göteborg Film Festival torsdagen den 31 januari.

Så här skriver Göteborg Film Festival om dokumentären: 

"En gång vilade det danska samhället på adeln. De brukade jorden, administrerade ekonomin och försvarade riket när kungen kallade. Men storhetstiden tog slut för flera hundra år sedan. Vad gör adeln nu för tiden? I den hyperestetiska Patrimonium gör de sitt bästa för att vara i takt med en föränderlig omvärld utan att tappa bort sina stolta traditioner. De talar om att vårda naturen och genomför rävjakten till häst i röda kavajer. Samtidigt gör den moderna kapitalismen sig ständigt påmind genom kraftverksbyggen och skvalande popmusik. I perfektionistiskt utformade scener skildrar svenske regissören Carl Olsson en krisande samhällsklass och ett fascinerande kulturarv."

Presskontakt:
Carl Olsson
Tel. 0738-13 93 16
contact@carlolssonfilm.com

Pressbild Carl Olsson, foto: Mathias Døcker

Stillbild 1 från Patrimonium, foto: Final Cut for Real

Stillbild 2 från Patrimonium, foto: Final Cut for Real

Stillbild 3 från Patrimonium, foto: Final Cut for Real

 

-----------------------------------------

Pressmedderande 190116

Stöd i miljonklassen till biograferna i sydost

När Svenska Filminstitutet delar ut ett extrastöd till utveckling av biograf på mindre ort är biograferna i sydost välrepresenterade bland de beviljade anslagen. Totalt går 1 375 000 kr till biografer i regionerna Blekinge, Kalmar och Kronoberg. Syftet med stödet är att utveckla biografens roll som kulturell mötesplats, att långsiktigt öka biobesöken i hela landet samt att stimulera kommunens intresse och engagemang i biografens framtid. 

Bland biograferna som får stöd av Filminstitutet finns Sagabiografen i Oskarshamn, Folkbiografen i Norrhult, Bio Konga, Fröseke Folkets Hus, Blomstermåla Folkets Hus, Centrumbiografen i Torsås, Folkbiografen i Kosta, Folkets Hus Åseda, Strömsnäs Bio, Markaryds Bio, Garvaren Bio i Ljungby och Folkan i Borgholm. Totalt stöds 21 biografer i landsbygd och på mindre orter i sydost.

Pengarna går till exempel till förbättrade ljudsystem, nya filmdukar, stolar samt till uppfräschning av lokalerna. På 100-årsjubilerande Bio Konga vill man bland annat satsa på en ny ridå och renovering av foajén. Centrumbiografen i Torsås har också en uppfräschad foajé på önskelistan. På Blomstermåla Folkets Hus hoppas man kunna skaffa ett digitalt biljettsystem. Fröseke Folkets Hus ska köpa en ny filmduk och projektor till sin biograf. I Markaryd ska ljudet uppgraderas till 7.1 och på Strömsnäs Bio behövs nya stolar. 

På resurscentret Filmregion Sydost gläds man åt penningregnet över den regionala filmkulturen.
- Vi genomförde nyligen en biografenkät i vårt verksamhetsområde som visar att behovet av upprustning är stort. Det handlar om höga kostnader som biograferna inte kan finansiera själva, så både statligt, kommunalt och regionalt stöd behövs för att bevara vår unika biografkultur, säger Lotta Nyblom som är visningskonsulent på Filmregion Sydost. Av rapporten framgår att sydost är en ovanligt biograftät region med minst en biograf i varje kommun.

Följande biografer i sydost har fått stöd:

Borgholms kommun
Folkets Hus Borgholm: 120 000 

Emmaboda kommun
Folkets Hus Emmaboda: 20 000
Åforsbiografen: 40 000

Karlshamns kommun
Metropol: 60 000 

Lessebo kommun
Skruvs Bio: 40 000
Folkbiografen Kosta: 80 000 

Ljungby kommun
Bio Garvaren: 120 000

Markaryds kommun
Markaryds Bio: 120 000
Strömsnäs Bio: 100 000

Nybro kommun
Alsterbro Folkets Hus: 50 000 

Mönsterås kommun
Mönsterås Bio: 10 000
Folkets Hus Blomstermåla: 70 000

Oskarshamns kommun
Sagabiografen: 30 000 

Ronneby kommun
Centrumbiografen: 100 000 

Tingsryds kommun
Konga Bio: 40 000 

Torsås kommun
Centrumbiografen: 100 000 

Uppvidinge kommun
Folkbiografen Norrhult: 60 000
Fröseke Folkets Hus: 60 000
Folkets Hus Åseda: 30 000

Växjö kommun
Palladium: 60 000 

Länk till biografrapporten.

Länk till listan över alla biografer som får stöd av SFI. 

