Cannes-vinnare till Filmfika Fantasy i Ljungby

Filmen ”Gräns” har i helgen vunnit den prestigefyllda kategorin Un certain regard på årets Cannesfestival. Filmregion Sydost ordnar tillsammans med Berättarfestivalen i Ljungby en Filmfika Fantasy med en av filmens manusförfattare, Isabella Eklöf. 

”Gräns” är en filmatisering av John Ajvide Lindqvists skräcknovell. Filmen kretsar kring tulltjänstekvinnan Tina. Hon har begåvats med ett extraordinärt luktsinne vilket gör att hon kan göra avslöjande upptäckter bland personerna och föremålen som ska passera färjeterminalen där hon arbetar. Filmens regissör Ali Abbasi har skrivit manus tillsammans med Isabella Eklöf och John Ajvide Lindqvist. Det är regissören och manusförfattaren Isabella Eklöf som kommer till Ljungby för att berätta om sitt manusarbete med filmen.

- Vi hade redan bokat Isabella till vår Filmfika Fantasy när filmen blev uttagen till Cannes. Att den nu dessutom har vunnit detta fina pris är helt fantastiskt, och vi ser verkligen fram emot filmsamtalet med Isabella, säger Christina Schöning från arrangerande Filmregion Sydost.

Isabella Eklöf är regissör, klippare och manusförfattare. Hon har en examen i filmregi vid Akademi Valand och Den Danske Filmskole. Isabella är aktuell med sin långfilmsdebut ”Holiday” som har tävlat både på Göteborgs filmfestival och Sundance-festivalen i år. Hon arbetar regelbundet med översättning från danska, svenska och engelska. Hon har också publicerat noveller och poesi på svenska. 

Den andra Filmfika-gästen är Kristofer ”Kiggs” Carlsson från Braås. Han är aktuell med sin fantasy-kortfilm ”Spiritus Lepus” om mystiska robotkaniner, inspelad i Kleva gruva i Småland. Filmen är antagen på festivaler i USA, Kanada, Storbritannien mm och vann nyligen två priser på den ansedda Filmquest-festivalen i Utah, USA. 

Filmfika är en återkommande träff för filmintresserade i Filmregion Sydosts verksamhetsområde. Att det blev temat fantasy beror på att man blev inbjuden av Berättarfestivalen Ljungby.
- Fantastiska och övernaturliga berättelser har funnits i alla tider, säger Christina Schöning. Med dagens filmteknik har vi fått otroliga möjligheter att visualisera det som inte finns, men allt bygger på att det finns en bra story i botten. 
 

- Det är roligt med två filmare som jobbar med så olika förutsättningar, men som egentligen sysslar med samma sak - att kittla vår fantasi och att utmana vår uppfattning om vad som är verkligt. 

Filmfika Fantasy äger rum den 16 juni 2018 kl. 16 på Bio Garvaren i Ljungby och ingår i programmet på årets Berättarfestival. 

Fri entré, men vi vill gärna att du anmäler dig till 
kontakt@ljungbyberattarfestival.se.

 

Taggar: Filmare