Presskontakt:
​Lotta Nyblom
​Tel. 0733-47 79 11
lotta@filmregionsydost.se

-----------------------------------------------------------------------

 

Pressmeddelande 181120

Guldbaggebelönad regissör håller masterclass i Kalmar

Den 27 november kommer regissör Johan Palmgren till Kalmar för att hålla en fullbokad masterclass i kortdokumentär för regionens filmare. Arrangör är resurscentret Filmregion Sydost.

Johan Palmgren är stillbildsfotografen som av en slump hamnade i filmgenren när han 1992 följde två skäggiga bröder från Småland på deras första långresa till Zambia. Sedan dess har han gjort ett 20-tal dokumentärfilmer, bland annat “Sextemplet”, “Vikarien”, “Bedragaren” och “Familjen Persson i främmande land” (de tre sistnämnda med Åsa Blanck). Filmerna har visats på en lång rad festivaler överallt i världen, och “Vikarien” fick en Guldbagge som bästa dokumentär.

Nu är Johan Palmgren aktuell med den bejublade kortdokumentären “Spårviddshinder” som fångar dråpliga händelser vid Slussen. Där har Stockholms Stad placerat ut ett hinder som ska leda bort biltrafiken vid Gamla stan och bara släppa förbi bussar. Varningen för hindret är dock obegriplig, och hundratals personbilar kör fast med punktering och skadade underreden som följd. “Spårviddshinder” har hittills haft 1,2 miljoner spelningar på SVT Play och visats på filmfestivaler i bl.a. New York, Delhi, London, Toronto och Moskva.

I sin masterclass för Filmregion Sydost utgår Johan Palmgren från sitt arbete med “Spårviddshinder” och beskriver hur man hittar och berättar en story i form av en kortdokumentär. På Filmregion Sydost märker man av ett kraftigt ökat intresse för dokumentära berättelser.

- Vi får in många dokumentärprojekt bland ansökningarna till våra filmstöd, förklarar Christina Schöning som handlägger produktionsstöden på Filmregion Sydost.

- Dokumentären har fått ett allmänt uppsving, och den lämpar sig väldigt bra när man vill öva på filmhantverket, eftersom den kan göras med begränsade medel och små team.

Att bjuda in Johan Palmgren är ett led i Filmregion Sydosts talangutvecklingsprogram, där man gärna uppmuntrar unga filmare till kortfilmsformatet.
- “Spårviddshinder” är ett litet mästerverk i genren kortdokumentär och kan lära oss mycket om hur man på 14 minuter tecknar en bild av samhället som är både rolig och tankeväckande, säger Christina Schöning.

Masterclassen, som är fullbokad, hålls den 27 november kl. 18 på Restaurang Porten i Kalmar.

Högupplöst pressbild Johan Palmgren. Foto: Lina Steén.

Presskontakt:

Christina Schöning, filmkonsulent
christina@filmregionsydost.se
Tel. 0733-47 72 15 

 

--------------------------------------------------------------------------

Pressmeddelande 181114

Johan Mardell ny verksamhetsledare för Filmregion Sydost

Johan Mardell har utsetts till ny verksamhetsledare för resurscentret Filmregion Sydost. Han har 30-årig erfarenhet inom filmregionens tre verksamhetsområden - filmproduktion, visning och pedagogik - och kommer närmast från sitt eget filmbolag Mardell Produktion.

Tidigare har Johan Mardell bland annat varit produktionschef på Svensk Filmindustri som ansvarig för film- och tv-produktion, däribland filmerna om Arn. Som fiktionschef på Sveriges Television ansvarade han för drama, barn, underhållning samt dokumentärproduktion. Han har också undervisat på Stockholms Dramatiska Högskola och på Jordan Royal Filmschool.

Johan Mardell har utövat en rad styrelseuppdrag, bland annat för Nordisk Film & TV Fond, Stockholms filmfestival och Filmregion Stockholm Mälardalen, som han är en av initiativtagarna till. Han har samarbetat med samtliga filmregioner i Sverige, men även med liknande resurscentrum i bl.a. Tyskland och England.

- Vi är väldigt glada över rekryteringen av Johan Mardell. Med sin mångåriga och breda erfarenhet inom filmkultur och filmproduktion kommer han att bli ett tungt kompetenstillskott till en växande Filmregion Sydost, säger styrelseordförande Karin Helmersson.

- Det ska bli spännande och roligt att få använda mina erfarenheter från både offentlig verksamhet och filmindustri till att stärka den rörliga bildens ställning i sydost, säger Johan Mardell.
- Filmregion Sydost har en mycket kompetent och bred verksamhet, och jag ser bland annat fram emot att få jobba med film för barn och unga.

Johan Mardell tillträder den 3 december 2018.

Högupplöst pressbild Johan Mardell

Presskontakt:

Ida Qvarnström, tf verksamhetsledare
ida@filmregionsydost.se
Tel. 0733-47 79 10